24
augustus
2023
|
10:03
Europe/Amsterdam

Nieuwe look en nóg intelligenter: de vernieuwde EQA en EQB

Samenvatting

·       Nieuw design: Black Panel nu met star pattern, nieuw stuurwiel, nieuwe sierdelen

·       Geüpgradede technologie: Plug & Charge: nieuwe generatie MBUX; vernieuwde rijassistentiesystemen

·       Hightech optionele uitrustingen: sound experiences en Dolby Atmos®

Met hun markante SUV-carrosserie, een krachtige elektrische aandrijflijn en anticiperende navigatie met Electric Intelligence hebben de twee volledig elektrische leden van de compact car-familie van Mercedes-Benz al veel fans voor zich gewonnen. De EQA en EQB zijn nu nóg aantrekkelijker voor mensen die de instap of overstap naar een elektrisch voertuig maken. Dit is te danken aan de frisse look, tal van efficiëntie-updates en handige uitrustingsdetails. MBUX met verbeterde spraakbediening en de rijassistentiesystemen zijn op de laatste stand gebracht. Ook de Plug & Charge-laadtechnologie en optionele sound experiences uit de grotere modellen van het merk vinden hun weg naar de compacte klasse. Voor het eerst is een trekhaak[1] optioneel leverbaar voor de EQB met vijf zitplaatsen.

De vernieuwde versies van de EQA en EQB kunnen vanaf de herfst van 2023 worden besteld en arriveren begin 2024 bij de Europese dealers.

Vernieuwd exterieur- en interieurdesign

Met een nieuw ontworpen Black Panel met star pattern[2] op het front sluiten de EQA en EQB optisch aan op hun grotere broers en zussen. Een lichtband verbindt de dagrijverlichting van de koplampen, terwijl de nieuwe bumper het front breder doet lijken. De designers hebben ook het binnenwerk van de achterlichten veranderd. Tot de innovaties in het interieur behoren het stuurwiel van de huidige generatie met touch-bedieningspanelen en de sierdelen in openporig bruin lindehout[3], Mercedes-Benz pattern[4] en Mercedes-Benz pattern [5] van achteren verlicht.

Een grotere actieradius door technische optimalisatie

De engineers van Mercedes-Benz zijn er door het verbeteren van tal van details in geslaagd om de actieradius van de EQA te vergroten tot 560 km[6] volgens de WLTP-norm. De verbeteringen omvatten onder meer een aerodynamische optimalisatie en banden met geoptimaliseerde rolweerstand. De nieuwe functie actieradiusmaximalisatie is handig in het dagelijks verkeer: energieverbruikers zoals het display of de airconditioning kunnen worden uitgeschakeld of hun functionaliteit kan worden beperkt om de actieradius te vergroten.

Trekhaak1 optioneel voor de EQB

Voor de EQB met vijf zitplaatsen is voor het eerst een trekhaak inclusief ESP®-aanhangwagenstabilisatie als optie leverbaar. De maximale aanhangwagenbelasting bedraagt 1.400 of 1.700 kg (cijfers voor versies met voorwielaandrijving/4MATIC).

Gemakkelijker en handiger opladen met Plug & Charge

Met de Plug & Charge-functie van Mercedes me Charge[7] kunnen de nieuwe EQA- en EQB-modellen nog comfortabeler worden geladen bij openbare laadstations die geschikt zijn voor Plug & Charge: wanneer de laadkabel wordt gekoppeld start het laadproces automatisch; klanten hoeven zich niet extra te authenticeren. Het voertuig en het laadstation communiceren vervolgens rechtstreeks via de laadkabel.

Tot wel vier sound experiences

Verschillende geluidswerelden die individuele akoestische opstellingen mogelijk maken, kennen we van de grotere volledig elektrische modellen van Mercedes-Benz. Nu zijn deze sound experiences ook beschikbaar voor de EQA en EQB in combinatie met het optionele Burmester® surround sound system. Naast ‘Silver Waves’ en ‘Vivid Flux’ kunnen nog twee andere geluidswerelden als onderdeel van het individualiseringspakket (optie) online worden geactiveerd.

Centraal display standaard

De EQA en EQB zijn voorzien van een vernieuwde generatie MBUX. Het uiterlijk van de displays kan worden aangepast met behulp van drie weergavestijlen (subtiel/sportief/klassiek) en drie modi (navigatie/assistentie/service). Het centrale display behoort nu tot de standaarduitrusting. De laadfuncties worden in MBUX overzichtelijker weergegeven. Door het activeren van online services in de Mercedes me-app [8] is de intelligente spraakassistent nog beter in staat tot dialoog. Ook het zelflerende vermogen is verhoogd.

Dolby Atmos® als optie leverbaar voor een intense audio-ervaring

Het optionele Burmester® surround sound system biedt in combinatie met de nieuwere generatie MBUX een intense Dolby Atmos® audio-ervaring. Het audiosysteem geeft muziek meer ruimte, helderheid en diepte. Dolby Atmos® past zich bovendien aan de afspeelomgeving aan zodat luisteraars muziek bijna net zo duidelijk horen als dat de artiesten dat indertijd voor ogen hadden in de opnamestudio.

Rijassistentiesystemen met verbeterde sensortechnologie

De verbeterde sensortechnologie omvat een nieuwe mono-multipurpose-camera en een nieuwe achteruitrijcamera. Het optionele rijassistentiepakket bevat functies die in detail verbeterd zijn. De actieve spoorassistent werkt nu bijvoorbeeld comfortabeler met stuuringrepen in plaats van ESP-ingrepen.

CO2-neutrale productie

Sinds 2022 is de productie in alle Mercedes-Benz personen- en bestelwagenfabrieken wereldwijd CO2-neutraal. Dit omvat de fabrieken in Rastatt (Duitsland) en Kecskemét (Hongarije) die verantwoordelijk zijn voor de productie van de EQA en EQB, en de accufabrieken in Kamenz (in de Duitse deelstaat Saksen) (Mercedes-Benz dochteronderneming Accumotive) en in Jawor (Polen). Mercedes-Benz heeft ook bij de keuze van strategische partners op het gebied van accucellen een CO2-neutrale productie als een belangrijke vereiste gemaakt. Hierdoor kan de productie-uitstoot van een cel met ongeveer 30 procent worden verminderd. Een verdere reductie van de CO2-voetafdruk wordt nagestreefd door de emissiereductie in het kathodemateriaal en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bij de productie en raffinage van grondstoffen.


 


[1] Niet beschikbaar bij de introductie.
[2] Standaard bij de Electric Art en AMG Line en in combinatie met het nightpakket.
[3] Optioneel voor de Progressive en in combinatie met het nightpakket.
[4] Standaard bij de Progressive.
[5] Standaard bij de Electric Art en AMG Line; optioneel voor de Progressive.
[6] De EQA 250+ (WLTP: energieverbruik gecombineerd: 14,4-16,4 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km) behaalt volgens WLTP naar verwachting een actieradius van 550 km. De informatie over het brandstofverbruik, CO₂-emissies, energieverbruik en actieradius is voorlopig en werd intern bepaald volgens de certificeringsmethode ‘WLTP-testprocedure’. Tot op heden zijn noch bevestigde waarden van een officieel erkende testorganisatie, noch een EG-typegoedkeuring, noch een certificaat van overeenstemming met officiële waarden beschikbaar. Afwijkingen tussen de gegevens en de officiële waarden zijn mogelijk.
[7] Om het gebruik van de Mercedes me connect-service ‘Mercedes me Charge’ mogelijk te maken, is een apart laadcontract met een geselecteerde derde partij nodig voor de betaling en facturering van het laden. Voor het gebruik van de Mercedes me connect-services is een persoonlijke Mercedes me-ID en instemming met de gebruiksvoorwaarden voor de Mercedes me connect-services vereist.
[8] Om de Mercedes me connect-services te gebruiken is een persoonlijke Mercedes me-ID en instemming met de gebruiksvoorwaarden voor de Mercedes me connect-services vereist. De getoonde services en hun beschikbaarheid en functionaliteiten zijn met name afhankelijk van het voertuigmodel, het bouwjaar, de gekozen opties en het land.