18
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Creating day at night: unieke video maakt voordelen van de Nachtzichtassistent zichtbaar

De Nachtzichtassistent (Night View Assist) van Mercedes-Benz maakt rijden in het donker veiliger dan ooit, zeker ook voor medeweggebruikers. Om de voordelen van deze innovatieve technologie duidelijk te demonstreren, zette Mercedes-Benz in Amsterdam een uniek project op met een fascinerende én informatieve video als resultaat. De video, die werd bedacht en geproduceerd door bureau FHV BBDO, is internationaal onderscheiden met de Digital Media Award van Daimler en is te zien op het Youtube-kanaal van Mercedes-Benz Nederland.

Eén van de eigenschappen van de Nachtzichtassistent van Mercedes-Benz is dat bestuurders ‘s nachts specifieke objecten net zo goed kunnen zien als overdag. Dit was ook het uitgangspunt bij de productie van de unieke videoclip: ‘creating day at night’. Het decor hiervoor was de Amsterdamse Leidsegracht, waar overdag opnamen werden gemaakt. Deze opnamen werden ’s nachts geprojecteerd op precies dezelfde plekken. Daardoor veranderde de nacht op een bepaald parcours van het ene op het andere moment in ‘overdag’. Op deze manier konden passerende auto’s en andere weggebruikers ervaren hoe het is om te rijden met de Nachtzichtassistent. Na elke passerende auto verscheen de boodschap op de grachtenpanden: 'Get a brighter view at night. Mercedes-Benz Night View Assist.'

De video is te zien op www.youtube.com/user/MercedesBenzCars.

Nachtzichtassistent van Mercedes-Benz 

De Nachtzichtassistent plus (Night View Assist) van Mercedes-Benz werkt met een infrarood- én een zogenaamde warmtebeeldcamera. Deze laatste ‘herkent’ in het donker (bij snelheden vanaf 60 km/h) voetgangers en grote dieren zoals herten, reeën, paarden en koeien. Mensen worden al op een afstand van 160 meter opgemerkt, dieren op 100 meter – nog voordat de bestuurder ze daadwerkelijk kan zien. Voetgangers en dieren worden direct gemarkeerd weergegeven op het display van het dashboard. De bestuurder ziet zo in een vroegtijdig stadium precies waar ze zich bevinden. Dit maakt tijdig anticiperen mogelijk. Bovendien worden voetgangers die zich binnen het bereik van de camera bevinden gewaarschuwd door knipperende lichtstralen van de koplampen. Deze lichtstralen worden precies op de voetganger gericht. De voetganger weet zo dat de auto nadert en kan daarop bijvoorbeeld besluiten verder aan de kant te gaan. Bij dieren wordt de spotlightfunctie onderdrukt – hun reactie op de lichtsignalen kan onvoorspelbaar en dus gevaarlijk zijn.

De Nachtzichtassistent plus is beschikbaar voor de S-Klasse (Limousine en Coupé).