02
juni
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Viervoudige zege voor Mercedes-Benz in 12H Zandvoort

  • Christiaan Frankenhout zorgt voor Nederlands succes

  • Strijd spannend tot aan het einde

  • Tom Coronel met vader en zoon Breukers op de vierde plaats

  • Acht SLS AMG GT3’s van zes teams aan de start

Mercedes-Benz blijft ongeslagen in de twaalf-uursrace voor GT’s en toerwagens op het Circuit Park Zandvoort, onderdeel van de 24H Series. Nadat vorig jaar de eerste editie van de lange-afstandsrace eindigde met een drievoudige zege voor de Mercedes-Benz SLS AMG GT3, bezetten Mercedes-Benz-klantenteams ditmaal zelfs de eerste vier plaatsen in het eindklassement. Daarbij was er ook nog eens sprake van Nederlands succes, want Christiaan Frankenhout was een van de rijders in de auto van het Zwitserse team Hofor Racing, die hij deelde met de Zwitsers Michael Kroll en Roland Eggimann en de Duitser Kenneth Heyer. De strijd bleef tot het einde toe spannend, want de SLS AMG GT3 van het Britse Ram Racing werd met een achterstand van slechts 1:14 minuten in dezelfde ronde als de winnaars geklasseerd.

“Ik ben bijzonder blij met dit succes, want onze laatste overwinning met de SLS AMG GT3 dateert van september 2013, dus alweer ruim anderhalf jaar geleden”, zegt Christiaan Frankenhout. “In de tussentijd zijn we wel vaak op het podium geëindigd in lange-afstandsraces, maar het was net niet genoeg voor de overwinning. In deze race viel alles op zijn plaats, we hebben geen enkel probleem gehad.”

Vanwege geluidsbeperkingen moest de race in twee delen worden afgewerkt: drie uren op vrijdag in de stromende regen en de overige negen uren op zaterdag, waarbij het weer een stuk aangenamer was. In totaal stonden er acht Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s van zes klantenteams aan de start. Daarbij ging de strijd vooral tussen de uiteindelijk winnende auto van Hofor Racing en de vleugeldeur van het Britse team Ram Racing, bestuurd door de Britten Tom Onslow-Cole en Paul White en de Duitse AMG-poolrijder Thomas Jäger. Het duel werd pas in de slotfase van de wedstrijd beslist. “We hadden een ander ritme voor de tankstops dan Ram Racing, dus we wisten nooit helemaal zeker hoe we ten opzichte van dat team precies lagen”, vertelde Frankenhout. “Bij de laatste tankstop besloten wij een rondje langer door te rijden, terwijl de auto van Ram Racing in de tankzone moest wachten totdat er een pomp vrij was. Dat bracht de beslissing, want na het tanken kwamen we met een voorsprong van een seconde of 40 weer de baan op en toen was de weg naar de overwinning vrij.”

Achter de winnende SLS AMG GT3 van Hofor Racing en de als tweede geklasseerde auto van Ram Racing werd het Oostenrijkse HP Racing Team met AMG-poolrijder Bernd Schneider, Harald Proczyk, Reinhold Renger en Carsten Tilke derde. De vierde plaats was voor de SLS AMG GT3 van het team GLD Racing uit San Marino met een volledig Nederlandse rijdersbezetting, bestaande uit Tom Coronel en vader en zoon Ivo en Rik Breukers. Dit team reed ook een tijdlang aan de leiding, maar uiteindelijk zorgde een losgeraakte deur voor tijdverlies, waardoor een podiumplaats buiten het bereik kwam.

De tweede SLS AMG GT3 van Hofor Racing, met dezelfde bezetting als de winnende auto, aangevuld met de Zwitserse Chantal Kroll, eindigde als elfde algemeen en als zevende in de klasse. Het team Car Collection Motorsport eindigde met een SLS AMG GT3 op de 31e plaats algemeen en als negende in de klasse, de tweede SLS AMG GT3 van het team viel voortijdig uit.

De volgende wedstrijd van de 24H Series is de 24-uursrace op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet op 11 en 12 juli.