06
april
2017
|
14:59
Europe/Amsterdam

Witkar autodelen van start in Groningen

Nadat het ‘freefloating’ autoverhuurconcept in 2015 in Rotterdam is gestart, breidt Witkar nu zijn activiteiten uit naar Groningen. Hiervoor worden honderd herkenbare smart forfours gefaseerd ingezet en wordt op donderdag 6 april om 13:30 op de Grote Markt het startschot gegeven. De auto’s zijn via een slimme app voor een halve cent per seconde te huren. Dat tarief is gemaximeerd op € 54 per 24 uur , inclusief brandstof en gratis parkeren in geselecteerde steden en locaties in Nederland. De auto’s kunnen ook buiten Groningen worden gebruikt, zelfs in het buitenland. De enige voorwaarde is dat de smart forfour na afloop van de huurperiode weer ergens in de Witkarzone in Groningen wordt geparkeerd.

Na Rotterdam en alle KAV Autoverhuur vestigingen is het autodeelconcept Witkar nu ook in Groningen actief. In de Martinistad worden honderd herkenbare smart forfours ingezet volgens het ‘freefloating’ principe. Deze auto’s zijn dankzij een slimme app te vinden en te ontgrendelen. Op dat moment gaat de huurperiode in. De prijsstructuur is helder én aantrekkelijk. Afhankelijk van de gewenste gebruiksduur kan de klant kiezen voor afrekenen per seconde (€ 0,005), per 10 minuten (€ 3) of per 24 uur (€ 54). Bij het 24-uurs tarief is 150 km vrij rijden inclusief brandstof inbegrepen. Alle prijzen zijn inclusief BTW en voor schade is er geen eigen risico. Hemmie Kerklingh van Witkar over het autodelen: “Met Witkar bieden wij de gebruiker de meest eeerlijke en vrije mobiliteitsoplossing en de meest flexibele aanvulling op zijn eigen fiets en het OV. Witkar vervangt de tweede of eerste eigen auto.”

Mobiliteit zonder concessies

Het Witkar deelautoconcept heeft als doel de mobiliteitstransitie te verwezenlijken, door het autodelen eenvoudig en voordelig te houden. De basis hiervoor is een slimme app, waarmee snel een Witkar in de buurt gezocht of gereserveerd wordt. De klant betaalt uitsluitend de tijd waarop de auto gebruikt wordt. Als eerste aanbieder in Nederland rekent Witkar uitsluitend het werkelijke gebruik tot op de seconde nauwkeurig. Hierdoor wordt flexibele mobiliteit bereikbaar. Met zijn ruime actieradius past de smart forfour uitstekend bij het intelligente autodeelsysteem en is de auto ook geschikt voor langere ritten. De compacte afmetingen en bijzonder kleine draaicirckel bieden veel voordelen in de stad, terwijl er comfort is voor vier personen.

Op weg naar de toekomst

Groningen is de volgende grote stad waar van het freefloating deelautoconcept Witkar gebruik gemaakt kan worden. Hemmie Kerklingh over de uitbreiding: “Het eerste landelijke netwerk voor autodelen wordt opgebouwd door deelnemende SmartCities en SmartSpots op private locaties.” Er worden momenteel gesprekken gevoerd met andere Nederlandse steden. “We zijn momenteel met diverse andere steden in gesprek, ook in het buitenland, en de ontwikkelingen zijn positief. We zijn dan ook voorbereid om zowel het aantal beschikbare auto’s als het werkgebied snel uit te breiden. Bovendien kunnen we het netwerk van Witkar op zeer korte termijn op andere tijdelijke locaties uitrollen, bijvoorbeeld bij festivals en evenementen.”