09
april
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Vernieuwde Mercedes-Benz Sprinter met Euro 5-motor

De Mercedes-Benz Sprinter is vanaf nu in Nederland leverbaar met zeer schone Euro 5- en EEV-motoren. Hiermee geeft de marktleider in het segment zware bestelwagens een nieuwe impuls aan het modelprogramma. De Euro 5-norm die vanaf oktober dit jaar van kracht zal zijn, wordt door de Sprinter zonder additieven behaald. Mercedes-Benz benut de introductie van de nieuwe motoren ook om de Sprinter op het gebied van comfort en veiligheid van een aantal nieuwe features te voorzien.

Sprinter Euro 5

Mercedes-Benz heeft de dieseltechnologie van de Sprinter geoptimaliseerd waardoor alle vier beschikbare CDI-motoren voldoen aan de strenge Euro 5-norm. De aanpassingen zorgen voor een lager brandstofverbruik en als gevolg daarvan ook voor een lagere CO2-uitstoot. De nieuwe handgeschakelde versnellingsbak ECO Gear brengt het verbruik nog verder terug. Dankzij een verlaging van het toerental bij hogere versnellingen zorgt de zesbak, in vergelijking met de vorige generatie, voor een gemiddeld brandstofverbruik dat tot wel 1,5 liter per 100 kilometer lager ligt. De CO2-uitstoot van de Sprinter Euro 5 is met ruim 15 procent ten opzichte van de Euro 4-motoren teruggebracht. Dat is niet alleen een stap vooruit voor het milieu, maar ook voor de ondernemer,

Aan de basis hiervan ligt een verfijning van de dieseltechnologie. De kwaliteit van de onderdelen in de motor is verder verbeterd en dit leidt tot minder interne wrijving en een verbetering van de balans in de krachtbron. Als gevolg hiervan gaat er minder energie verloren. Al deze voordelen, waaronder ook een betere koeling van de CDI-motoren, leiden samen tot een hoger koppel en vermogen, een lager brandstofverbruik en minder motorgeluid.

Zonder additief

De Sprinter wordt standaard geleverd met een roetfilter. Het unieke aan de nieuwe Euro 5-motoren in de Sprinter is dat de strenge normen worden bereikt dankzij de verfijning van bestaande technieken. Hierbij hoeven de uitlaatgassen niet verder bewerkt te worden door toevoeging van additieven. Daarmee bewijst Mercedes-Benz eens te meer voorloper te zijn op het gebied van schone en zuinige motoren.

EEV normering

Met de nieuwe CDI-dieselmotoren voldoet de Sprinter optioneel zelfs aan de EEV-normering. EEV staat voor Enhanced Environmentally Friendly Vehicle en overtreft de Euro 5-norm. De EEV-voertuigen kenmerken zich door een bijzonder lage emissie van fijnstof. Ook de aardgas aangedreven Sprinter (NGT) voldoet standaard aan de strenge EEV-norm. De Mercedes-Benz bestelwagen bewijst hiermee tot de schoonste in zijn klasse te behoren.

€ 1.500,- subsidie

Ondernemers die nu al voldoen aan de Euro 5-normering kunnen rekenen op een subsidie van de overheid. Tot het moment dat de Euro 5-norm van kracht wordt in oktober dit jaar, kan men van de overheid een subsidie van € 1.500,- op de Mercedes-Benz Sprinter met een GVW > 3,5t tegemoet zien.

Meer noviteiten

Naast het behalen van de Euro 5-norm zonder additief, biedt de Sprinter Euro 5 nog een aantal interessante noviteiten. Zo is het Adaptive ESP uitgebreid met Trailer Stability Assist (TSA). Het systeem herkent ongewenste pendelbewegingen van het voertuig met aanhanger en gaat dit actief tegen. Door de voorwielen af te remmen en het beschikbare motorvermogen te reduceren, wordt de combinatie gestabiliseerd. Daarnaast levert Mercedes-Benz op de Sprinter Euro 5 onder meer vernieuwde Adaptive remlichten. Bij een noodstop laat het systeem de remlichten knipperen zodat het voertuig meer opvalt bij het achteropkomende verkeer. Hierdoor wordt de kans op kop-staart botsingen aanzienlijk verminderd.

Breed leveringsprogramma

Met drie wielbasisvarianten, vier carrosserielengten van 5.243 – 7.343 mm, drie dakhoogtes en talrijke opbouwmogelijkheden is de Mercedes-Benz Sprinter bijzonder veelzijdig. Met een GVW tussen de 2,8 en 5,0 ton en laadvolumes tussen 7 en 17 m3 is deze bestelwagen voor een zeer breed publiek interessant. Dat men met de Sprinter inderdaad alle kanten op kan, blijkt onder meer ook uit het dynamische motorenprogramma. Zowel milieuvriendelijke als krachtige CDI-dieselmotoren met vier en zes cilinders leveren indrukwekkende prestaties en ze zijn standaard uitgerust met een roetfilter. Voor de ondernemer heeft Mercedes-Benz met de Sprinter Functional en de Sprinter Business twee kant en klare bestelwagens samengesteld. De Sprinter met Euro 5-motor is verkrijgbaar vanaf € 19.100,- of € 109,- per week (o.b.v. Operationele Service Lease met een looptijd van 72 maanden en maximaal 20.000 km per jaar via Mercedes-Benz CharterWay).