25
maart
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz start met productie personenauto’s in Brazilië

Mercedes-Benz start met de lokale productie van personenauto’s in Brazilië in een nieuwe fabriek in Iracemápolis. Er wordt ruim 600 miljoen Braziliaanse real geïnvesteerd in de nieuwe fabriek, waar 600 medewerkers aan de slag gaan. De eerste auto’s die van de band rollen zijn de C-Klasse Limousine en vanaf de zomer de compacte SUV GLA.

Met de nieuwe fabriek wordt het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz uitgebreid in het kader van de groeistrategie ‘Mercedes-Benz 2020’. Het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz Cars omvat 26 locaties, waaronder India, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam. In deze fabrieken produceert Mercedes-Benz auto’s voor lokale markten. “Door middel van lokale productie willen we onze concurrentiepositie versterken en staan we dichter bij de Braziliaanse klant, waardoor we beter kunnen inspelen op de lokale vraag naar personenauto’s van Mercedes-Benz”, aldus Markus Schäfer, lid van de Divisieraad van Mercedes-Benz Cars, Productie & Supply Chain Management.

Sterk commitment met Brazilië als belangrijke markt

Aansluitend op de productiestart van de C-Klasse in Iracemápolis zal ook de GLA vanaf de zomer van de band rollen. In eerste instantie is de productiefaciliteit ingericht voor een jaarcapaciteit van 20.000 auto’s.

Mercedes-Benz wist in 2015 in Brazilië een nieuw verkooprecord te vestigen. “We zijn ervan overtuigd dat de personenautomarkt in Brazilië op de lange termijn veel potentieel heeft”, aldus Schäfer. “De fabriek in Iracemápolis toont aan in welke richting onze middelgrote fabrieken zich zullen ontwikkelen wat betreft lay-out en technologie. Het automatiseringsniveau is aanzienlijk lager dan in andere fabrieken van Mercedes-Benz. Zodoende hebben we een zeer flexibele faciliteit gerealiseerd die topkwaliteit produceert en inspringt op de lokale vraag.”

Als onderdeel van het wereldwijde productienetwerk is Iracemápolis verbonden met alle productielocaties van Mercedes-Benz Cars over de hele wereld, waardoor er toegang is tot productiedata en procesmanagement. Elke machine en elke robot kan centraal worden aangestuurd en worden geüpdatet als er nieuwe software beschikbaar is. Philipp Schiemer, president van Mercedes-Benz do Brasil en CEO Latijns-Amerika, onderstreept de speciale rol die Brazilië speelt in het productienetwerk van de onderneming: “Mercedes-Benz do Brasil bestaat al sinds 1956. De ingebruikname van een nieuwe assemblagefabriek 60 jaar later laat zien hoe sterk de band met Brazilië is en completeert het productspectrum: door deze uitbreiding produceert Mercedes-Benz in dit land naast trucks en bussen nu ook personenauto’s.”

Gebouwd in recordtijd

Mercedes-Benz investeert ruim 600 miljoen Braziliaanse real in de nieuwe personenautofabriek, waarbij 600 banen worden gecreëerd. Daarnaast ontstaat er ook meer werkgelegenheid bij toeleveranciers en dienstverlenende bedrijven in de regio. Er zat slechts 19 maanden tussen de afronding van de conceptfase en de ingebruikname van de fabriek.

Sociale verantwoordelijkheid in de regio

Met de ingebruikname van de productiefaciliteit neemt de fabrikant tevens haar sociale verantwoordelijkheid in de regio. In samenwerking met plaatselijke taalinstituten en universiteiten worden studiebeurzen verleend aan werknemers. Daarnaast wordt ook gezondheidszorg voor de werknemers geregeld.

Over Mercedes-Benz Cars Operations

Mercedes-Benz Cars Operations is verantwoordelijk voor de productie van personenauto’s op 26 locaties wereldwijd die onderdeel zijn van een flexibel en efficiënt productienetwerk waarin circa 78.000 mensen werkzaam zijn. Dit omvat de centrale aansturing van planning, fabricagetechnieken, logistiek en kwaliteit. Mercedes-Benz Cars produceerde vorig jaar meer dan 2 miljoen Mercedes-Benz en smart personenauto’s, waarmee voor het vijfde achtereenvolgende jaar het productierecord is verbroken. Het netwerk is gebaseerd op de voertuigarchitecturen met voorwielaandrijving (compacte modellen) en achterwielaandrijving (zoals de S-Klasse, E-Klasse en C-Klasse) alsmede de platforms voor SUV’s en sportwagens. Daarnaast is er een productienetwerk voor aandrijflijnen (motoren, transmissies, assen en componenten). Al deze productienetwerken zijn gegroepeerd rond een hoofdfabriek die dient als Compentence Center voor de productiestart van nieuwe producten, technologieën en kwaliteitswaarborging.

Dagelijks wordt gestreefd naar het verbeteren en verfijnen van state-of-the-art productiemethoden waarmee toekomstige hightech modellen op een efficiënte, flexibele en milieuvriendelijke manier geproduceerd kunnen worden volgens de kwaliteitsnormen van Mercedes-Benz. Alles draait daarbij om de werknemers en hun expertise, die door een ergonomische werkplek en slimme automatisering worden ondersteund bij hun werkzaamheden. Naast eigen fabrieken maakt Mercedes-Benz ook gebruik van samenwerkingsverbanden en productiecapaciteiten van contractfabrikanten in het kader van haar groeistrategie.