28
oktober
2019
|
17:35
Europe/Amsterdam

Vijftig jaar Mercedes-Benz ongevalsonderzoek: de realiteit als maatstaf

Al vijftig jaar onderzoeken Mercedes-Benz experts zware ongevallen waarbij voertuigen van het merk zijn betrokken. De learnings van het Mercedes‑Benz ongevalsonderzoek worden vervolgens verwerkt in de verbetering en de constructie van vernieuwde en compleet nieuwe modellen.

In september 2019 vierde Mercedes-Benz ook al een belangrijke mijlpaal op veiligheidsgebied: zestig jaar crashtests. De eerste crashtest in de geschiedenis van het merk vond plaats op 10 september 1959, toen een testauto frontaal tegen een vast obstakel reed. Daarmee brak een nieuw tijdperk in veiligheidsonderzoek aan. Sindsdien is het namelijk mogelijk om het botsgedrag van voertuigen en inzittenden gedetailleerd te bestuderen met behulp van testauto’s en testdummies. Crashtests zijn gebaseerd op de realiteit. Het Mercedes-Benz ongevalsonderzoek, dat dit jaar eveneens een belangrijk jubileum viert, houdt zich direct bezig met praktijkongevallen.

Het Mercedes-Benz ongevalsonderzoek werd in 1969 opgericht en is een van de oudste afdelingen in zijn soort binnen de wereldwijde auto-industrie. Sinds de oprichting hebben de teams meer dan 4.700 verkeersongevallen onderzocht en gereconstrueerd. “De alomvattende aanpak van de Mercedes-Benz veiligheidsontwikkeling focust op twee doelstellingen: ongevallen voorkomen en de impact ervan zoveel mogelijk beperken”, aldus Professor Rodolfo Schöneburg, Hoofd Vehicle Safety, Durability en Corrosion Protection bij Mercedes-Benz Cars. “Onze veiligheidsfilosofie is ‘real-life safety’. Naast simulaties en crashtests zijn praktijkongevallen voor ons een belangrijk onderdeel. Ons ongevalsonderzoek biedt ons cruciale inzichten die we opdoen uit echte aanrijdingen.”

Systematische reconstructie van botsingen

Het Mercedes-Benz ongevalsonderzoek bestudeert al vijftig jaar lang ongevallen. Dankzij de samenwerking met de deelstaat Baden-Württemberg doet de politie melding van zware aanrijdingen binnen een straal van zo’n 200 kilometer om Sindelfingen waarbij een actueel model van Mercedes-Benz of smart betrokken is. Het werk van de onderzoekers start normaliter bij de werkplaats waar het betrokken voertuig naar afgesleept is. In het volgende stadium bezoekt het team de ongevalslocatie om daar de botsing te reconstrueren. Ook als er sprake is van een eenzijdig ongeval. Wanneer alle informatie vergaard is, reconstrueert het team het ongeval. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met data van andere ongevallen, zodat de engineers gaandeweg een nauwkeurig beeld krijgen van typische schadepatronen en inzichten opdoen voor de ontwikkeling van nieuwe, nog efficiëntere veiligheidssystemen. Om hun onpartijdigheid als onderzoekers te waarborgen, geven de ongevalsexperts hun specialistische visie nooit aan partijen die bij de aanrijding betrokken waren of als gespecialiseerde getuigen in een juridisch proces.

Alle weggebruikers profiteren van het diepgaande onderzoek en de vergaarde inzichten van het team. Tal van veiligheidsinnovaties van Mercedes-Benz, waaronder ESP®, de windowbag en PRE-SAFE®, zijn ontwikkeld op basis van bevindingen die voortkomen uit onderzoek naar praktijkongevallen. De resultaten worden tevens gebruikt als basis voor de ontwikkeling van praktijkgeoriënteerde testprocedures en -standaarden. Een voorbeeld is de offset-crashtest, die in 1973 voor het eerst werd uitgevoerd. Deze test is gebaseerd op het feit dat auto’s in driekwart van alle frontale aanrijdingen maar met een gedeelte van het front tegen elkaar botsen in plaats van met de volledige voorzijde. De crashtest voor een frontale botsing bij 55 km/h met 40 procent overlap tegen een vast obstakel was lange tijd een van de zwaarste tests voor de carrosseriestructuur, en niet alleen voor een personenwagen van Mercedes-Benz. Het vaste obstakel werd later vervangen door een vervormbaar exemplaar. Dit omdat uit ongevalsonderzoek bleek dat een dergelijk obstakel en een hogere snelheid een betere vergelijking vormden met praktijkongevallen.

Dankzij collega’s in India en China heeft het Mercedes-Benz ongevalsonderzoek ook op internationaal niveau invloed. De ongevalsonderzoekers in het Verre Oosten profiteren van de expertise uit Sindelfingen. Met behulp van AR-brillen kunnen ze aantekeningen direct en in realtime met collega’s vergelijken en zodoende een gezamenlijke analyse maken, ook al zijn de Duitse ongevalsonderzoekers niet op locatie.

Sinds 1972 worden door Daimler ook ongevallen bestudeerd waarbij trucks van Mercedes-Benz in heel Duitsland zijn betrokken, om op basis daarvan verbeteringen door te voeren op het gebied van actieve en passieve veiligheid. In alle gevallen leggen de onderzoekers informatie over de omstandigheden van een aanrijding, de betrokken voertuigen en de schades vast. Ook kijken ze naar afwijkingen, bijvoorbeeld de frequentie van bepaalde ongevallen, sporen ze specifieke ongevalspatronen op en leggen ze verwondingen van de betrokkenen bij ongevallen vast. Op basis van die analyse doen de onderzoekers aanbevelingen die worden verwerkt in toekomstige vereisten van Mercedes-Benz. Zo ontstond enkele jaren geleden bijvoorbeeld het idee voor de Sideguard Assist, die voor veel Mercedes-Benz truckmodellen af fabriek leverbaar is.

Onderzoek naar bestelwagens wordt eveneens al sinds de jaren ’70 uitgevoerd. Oorspronkelijk waren de diverse afdelingen echter gekoppeld aan verschillende divisies. Sinds de zomer van 2015 heeft ook Mercedes-Benz Vans zijn eigen ongevalsonderzoek. Vanuit het hoofdkantoor in de fabriek in Untertürkheim bestuderen engineers specifieke ongevallen waarbij bestelwagens van Mercedes-Benz betrokken zijn.