19
mei
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Vijf nieuwe Actros trekkers met FleetBoard: DB Schenker en Mercedes-Benz beperken brandstofverbruik tot een minimum

Onlangs zijn er vijf nieuwe Mercedes-Benz Actros trekkers van het type 1836 LS en 1841 LS afgeleverd bij Schenker B.V. in Tilburg. Met deze nieuwe aanwinsten beperkt de logistiek dienstverlener het brandstofverbruik in het distributieverkeer tot een absoluut minimum. De trucks zijn uitgerust met FleetBoard Voertuigmanagement en de chauffeurs volgen bij het Mercedes-Benz opleidingsinstituut Global Training de training Het Nieuwe Rijden.

DB Schenker

Schenker B.V. is onderdeel van de divisie Transport en Logistiek van Deutsche Bahn van het mondiale concern DB Schenker, een van ’s werelds toonaangevende aanbieders van geïntegreerde logistieke dienstverlening. In Nederland beschikt Schenker B.V. over een netwerk van negen logistieke centra en kantoren op strategische locaties. ‘Green Logistics’ is een van de speerpunten in het beleid van DB Schenker. Vanuit de ambitie om de meest ecologisch duurzame logistiek dienstverlener te worden, werkt men samen met partners zoals Mercedes-Benz aan innovatieve en schone oplossingen. Om de CO2 uitstoot extra te verlagen, is ondermeer Het Nieuwe Rijden ingevoerd.

Vijf nieuwe Actros trekkers

Voor de distributie van stukgoed binnen Nederland werden onlangs vijf nieuwe Actros trucks van het type 1836 LS en 1841 LS aan het wagenpark toegevoegd. De twee Actros 1841 LS trekkers zijn bovendien uitgerust met een comfortabele Megaspacecabine. Met een wagenpark van ca. 80 eenheden dat voor 90% uit de Actros bestaat, is Mercedes-Benz bepaald geen onbekende voor DB Schenker. In samenwerking met Mercedes-Benz Nederland B.V. en bedrijfswagendealer Rüttchen Tilburg is deze order tot stand gekomen. Met de vijf nieuwe aanwinsten beperkt DB Schenker het brandstofverbruik tot een minimum. De Actros werd vorig jaar nog in het Guinness Book of Records opgenomen als meest zuinige zware vrachtautocombinatie van 40 ton totaalgewicht. De doorontwikkelde Euro 5-motoren en de automatische versnellingsbak Mercedes PowerShift zorgen voor een efficiënt verbruik. Rüttchen Tilburg draagt ook zorg voor de periodieke planning van het onderhoud zodat de geplande stilstand minimaal effect heeft op de inzet.

FleetBoard Voertuigmanagement

De vijf nieuwe Actros trucks zijn alle uitgerust met FleetBoard Voertuigmanagement, het telematicasysteem van Mercedes-Benz. Hiermee zijn gegevens als het aantal gereden kilometers, het brandstof-, olie- en koelvloeistofpeil, de verbruikscijfers en het rijgedrag van de chauffeur in één oogopslag beschikbaar. De rijstijlanalyse helpt de chauffeur zich bewust te worden van mogelijke verbeterpunten op het gebied van brandstofverbruik. In het distributietransport ligt het verbruik veelal hoger dan bij internationaal transport. Dit komt omdat de chauffeur veel meer moet optrekken en remmen. Een betere bewustwording en anticiperend rijgedrag helpen de kosten tot een minimum te beperken.

Het Nieuwe Rijden

De Actros chauffeurs van DB Schenker volgen bij het Mercedes-Benz opleidingsinstituut Global Training in Nijkerk de training Het Nieuwe Rijden. Tijdens deze training worden zij zich beter bewust van de consequenties van het eigen rijgedrag en leren zij praktische vaardigheden waarmee het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot wordt gereduceerd en de verkeersveiligheid toeneemt. Dankzij de combinatie Actros, FleetBoard Voertuigmanagement en de training Het Nieuwe Rijden wordt de inzet van de Mercedes-Benz trucks nog rendabeler. Bovendien wordt in het trainingsprogramma van Mercedes-Benz Global Training de nieuwe Europese Richtlijn vakbekwaamheid meegenomen die chauffeurs verplicht tot het volgen van nascholing.