19
april
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Vierdeurs coupé op basis van New Generation Compact Cars-platform: Non-conformistische avantgarde: de Mercedes-Benz Concept Style Coupé

  • Uitermate dynamische vormgeving, uniek in dit segment

  • Geavanceerde aandrijflijn met 4MATIC vierwielaandrijving

  • Vrijwel productierijp

Op de autotentoonstelling van Peking (23 april - 2 mei) presenteert Mercedes-Benz de Concept Style Coupé. De vrijwel productierijpe vierdeurs coupé is ontworpen op basis van het New Generation Compact Cars-platform waarvan ook de nieuwe A- en B-Klasse gebruik maken. De concept car valt op door zijn avantgardistische, bijna rebelse design, dat uniek is voor dit segment. De aandrijflijn is zeer geavanceerd met een 155 kW/211 pk sterke benzinemotor en 4MATIC vierwielaandrijving.

De Concept Style Coupé is 4,64 m lang, 1,89 m breed en 1,40 m hoog. De vierdeurs coupé valt op door zijn sportieve proporties en uitermate dynamische lijnvoering waarbij scherpe lijnen en grote vlakken elkaar afwisselen. In het frontaanzicht springt de lange motorkap met de ‘powerdomes’ in het oog. Een ander opvallend designelement is de ‘diamond-grille’. Deze was voor het eerst te zien op de Concept
A-CLASS. De concept car beschikt over zeer innovatieve koplampen, die bij stilstand rood oplichten.

Ook de richtingaanwijzers zijn nieuw van opzet: individuele lichtpuntjes lichten na elkaar op. Het profielaanzicht kenmerkt zich door drie prominente lijnen die het ontwerp een onmiskenbare (sportieve) spanning geven. De Concept Style Coupé beschikt over een glazen panoramadak en zijruiten zonder omlijsting. Aan de achterzijde zijn de taps toelopende, metallic rode achterlichten en de diffuser met geïntegreerde uitlaten de blikvangers. Ook in het onderste deel van de diffuser komt het diamant-design van de grille terug. De concept car is uitgevoerd in de kleur Alubeam. Deze bijzondere tint benadrukt de fascinerende lijnvoering van de Concept Style Coupé nog eens extra. Typische concept car elementen zijn de scherp gesneden, compacte buitenspiegels en de grote (21 inch) lichtmetalen velgen in ‘turbine-design’. Bijzonder detail: ook op de wielspaken wordt het diamant-design van de grille voortgezet.

Hoogwaardig en sportief: het interieur

Ook het interieur kenmerkt zich door een zeer expressieve vormgeving. Zo heeft het dashboard de vorm van een vleugel. Een carbonfiber strip strekt zich daarbij uit over de gehele breedte van het dashboard en benadrukt daarmee de typische coupé-sfeer. De instrumenten zijn ondergebracht in twee ‘kokers’ die eveneens van carbonfiber zijn gemaakt. Als de richtingaanwijzers worden geactiveerd, lichten speciale ringen in deze kokers op. De middenconsole loopt in een vloeiende lijn vanaf het dashboard door naar achteren. De passagiers op de tweede zitrij beschikken daarbij over een opbergvak en uitstroomopeningen voor verwarming/airconditioning. In het interieur worden hoogwaardige materialen gebruikt zoals leder, suède, alcantara, chroom (zwart geanodiseerd) en aluminium. De Concept Style Coupé beschikt over vier individuele zitplaatsen met geïntegreerde hoofdsteunen (zoals in de Sport-versies van de nieuwe A-Klasse). De kleurcombinaties zijn contrastrijk. Zo is de lederen/alacantara bekleding van het meubilair uitgevoerd in grijs/antraciet. De neon-groene stiksels en ‘piping’ zorgen daarbij voor sportieve accenten. De uitstroomopeningen van de ventilatie doen denken aan straalmotoren. In deze concept car zijn ze bovendien verlicht. De verlichtingskleur varieert aan de hand van de gekozen interieurtemperatuur (van blauw via geel tot rood).

Altijd verbonden

De Concept Style Coupé is uitgevoerd met COMAND Online. Hiermee is het mogelijk gebruik te maken van apps van Mercedes-Benz die het reizen vergemakkelijken. Bovendien is het mogelijk om bij stilstand gebruik te maken van internetfuncties. De software van dit alles bevindt zich niet in de auto, maar in een zogenaamde cloud. Een belangrijk voordeel daarvan is dat de auto niet meer naar de werkplaats hoeft voor software-updates. Deze worden via een telefoonverbinding automatisch uitgevoerd. Zodoende is de software ook altijd up-to-date.

Geavanceerde aandrijflijn

De Concept Style Coupé beschikt over de nieuwe 2,0-liter direct ingespoten turbomotor (155 kW/211 pk). Deze motor kenmerkt zich dankzij onder meer meervoudige inspuiting en ‘multi-spark’ ontsteking door een optimale en dus zeer efficiënte verbranding. Deze krachtbron is gekoppeld aan de efficiënte 7G-DCT-transmissie die dankzij de dubbele koppeling razendsnel overschakelen mogelijk maakt. Dit gebeurt zonder onderbreking van de aandrijfkracht. De vierdeurs coupé heeft bovendien 4MATIC vierwielaandrijving.