27
oktober
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse – ook een pionier in efficiency

Mercedes-Benz heeft de succesvolle B-Klasse grondig vernieuwd, met speciale aandacht voor het interieur. Met de toevoeging van de B-Klasse Electric Drive en B 200 Natural Gas Drive omvat het leveringsprogramma nu ook twee uitvoeringen met alternatieve aandrijfsystemen. Beide modellen zijn gebaseerd op het modulaire ‘ENERGY SPACE’ carrosserieconcept, waarbij de bodem van de auto plaats biedt aan het lithium-ion batterijpakket (B-Klasse Electric Drive) of één grote en twee kleinere aardgastanks en een benzinetank van 12 liter (B 200 Natural Gas Drive). Dankzij deze slimme plaatsing heeft de vijfpersoons auto zijn kenmerkende, riant geproportioneerde bagageruimte behouden.

Kijkend naar het exterieurdesign combineren de B-Klasse Electric Drive en B-Klasse Natural Gas Drive verfijnde sportiviteit en esthetiek met krachtige  lijnen. Op detail verschillen ze echter van de benzine- en dieselvarianten, met name qua ontwerp van de voor- en achterbumpers en de dorpels opzij.

De nieuwe generatie B-Klasse heeft tevens een opgewaardeerd interieur. Zo is er een vrijstaand display dat optioneel met een diameter tot 20,3 cm geleverd kan worden en een aangepast ontwerp van het instrumentencluster. Nieuw is de ‘chronograaf look’ met zwarte wijzerplaten, vier roodverlichte naalden en aangepaste typografie.

Als onderdeel van de vernieuwing heeft Mercedes-Benz de uitrustingsvarianten aangepast en in lijn gebracht met de uitvoeringen van de andere compacte modellen. De alternatief aangedreven B-Klasses kennen twee nieuwe design- en uitrustingsniveaus: Style en Urban. De B-Klasse Electric Drive is bovendien met de uitrustingsline Electric Art te bestellen.

Bij zijn debuut zette de B-Klasse nieuwe maatstaven voor wat betreft het veiligheidsniveau in de compacte klasse dankzij tal van nieuwe rijassistentiesystemen, waarvan er enkele standaard geleverd werden. Deze functies zijn nu verder verbeterd en het aanbod is uitgebreid met nieuwe assistentiesystemen om de bestuurder nog beter te ondersteunen. COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, onderdeel van het standaardpakket, breidt de functie van COLLISION PREVENTION ASSIST (radargestuurde waarschuwings- en remassistentie in de vorm van de Adaptieve remassistent) verder uit met gedeeltelijk autonome remingrepen om het risico van een kop-staartbotsing te beperken.

Het vermoeidheiddetectiesysteem ATTENTION ASSIST (standaard) heeft een vergelijkbare upgrade ondergaan. Het systeem werkt over een groter snelheidsbereik (60-200 km/u) en maakt nu gebruik van een vijfdelige balk in het display om het actuele aandachtsniveau van de bestuurder weer te geven.

Het optionele Intelligent Light System past zich automatisch aan de weersomstandigheden, de hoeveelheid licht en de rijomstandigheden aan en vergroot de veiligheid door verbeterd zicht.

‘Mercedes connect me’ verbindt de B-Klasse met de wereld om hem heen. Standaard Mercedes connect me-services kunnen worden gebruikt via de standaard communicatiemodule. Tot de beschikbare services behoren onder meer Accident Recovery, Maintenance Management en Breakdown Management. De Mercedes connect me-services voor de B-Klasse Electric Drive gaan nog een stap verder. Voor extra gemak kan connect.mercedes.me bijvoorbeeld op afstand worden gebruikt om de actuele laadstatus van de lithium-ion batterij of de actieradius van de auto te raadplegen.

B-Klasse Electric Drive: lokaal emissievrij, oplaadbaar in drie uur

Met zijn koppelsterke elektromotor staat de B-Klasse Electric Drive garant voor pittige en moeiteloze prestaties met een actieradius van ongeveer 200 kilometer – lokaal emissievrij. Standaard volledige klimaatregeling voor het interieur en innovatieve opties als het recuperatieve remsysteem met radarondersteuning of de RANGE PLUS range extender vergroten het rijcomfort en de dagelijkse bruikbaarheid. De B-Klasse Electric Drive kan vanaf 3 november besteld worden.

Stil, lokaal emissievrij rijden wordt gewaarborgd door een elektromotor die meer dan 132 kW genereert. Dankzij de elektroaandrijving is het maximumkoppel van meer dan 340 Nm direct vanuit stilstand voorhanden. Deze trekkracht is vergelijkbaar met het koppel van een moderne, atmosferische drieliter benzinemotor. Het resultaat is een indrukwekkende acceleratie vanuit stilstand. De standaardsprint van nul naar 100 km/u vergt in de elektrisch aangedreven B-Klasse slechts 7,9 seconden. Moeiteloze prestaties en rijplezier met volop dynamiek zijn daarmee in alle situaties een feit.

Een zeer effectieve energieterugwinning en daarmee een vergroot rijbereik zijn het resultaat van het radarondersteunde, recuperatieve remsysteem (optie). Het systeem helpt de bestuurder tevens bij het controleren van de omgeving en de snelheid en maakt gebruik van de informatie van de radarsensoren van het COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, om de mate aan energieterugwinning en vertraging te vergroten of desgewenst tot nul te beperken.

De energie voor de elektrische aandrijving is afkomstig uit een high-performance lithium-ion batterij (capaciteit 28 kWh), die compact en veilig in de ENERGY SPACE bodem tussen de voor- en achteras is weggewerkt.

De lader voor de batterij bevindt zich in het motorcompartiment, waarbij het opladen net zo eenvoudig is als tanken. Om te beginnen wordt de afdekklep van de laadaansluiting geopend, vervolgens wordt de kabel aangesloten op een normaal stopcontact, een openbaar laadstation of eventueel een Wallbox. In het laatste geval vergt het volledig opladen van de batterij amper drie uur (400 V, 3-fase, 16 A). De optionele RANGE PLUS vergroot de actieradius van de auto met maximaal 30 km.

B 200 Natural Gas Drive: schone emissies, lage brandstofkosten

De emissies van de Mercedes B 200 Natural Gas Drive zijn aanzienlijk schoner dan die van benzine- en dieselmotoren. Bovendien liggen de brandstofkosten fors lager dan die van een vergelijkbare auto met benzinemotor. Sinds 12 september is de vernieuwde uitvoering te bestellen, vanaf 29 november staat de auto bij de dealers.

Rijdend op hoog calorisch aardgas ligt het verbruik van de 115 kW (156 pk) sterke B 200 Natural Gas Drive op slechts 4,2 kg/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 115 gram per kilometer. Daarmee liggen de emissiewaarden zo’n 16 procent lager dan die van de B 200 BlueEFFICIENCY op benzine, die vergelijkbare prestaties levert. De B 200 Natural Gas Drive  voldoet aan de EURO 6 emissienormen.

De prestaties zijn dynamisch: de B 200 Natural Gas Drive bereikt een topsnelheid van 200 km/u en accelereert in 9,1 seconden van 0 naar 100 km/u (met handgeschakelde zesversnellingsbak: 9,2 seconden). De B 200 Natural Gas Drive werkt op basis van het monovalent+ principe. Dat betekent dat de motor normaal gesproken op aardgas loopt. Voor noodgevallen heeft de auto echter een kleine benzinetank van 12 liter aan boord. Mocht de gasvoorraad onverhoopt uitgeput raken, dan schakelt de auto automatisch over op benzine. De bestuurder heeft geen mogelijkheid om zelf voor benzine te kiezen en wordt zo min of meer gedwongen om op CNG te rijden.

Overzicht technische specificaties