21
mei
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Zege voor Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met Jeroen Bleekemolen in 24 Uur Nürburgring

Nadat eerder dit jaar al de 24 Uur van Dubai werd gewonnen, zegevierde het Duitse team Black Falcon met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 ook in de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife. Het was de eerste overwinning met een Mercedes-Benz in deze lange-afstandsrace, die in 1970 voor de eerste maal verreden werd. Evenals in Dubai maakte de Nederlandse coureur Jeroen Bleekemolen deel uit van het winnende team. Hij deelde de SLS AMG GT3 met de Duitse vijfvoudig DTM-kampioen en Mercedes-AMG-ambassadeur Bernd Schneider, de Brit Sean Edwards en de Deen Nicki Thiim.

Vanwege zware regenval en mist moest de race op de Nürburgring ruim negen uur lang worden onderbroken. Voor Mercedes-Benz-klantenteams was de wedstrijd zeer succesvol, want naast de overwinning van Black Falcon behaalde het team ROWE Racing met twee SLS AMG GT3’s de plaatsen drie en vier.

De 24-uursrace op de ruim 25 kilometer lange combinatie van het Grand Prix-circuit en de Nürburgring-Nordschleife geldt met 180 deelnemende teams en zo’n 650 rijders als een van de grootste autosportevenementen ter wereld. De Nordschleife, met 73 bochten en flinke hoogteverschillen een zeer uitdagend circuit, het grote aantal deelnemers en de vaak sterk wisselende weersomstandigheden in de Duitse Eifel zijn kenmerkend voor deze race. De wedstrijd van 2013 gaat zeker de boeken in als een van de zwaarste, ondanks dat er in de nacht vanwege zware regen en mist niet kon worden gereden. “Ik reed in de avond, net voordat de wedstrijdleiding besloot de race te onderbreken”, vertelt Jeroen Bleekemolen. “Mijn rijbeurt was zeker de zwaarste die ik in mijn hele carrière tot nu toe beleefd heb. Je kon nauwelijks iets zien, er was overal aquaplaning, rijders gleden links en rechts van de baan. Wat mij betreft was het onderbreken van de race zeer zeker de juiste beslissing.”

Dat de overwinning voor hemzelf en zijn teamgenoten Bernd Schneider, Sean Edwards en Nicki Thiim door het onderbreken van de race minder waard zou zijn, wijst Bleekemolen resoluut van de hand. “Als we 24 uur lang in droge omstandigheden hadden doorgereden, zou dat zeker minder zwaar geweest zijn dan het nu was. Je weet gewoon dat dat bij deze race hoort, het is ook niet de eerste keer dat er tussentijds gestopt werd. Voor mij is dit absoluut een van mijn mooiste overwinningen, zeker als je ziet hoeveel toprijders, fabrieksteams en sterke privéteams hier aan de start stonden.” Niet alleen voor Bleekemolen, maar ook voor Bernd Schneider en Sean Edwards was de overwinning op de Nürburgring al de tweede 24-uurszege van het jaar met Mercedes-Benz. Ook zij stonden in januari in Dubai al op de hoogste trede van het podium.

In totaal stonden er op de Nürburgring zeven Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s aan de start. Het team ROWE Racing eindigde met de coureurs Klaus Graf, Thomas Jäger, Jan Seyffarth en Nico Bastian in de SLS AMG GT3 als derde, terwijl de tweede auto van het team met Lance David Arnold, Alexander Roloff, Jan Seyffarth en Thomas Jäger als vierde over de eindstreep kwam. De tweede auto van het Black Falcon-team werd met rijders Vimal Mehta, Khaled Al-Qubaisi, Daniel Keilwitz en Christian Bracke als 19e algemeen en 15e in de GT3-divisie geklasseerd. De derde ROWE-auto van Michael Zehe, ‘Mark Bullitt’, Reinhold Renger en Marko Hartung behaalde de 27e plaats algemeen en de 17e positie in de klasse.