25
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zilverpijl voor de zee

Meer dan 125 jaar nadat Gottlieb Daimler een motorbootje bouwde voor tochtjes over de Neckar, toont Mercedes-Benz op de prestigieuze Monaco Yacht Show een designstudie voor een luxueus motorjacht. De veertien meter lange zeewaardige Granturismo is ontwikkeld in samenwerking met jachtbouwer Silver Arrows Marine. Het schip heeft een aantal kenmerkende design elementen van Mercedes-Benz automobielen in zich verenigd.

Het motorjacht is door de Britse firma Silver Arrows Marine ontwikkeld en gebouwd. Het bedrijf met zijn ontwerpers Martin Francis en Tommaso Spadolini is bekend door de realisatie van de meest luxueuze en krachtigste jachten van de wereld. De ‘zilverpijl voor de zee’ komt vanaf volgend jaar daadwerkelijk op de markt. Voor de designers van Mercedes-Benz was de samenwerking met de botenbouwers een bijzondere ervaring, vertelt chef-designer Gorden Wagener van Mercedes-Benz Cars. “Het was een uitdaging om ons autodesign te vertalen in een bootontwerp. Maar we zijn er in geslaagd. De zilverpijl voor de zee zit boordevol emotie, luxe en stijl.”

Bij de ontwikkeling werkte Mercedes-Benz nauw samen met Silver Arrows Marine, met name op het gebied van het design van interieur en exterieur. Ook werd gekeken naar innovatieve manieren om de beschikbare binnenruimte beter te benutten en lieten de designers hun licht schijnen over de gebruikte materialen en toegepaste kleurcombinaties.

Het resultaat is een veertien meter lange crossover die door zijn innovatieve ontwerp zowel geschikt is voor dagtochten als voor langere trips. In het laatste geval kunnen de opvarenden op het schip overnachten. Het interieur van de zeewaardige zilverpijl is tijdloos en stijlvol en sluit naadloos aan bij het comfort, de luxe en de kwaliteit die klanten van Mercedes-Benz van het merk gewend zijn. 

Het is niet voor het eerst dat Mercedes-Benz over de grenzen van de auto heen kijkt. Sinds 2010 werken de designers nauw samen met streng geselecteerde partners die buiten de wereld van de automobiel opereren. Het eerste resultaat was de helikopter EC145 Mercedes-Benz Style die in 2011 op de markt kwam. De heli is in samenwerking met Eurocopter gebouwd; de eerste exemplaren vliegen inmiddels. Begin dit jaar volgde een exclusieve collectie meubelen die Mercedes-Benz met de Italiaanse designmeubelmaker Formitalia Luxury Group heeft ontwikkeld. Onder het label Mercedes-Benz Style komen dus niet alleen producten op de markt die zijn verbonden met de automobiel, maar richt het merk zich ook op meubel- en lifestyleproducten.