29
september
2017
|
12:36
Europe/Amsterdam

Zoute Grand Prix - rijke cabriogeschiedenis aan de Belgische kust

Tijdens de Zoute Grand Prix 2017 presenteert Mercedes-Benz Classic drie open sportwagens uit de indrukwekkende historie van het merk. Het S-model met compressor uit 1927 staat symbool voor de raceoverwinningen die eind jaren 20 en begin jaren 30 werden behaald. De sportversie van de 190 SL (W 121) verwijst naar de autosportsuccessen van de standaard productiesportwagens van Mercedes-Benz in de jaren 50. En dan is er nog de 300 SLS (W 198) die in 1957 deelnam aan het Amerikaans sportwagenkampioenschap en waarmee Paul O'Shea een van zijn kampioenschapstitels met Mercedes-Benz wist te pakken.

De sterren van het merk uit Stuttgart worden gepresenteerd door onder meer de merkambassadeur van Mercedes-Benz Classic: Jochen Mass. De Zoute Grand Prix vindt dit jaar voor de achtste keer plaats, van 5 t/m 8 oktober. Plaats van handeling is de Belgische badplaats Het Zoute, dat deel uitmaakt van de gemeente Knokke-Heist. Dit exclusieve festival op het gebied van autolifestyle omvat tevens de Zoute Rally, het Zoute Concours d'Elégance en de Zoute GT Tour, de Zoute Sale by Bonhams (georganiseerd door veilinghuis Bonhams) en de Zoute Top Marques autoshow.

Klassieke auto’s worden in de schijnwerpers gezet bij de Zoute Rally (5 t/m 7 oktober), het Concours d'Elégance (7 en 8 oktober) en de Zoute Sale by Bonhams (5 en 6 oktober). Aan de Zoute GT Tour (8 oktober) zullen de meest indrukwekkende sportwagens van de afgelopen twintig jaar deelnemen. Op 18 podia langs de exclusieve Kustlaan en het Albertplein toont de Zoute Top Marques (5 t/m 8 oktober) de highlights uit de huidige modelseries van de deelnemende automerken. Mercedes-Benz is Premium Car Partner van Top Marques.

Magische autosportmomenten

Mercedes-Benz Classic neemt deel aan de Zoute Grand Prix 2017 met drie open sportwagens uit verschillende tijdperken die herinneringen oproepen aan magische autosportmomenten en die nauwelijks afweken van de productiemodellen: de S-sportwagen met compressor uit 1927, de raceversie van de 190 SL (W 121) en de 300 SLS (W 198), de auto waarmee het merk in 1957 het Amerikaans sportwagenkampioenschap won. De auto’s van het merk uit Stuttgart worden voorgesteld door onder meer voormalig coureur en merkambassadeur van Mercedes-Benz Classic Jochen Mass.

Negentig jaar geleden was het S-model de eerste telg van de succesvolle S-reeks waaraan het zijn naam gaf en waarvan ook de SS- en SSK-modellen deel uitmaakten. Met deze sportwagens met compressor domineerde het merk de internationale autosport eind jaren 20 en begin jaren 30. De zescilinder lijnmotor van het S-model - de letter staat voor ‘Sport’ - levert een vermogen van 88 kW/120 pk. Dankzij de montage van een compressor kon dit worden verhoogd naar 132 kW/180 pk, waarmee de sportwagen de meest succesvolle raceauto van zijn tijd was. Tegelijkertijd werden er van het S-model ook zeer exclusieve straatuitvoeringen gemaakt voor een welgestelde klantenkring.

De raceversie van de 190 SL Roadster (W 121) verwijst naar de autosportsuccessen van de standaard productiesportwagens van Mercedes-Benz in de jaren 50. Dit segment werd echter gedomineerd door zijn ‘grote broer’, de 300 SL. Dit kwam vooral omdat de sportversie van de 190 SL door de FIA niet als een GT werd gehomologeerd, maar uitsluitend als sportwagen – en in die klasse maakte hij geen kans. Toch boekte Mercedes-Benz met de 190 SL een aantal racesuccessen, zoals de Grand Prix van Macau en de Grand Prix van Casablanca in 1956.

De 300 SLS was een speciale versie van de 300 SL Roadster (W 198) die in 1957 werd geïntroduceerd om deel te nemen aan het Amerikaans sportwagenkampioenschap. Het lichtgewicht design maakte samen met de geoptimaliseerde motor een winnaar van deze auto: Paul O'Shea pakte de kampioenschapstitel voor de derde keer op rij met dit model.

Autocultuur snuiven tussen de stad, de zee en de golfgreen

De mensen die deelnemen aan de Zoute Rally by Chubb kunnen genieten van klassieke auto’s op de mooiste wegen van Vlaanderen. Dit jaar zullen bijna 200 auto’s die zijn gebouwd tussen 1920 en 1965 aan de start verschijnen. Na het uitvoeren van de technische inspecties op donderdag (5 oktober 2017) in het centrum van Het Zoute nabij het Albertplein wordt de rally verreden in de twee daaropvolgende dagen. De start vindt plaats op vrijdag (6 oktober) vanaf 8.30 uur alsmede op zaterdag (7 oktober) vanaf 8.00 uur. De finish vindt op beide dagen plaats vanaf 16.00 uur op de dijk in de buurt van het befaamde zandstrand.

Plaats van handeling voor het Concours d'Elégance is de Royal Zoute Golf Club. Vijftig indrukwekkende klassiekers worden tijdens dit evenement aan het publiek voorgesteld. Vorig jaar behoorden een 300 SL raceauto (W 194) uit 1952 en een 300 SL ‘Gullwing’ Coupé (W 198) uit 1956 tot de prijswinnaars.. In 2016 won de 300 SL ‘Gullwing’ de prestigieuze ‘Most Iconic Car’ award.