19
mei
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Teleurstellend weekeinde op Brands Hatch voor Mercedes-Benz-coureur Stef Dusseldorp

  • Na aanrijdingen door concurrenten zowel in kwalificatie- als hoofdrace voortijdig uitgevallen

  • “Weekeinde om snel te vergeten, volgende week een nieuwe kans”

  • Eerste Mercedes-Benz-zege van het seizoen op Nürburgring-Nordschleife

Als “een weekeinde om snel te vergeten” classificeerde autocoureur Stef Dusseldorp uit het Gelderse Lichtenvoorde het tweede evenement van het seizoen in de Blancpain Sprint Series op het circuit van Brands Hatch in het Britse graafschap Kent. Zowel in de kwalificatierace als in de hoofdwedstrijd op het karakteristieke vroegere Grand Prix-circuit werden de Nederlandse coureur van het Mercedes-Benz-klantenteam HTP Motorsport en teamgenoot Sergey Afanasiev door concurrenten aangereden. Uiteindelijk haalde de Mercedes-Benz SLS AMG met het startnummer 85 daardoor in geen van de beide races de eindstreep.

“Eigenlijk waren alle ingrediënten aanwezig voor een perfect weekeinde”, verklaarde Dusseldorp. “Brands Hatch is een schitterend circuit met een rijke traditie en veel hoogteverschillen. Daarbij was het ook nog eens prachtig weer, wat in die streek van Groot-Brittannië tijdens raceweekeinden tamelijk uitzonderlijk is. De resultaten van het weekeinde waren echter voor ons niet wat we ervan hadden verwacht.” Al in de trainingen bleek dat de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 op het Britse circuit niet optimaal uit de verf kwam. Dat beeld werd in de kwalificatie bevestigd. “Ergens hadden we toch nog wel gehoopt op een plek bij de eerste tien, maar we werden uiteindelijk als 14e geklasseerd en dat was toch wel een teleurstelling”, erkende Dusseldorp. “Bovendien zit je dan in het achterste gedeelte van het veld, waar doorgaans de klappen vallen.”

Profetische woorden, naar zou blijken: in de kwalificatierace nam Sergey Afanasiev de eerste rijbeurt voor zijn rekening, maar al in de beginfase werd hij aangereden door een concurrent, waardoor de rechter voorband lek raakte en de Rus de pits in moest voor een bandenwissel. Bij de aanrijding was ook de bodemplaat van de auto beschadigd geraakt, wat waarschijnlijk gevolgen had voor enkele sensoren. “Nadat ik tijdens de pitstop het stuurwiel had overgenomen, had ik opeens geen motorvermogen meer, waarmee de race voor ons ten einde was”, aldus Dusseldorp. Het team werkte hard om de auto voor de hoofdrace, korte tijd later, te herstellen, maar ook in deze wedstrijd was er voor Dusseldorp en Afanasiev geen succes weggelegd. “Ditmaal startte ik en ik klom in de eerste ronde meteen op van de 18e naar de twaalfde plaats, maar in de tweede bocht reed iemand vol achterin de auto, waardoor er zoveel schade was dat verder rijden geen zin meer had”, zei de Nederlandse coureur. “Jammer, want ik reed bijvoorbeeld al voor Alex Zanardi, die uiteindelijk vijfde geworden is, dus dat laat wel zien waar we hadden kunnen eindigen.”

Op de Nürburgring-Nordschleife was er de eerste overwinning van het seizoen voor een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in de Duitse VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Met de auto van het Duitse team Black Falcon wonnen Andreas Simonsen, Lance David Arnold en Christian Menzel de 45e editie van de Adenauer-ADAC-Simfy-Trophy. De Nederlander Yelmer Buurman zou in actie komen met de tweede SLS AMG GT3 van het team, maar omdat de wedstrijd eerder dan na de geplande vier uur werd gestaakt als gevolg van een ongeval, kwam de Nijmeegse rijder niet meer in actie. Nettemin werd hij samen met zijn teamgenoten Abdulaziz Al Faisal en Adam Christodoulou als vijfde geklasseerd.

Voor Stef Dusseldorp staat komend weekeinde, 24 en 25 mei, de volgende race in de Blancpain Endurance Series op het programma: de drie-uursrace op het circuit van Silverstone, eveneens in Groot-Brittannië. “Daar heb ik gelukkig weer een nieuwe kans”, aldus de coureur.

Uitslagen en standen zijn te vinden op de website: www.blancpain-gt-series.com. De website van Stef Dusseldorp is: www.stefdusseldorp.nl. Stef Dusseldorp is ook te volgen via Twitter (@StefDusseldorp) en Facebook (facebook.com/StefDusseldorp).