04
december
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Milieucertificaat voor de GLC

TÜV Süd heeft een milieucertificaat afgegeven voor de nieuwe GLC en daarmee het belang van de ontwikkeling van milieuvriendelijke auto's bevestigd. In 2009 kreeg het voorgangermodel ook al een milieucertificaat.

De nieuwe GLC biedt niet alleen een hoog veiligheidsniveau en ultramoderne onderstel- en assistentiesystemen, maar scoort bovendien uitstekend op het gebied van efficiëntie. Koploper is de nieuwe plug-in hybrid GLC 350 e 4MATIC. De mid-size SUV stoot slechts 64 gram CO2 per km uit en is met een vermogen van 235 kW (320 pk) opnieuw de beste in zijn klasse.

Over de hele levenscyclus van de fabricage tot de recycling na een inzet gedurende 200.000 kilometer veroorzaakt de nieuwe Mercedes-Benz GLC 350 e 4MATIC aanzienlijk minder CO2-emissies dan zijn voorganger met vergelijkbare motorisering. Bij extern elektrisch opladen met de Europese stroommix kunnen de CO2-emissies ten opzichte van het voorgangermodel met circa 44 procent (29 ton) worden gereduceerd. Door de inzet van regeneratief opgewekt stroom uit waterkracht is een verlaging met 62 procent (41 ton) mogelijk.

Voorwaarde voor deze uitstekende ecobalans is naast de zuinige aandrijving de beste luchtweerstand in zijn klasse met een cw-waarde van 0,31 en de toepassing van lichte materialen. De engineers konden bij de ontwikkeling van het nieuwe model een gewichtsbesparing van 80 kg realiseren. Bovendien overtuigen bij de GLC 350 e 4MATIC de intelligente functies die automatisch de zuinigste aandrijving voor iedere rijsituatie kiezen: verbrandingsmotor, elektromotor of gecombineerd.

TÜV onderzoekt voor de toekenning van het milieucertificaat alle aspecten van een autoleven die relevant zijn voor het milieu: de productie van de grondstoffen, de fabricage, de inzet en tenslotte de recycling. Ook de verantwoordelijke omgang met de materialen weegt zwaar mee bij de beoordeling. Een gesloten materiaalkringloop en de toepassing van regenererende grondstoffen spelen hierbij een belangrijke rol.

De nieuwe SUV bevat 34 onderdelen met een totaalgewicht van 41,3 kg die bestaan uit hoogwaardige recyclingkunststoffen. Verder wordt bij 70 onderdelen met een totaalgewicht van 24,9 kg gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Uitgaand van het gewicht betekent dit in vergelijking met het voorgangermodel een toename van het aandeel aan regenererende grondstoffen van 21 procent.

Al bij de ontwikkeling wordt nagedacht over de recycling van de hoogwaardige grondstoffen die worden toegepast. Dat geldt ook voor de lithium-ion-accu en andere hybride componenten in de GLC 350 e 4MATIC. Samen met de leveranciers en recyclingpartners werden innovatieve recyclingconcepten en –technologieën ontwikkeld die zowel het hergebruik van onderdelen als de terugwinning van waardevolle grondstoffen mogelijk maken. Daarbij lag de focus ook op de verbetering van de recyclingprocessen voor een veilige en efficiënte demontage, alsmede het vermarkten van producten uit de gerecycleerde hybride componenten.