23
maart
2021
|
14:16
Europe/Amsterdam

Mercedes-EQ start productie van accusystemen voor EQS en breidt EV-expertise verder uit

Samenvatting
  • Fabriek in Hedelfingen start productie van krachtige accusystemen voor nieuwe Mercedes-EQ model EQS
  • Wereldpremière van EQS op 15 april 2021
  • Mercedes-Benz Drive Systems Campus in Untertürkheim breidt EV-expertise uit

Voorafgaand aan de wereldpremière op 15 april 2021 is Mercedes-Benz begonnen met de accuproductie voor het volgende volledig elektrische Mercedes-EQ model: de luxe limousine EQS. De productie vindt plaats in de fabriek in Stuttgart-Hedelfingen, onderdeel van de locatie Stuttgart-Untertürkheim. De EQS markeert het begin van een nieuwe generatie krachtige elektro-auto’s en biedt een actieradius van meer dan 700 km (WLTP) dankzij een zeer efficiënte aandrijflijn en vooruitgang op het gebied van de energiedichtheid van accu’s. Door de accuproductie naadloos te integreren in de bestaande transmissieproductie, vormt de fabriek in Hedelfingen een belangrijk onderdeel van het wereldwijde accuproductienetwerk van de onderneming. De snelle uitbreiding van de wereldwijde accuproductiecapaciteit en de gerichte uitbreiding van de accucompetenties langs de hele waardeketen zijn de pijlers van het Mercedes-Benz elektro-offensief – van fundamenteel onderzoek en celproductie tot toepassingen voor hergebruik en recycling.

Deze knowhow en verticale integratie zijn belangrijke succesfactoren om een leidende rol te spelen in elektro-auto’s. Naast het opschalen van de EQS-accusystemen zal de Mercedes-Benz Drive Systems Campus in Untertürkheim, zoals aangekondigd begin van de maand, systematisch zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van elektromobiliteit uitbreiden met een campus voor elektrische en geëlektrificeerde aandrijfsystemen.

“Ons elektro-offensief is in volle gang en ondersteunt ons overkoepelende doel van CO2-neutraliteit. Ons volgende volledig elektrische model – de luxe limousine EQS – wordt gebouwd op een eigen elektrisch platform en staat al in de startblokken. De productiestart van de krachtige EQS-accusystemen in onze fabriek in Hedelfingen is daarom een belangrijke mijlpaal”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG; verantwoordelijk voor Daimler Group Research, alsmede COO van Mercedes-Benz Cars. “Als onderdeel van de transformatie van onze onderneming en onze producten, breiden we onze accucompetenties aanzienlijk uit langs de hele waardeketen om zo de volgende generatie accu’s nog sneller door te kunnen laten breken.”

Krachtige accusystemen ’made in Stuttgart-Hedelfingen’

De fabriek in Stuttgart-Hedelfingen, onderdeel van de locatie Stuttgart-Untertürkheim, is verantwoordelijk voor de productie van accusystemen voor de Mercedes-Benz EQS en de aanstaande EQE. De fabriek heeft een productie- en logistiekoppervlak van circa 16.500 m² en werkt met de modernste systemen, waaronder een breed scala aan Industry 4.0-technologieën. De zeer complexe lithium-ion-accu’s worden geproduceerd op een productielijn van circa 300 meter lengte met meer dan 70 productiestations en een groot aantal geautomatiseerde en handmatige productiestappen. Een verscheidenheid aan componenten, waaronder bijvoorbeeld maximaal 12 celmodules en het zogeheten EE-compartiment voor de intelligente integratie van vermogenselektronica, dat in de Mercedes-Benz fabriek in Berlijn wordt gemonteerd, worden in Hedelfingen tot een compleet systeem geassembleerd.

De EQS wordt optioneel uitgerust met modulaire accuconfiguraties die verschillende actieradius- en prestatievarianten mogelijk maken. Met een bruikbare energie-inhoud tot 108 kWh en ondersteund door eersteklas aerodynamica, heeft de EQS een actieradius van meer dan 700 km (WLTP). De in eigen huis ontwikkelde, innovatieve software maakt technologisch over-the-air (OTA) updates mogelijk, waarmee wordt gegarandeerd dat het energiemanagement van de EQS gedurende de gehele levensduur van de auto op de laatste stand van de techniek kan worden gebracht. De krachtige celchemie van de EQS-accu bevat nikkel, kobalt en mangaan in een verhouding van 8:1:1. Dit vermindert het kobaltgehalte tot circa 10 procent. De accucellen worden CO2-neutraal geproduceerd.

De productie speelt een doorslaggevende rol in de visie van Mercedes-Benz AG op duurzaamheid. De EQS en de nieuwe S-Klasse worden van begin af aan CO2-neutraal geproduceerd in de ‘Factory 56’ van de fabriek in Sindelfingen. Al in 2022 produceren de eigen personen- en bestelwagenfabrieken van Mercedes-Benz wereldwijd en dus ook de fabriek in Hedelfingen CO2-neutraal.

Gerichte uitbreiding van in-house EV-expertise met focus op accucellen

Met de bundeling en uitbreiding van de accu-activiteiten op de Mercedes-Benz Drive Systems Campus in Untertürkheim versterkt de onderneming zijn expertise op het gebied van e-mobiliteit. Op deze locatie zijn al uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten gevestigd, zoals het e-technologiecenter (E-Technikum) en het celtechnologiecenter (Zell-Technikum), waar onder meer prototypes van elektrische aandrijfsystemen worden gebouwd en celtechnologieën worden onderzocht en getest. Op deze locatie worden de bevindingen van onze internationale onderzoekshubs gecentraliseerd.

Om zijn competentie op het gebied van accutechnologie te versterken, plant Mercedes-Benz een nieuwe fabriek voor de kleine serieproductie van toekomstige lithium-ion-accucellen. Deze fabriek is volgens planning operationeel in 2023. De duurzaamheidsfactor, transparante celontwikkeling en recyclebaarheid spelen hierbij een grote rol. De focus op in-house knowhow en hoge verticale integratie is cruciaal voor een leidende rol in elektro-auto’s. Mercedes-Benz is van plan een driecijferig miljoenenbedrag te investeren in de transformatie van de locatie.

Meer informatie over de Mercedes-Benz Drive Systems Campus: LINK

Het elektro-offensief van Mercedes-Benz AG is in volle gang

2021 staat bij Mercedes-Benz Cars vooral in het teken van de versnelling van de elektrificatie – met een stijging van het xEV-aandeel tot circa 13 procent. Onder de paraplu van het nieuwe submerk Mercedes-EQ onderstreept Mercedes-Benz AG de claim een leidende rol te spelen in elektrificatie en digitalisering door klanten een perfecte balans te bieden tussen duurzaamheid, emotie en innovatie. In totaal worden dit jaar vier nieuwe Mercedes-EQ modellen gepresenteerd: de EQA, EQB, EQE en EQS. Bovendien wordt de plug-in hybrid-familie, die momenteel al uit meer dan twintig modelvarianten bestaat, uitgebreid met geëlektrificeerde varianten van de C-Klasse en S-Klasse met een volledig elektrische actieradius van circa 100 km (WLTP). Over minder dan twee jaar zal de Mercedes-EQ familie ​​uit meer dan tien volledig elektrische EQ-modellen in alle segmenten bestaan.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.