23
september
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Wereldpremière vierde generatie smart electric drive: alle smart modellen elektrisch

* Gemiddeld stroomverbruik: 13,1 – 12,9 kWh/100 km; gemiddelde CO2-emissie: 0 g/km

De nieuwe smart electric drive* maakt het nog aantrekkelijker om voor elektrische mobiliteit te kiezen. De wendbaarheid van de smart wordt namelijk gecombineerd met lokaal emissievrij rijden – de ideale combinatie voor stedelijke mobiliteit. De vierde generatie electric drive is niet alleen leverbaar voor de smart fortwo coupé en smart fortwo cabrio, maar voor het eerst ook voor de vierzitter smart forfour. In de toekomst zal smart de enige autofabrikant zijn die al zijn modellen zowel met verbrandingsmotoren als met elektroaandrijving aanbiedt. De smart electric drive beleeft zijn wereldpremière tijdens de Autosalon van Parijs (1 t/m 16 oktober 2016), terwijl de marktintroductie in de VS per december 2016 zal zijn en in Europa begin 2017. Nederlandse prijzen worden begin 2017 bekendgemaakt.

De belangrijkste zaken op een rij:

smart is de enige autofabrikant ter wereld die zijn modellen aanbiedt met zowel verbrandingsmotoren als elektromotoren: de smart fortwo, de smart fortwo cabrio en de smart forfour zijn allemaal leverbaar met electric drive-techniek.

De smart fortwo cabrio is momenteel de enige cabriolet met elektromotor.

Met een koppel van 160 Nm maakt de 60 kW elektrische smart een snelle acceleratie mogelijk.

Een volledig opgeladen accu heeft genoeg vermogen voor een afstand van circa 160 km volgens de NEDC, wat deze auto perfect maakt voor stadsgebruik.

Met de high-performance onboard-acculader kan de smart electric drive twee keer zo snel worden opgeladen als voorheen (afhankelijk van de landuitvoering en het lokale elektriciteitsnet).

Met de nieuwe snellader (tegen meerprijs leverbaar vanaf 2017) kan de accu in minder dan 45 minuten volledig worden opgeladen (afhankelijk van de landuitvoering en het lokale elektriciteitsnet).

smart electric drive: wendbaar, geruisloos en lokaal emissievrij door de stad

Het rijgedrag is nog net zo wendbaar en pittig als voorheen. Dat komt vooral door de bijzonder kleine draaicirkel. Met 6,95 meter voor de smart fortwo is deze identiek aan die van de conventioneel aangedreven versie. Bovendien kan elke wens worden vervuld wat betreft kleuren en opties – elektrisch rijden kan bij smart op geheel eigen wijze worden vormgegeven.

De oplaadtijd is een belangrijke factor voor kopers van elektrische auto’s en de nieuwe smart electric drive heeft ook op dat vlak grote stappen gezet. Alle modellen beschikken standaard over een nieuwe, krachtige onboard-acculader. In de VS en Groot-Brittannië bedraagt de oplaadtijd 2,5 uur – half zo lang als bij het vorige model. In Nederland, waar een andere lader nodig is, kan de smart electric drive 40 procent sneller worden geladen via een gewoon stopcontact. Met de ‘smart control’ app kan het laadproces heel eenvoudig op afstand worden gevolgd. Ook kunnen tal van andere functies zoals intelligent laden worden aangestuurd.

Vanaf 2017 zal een bijzonder krachtige 22 kW snellader als optie leverbaar zijn. Hiermee kan de smart electric drive veel sneller worden opgeladen: in minder dan 45 minuten, mits driefasen-opladen tot de mogelijkheden behoort.

De smart fortwo electric drive wordt in serieproductie gebouwd in de smart fabriek in Hambach. De smart forfour electric drive wordt geproduceerd in Novo Mesto (Slovenië). De smart is uitgerust met een accupakket van het tot het Daimler-concern behorende bedrijf Deutsche ACCUMOTIVE. Deze specialist uit het Duitse Kamenz bouwt het elektrische hart van de smart electric drive sinds 2012.

Een 60 kW (81 pk) elektromotor is achterin de smart electric drive geplaatst en brengt zijn vermogen volgens een constante overbrengingsverhouding over naar de wielen. Het riante koppel van 160 Nm is direct vanaf stationair toerental beschikbaar. De elektrische aandrijflijn biedt een actieradius van circa 160 km – ideaal voor lokaal emissievrij rijden in stedelijke gebieden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/h.

Dankzij de vermogenskarakteristiek van de elektromotor heeft de smart voldoende aan één vaste overbrengingsverhouding. Er hoeft niet te worden geschakeld – een groot voordeel in druk stadsverkeer. Voor het achteruitrijden wordt de rotatierichting van de motor veranderd. De aandrijflijn wordt geproduceerd in de fabriek van Renault in Cléon, Noord-Frankrijk.

De technische gegevens van de smart electric drive:

smart electric drive

fortwo

fortwo cabrio

forfour

Motor

Separaat aangestuurde driefasen-synchroonmotor

Accu

Lithium-ion-accu

Accucapaciteit (kWh)

17,6

Vermogen elektromotor (kW/pk)

60/81

Koppel elektromotor (Nm)

160

Acceleratie 0-100 km/h (sec.)

11,5

11,8

12,7

Actieradius NEDC (km)

160

155

155

Topsnelheid (km/h)

130

Oplaadtijd, 20-100% via gewoon stopcontact (u)

6 (WEU/VK), 13 (VS)

Oplaadtijd, 20-100% wallbox (min.)

3,5 (WEU), 2,5 (GB/VS)


Naast de standaard transmissiemodus kan de bestuurder ook de ECO-modus inschakelen. Deze is gericht op een bijzonder efficiënte rijstijl. Daarnaast wordt de topsnelheid beperkt, de curve van het gaspedaal aangepast en het maximale energieterugwinningsniveau gekozen. Tijdens het rechtuitrijden zonder gasgeven en tijdens het remmen wordt de kinetische energie omgezet in elektrische energie – ofwel recuperatie. De radargebaseerde recuperatie die wordt ingeschakeld in de standaard transmissiemodus, is anticiperend. De verkeerssituatie wordt gemonitord met een radarsensor en er wordt een recuperatieniveau gekozen dat past bij de rijomstandigheden.

Om energie te besparen en de actieradius te vergroten, is de smart electric drive ook voorzien van de preconditionering, de voorverwarm-/koelfunctie voor het interieur. Hiermee kan de gewenste interieurtemperatuur worden gerealiseerd tijdens het laden.

Met de ‘smart control’ app kan veel informatie over de aandrijflijn worden opgevraagd via de smartphone, tablet of pc en functies zoals de preconditionering en het intelligente laden kunnen handig worden aangestuurd. Het nieuwe model biedt meer bedieningsmogelijkheden dan zijn voorganger. Zo zorgen bijvoorbeeld twee instelbare vertrektijden ervoor dat het intelligente laden en de preconditionering voor frequente ritten niet telkens opnieuw hoeven te worden ingesteld.

De smart electric drive modellen hebben een nog uitgebreidere standaarduitrusting dan de conventioneel aangedreven versies. Zo beschikken ze over een hulpinstrument met powermeter en aanduiding van de accustatus (standaard). Tegen meerprijs is een winterpakket met verwarmd stuurwiel leverbaar voor maximaal comfort. Het electric drive designpakket (optie) geeft de auto een expressief uiterlijk: de tridion veiligheidskooi en de buitenspiegels zijn uitgevoerd in de exclusieve kleur electric green. Verder kan praktisch elke wens wat betreft kleuren en opties worden vervuld, want het smart BRABUS tailor made individualiseringsprogramma is ook beschikbaar voor de smart fortwo electric drive.

Met opvallende designdetails in electric green is het speciale model smart electric drive greenflash, verkrijgbaar als coupé en cabrio, bij de introductie een bijzondere verschijning.

Na de wereldpremière in Parijs zal de nieuwe smart fortwo electric drive vóór het einde van het jaar worden gelanceerd in de VS, waar circa 25 procent van alle verkochte smarts in de afgelopen tijd was voorzien van een elektrische aandrijflijn. De twee- en vierzitter zijn vanaf begin 2017 ook in Europa leverbaar.

De geschiedenis van elektrische mobiliteit bij smart

Met de ingebruikname van de eerste elektrisch aangedreven testvloot in Londen in 2007 had smart ook een pioniersrol op het gebied van elektrische mobiliteit: 100 smart fortwo electric drives reden rond in de Britse hoofdstad – met groot succes.

Al in 2009 lanceerde smart de tweede generatie smart fortwo electric drive, het model dat in 18 landen op de markt werd gebracht. Het doel was om zoveel mogelijk informatie te vergaren over de wijze waarop klanten elektrische auto’s gebruiken en opladen. De enorme vraag overtrof alle verwachtingen. In plaats van de verwachte 1.000 auto’s werden er meer dan 2.000 smart fortwo electric drives geproduceerd in Hambach.

Sinds juni 2012 weet ook de derde generatie smart fortwo electric drive een zeer uiteenlopende kopersdoelgroep voor zich te winnen met zijn innovatieve en toekomstgerichte concept. Daarnaast verscheen de smart fortwo in 2013 als eerste volledig elektrische auto van een Europese fabrikant op de markt in China. In Duitsland werd de elektrische smart in zeer korte tijd marktleider in het segment van elektrische auto’s met een marktaandeel van circa 40 procent, een positie die het model drie jaar op rij wist te handhaven.

De smart electric drive draagt ook bij aan het succes van het merk als onderdeel van de car2go-vloot met meer dan 1.400 auto’s in drie steden. Alleen al de car2go-auto’s hebben meer dan 35 miljoen veeleisende kilometers gereden in de dagelijkse praktijk.