08
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Verkoopstart smart fortwo electric drive in Nederland

De nieuwe smart fortwo electric drive is vanaf april leverbaar. De volledig emissievrije smart accelereert met zijn 55 kW elektromotor in 4,8 seconden van 0 naar 60 km/u en biedt met een topsnelheid van 125 km/u ook rijplezier op de stadsautoweg. De lithium-ion accu’s met een vermogen van 17,6 kWh zijn goed voor rijden over een afstand tot 145 kilometer in het stadverkeer. De smart fortwo electric drive is verkrijgbaar vanaf € 19.228 inclusief BTW op basis van “sale&care”, waarbij de accu gehuurd wordt voor € 65 inclusief BTW per maand. Compleet met accu is de smart fortwo electric drive verkrijgbaar vanaf € 24.078 inclusief BTW.

De uitvoering van de nieuwe smart fortwo electric drive is omvangrijk. Een highlight is de volledig automatische airco met pollenfilter en pre-conditioning. Naar behoefte kan de auto op een geprogrammeerde vertrektijd automatisch worden voorgekoeld of voorverwarmd wanneer het voertuig met het stroomnet is verbonden. Nieuw is de mogelijkheid om de pre-conditioningfunctie via internet of smartphone zelf op elk gewenst tijdstip te starten. Tot de standaarduitrusting behoren bovendien elektrisch bedienbare ramen, een met leder bekleed stuurwiel en dito schakelpookknop, het Audio System Basic, stuurbekrachtiging, 9-spaaks lichtmetalen velgen en bagage-afdekking. Behalve het standaard dak kan ook worden gekozen voor een glazen dak en een cabrio-uitvoering. De boordcomputer, die in de elektro-smart eveneens standaard is, geeft de resterende actieradius weer. Op twee ronde tellers kan de oplaadtoestand van de accu en de verbruikte of de gerecupereerde energie worden afgelezen. De smart fortwo electric drive kan als optie worden uitgevoerd met een navigatiesysteem en een 3-spaaks met leder bekleed stuur.

Actieradius van 145 kilometer

De accu van de nieuwe smart fortwo electric drive is afkomstig van 'Deutsche ACCUmotive', de joint venture met Evonik Industries. De lithium-ion accu zorgt met een capaciteit van 17,6 kWh voor 145 kilometer emissievrij rijplezier. Behalve een groter accuvermogen zorgen duidelijke efficiëntieverbeteringen van de aandrijflijn voor een grotere actieradius. Bij een volledig lege accu bedraagt de oplaadtijd maximaal zeven uur aan een huishoudelijk stopcontact. Wanneer gebruik gemaakt wordt van het als extra leverbare en aanbevolen laadstation (wallbox), kan het opladen afhankelijk van de voertuiguitvoering (met of zonder 22kW-lader) en het netwerk teruggebracht worden naar 6 tot minimaal 1 uur.

Fris groen en nog meer kleuren

De smart fortwo electric drive is met zijn grotere radiatorgrille met geïntegreerd electric-drive logo, stijlvolle daglicht-LED's onder de koplampen en verbrede dorpels een dynamische verschijning. De nieuwe E-smart is er standaard in alle beschikbare smart-kleuren en –kleurcombinaties die ook voor de smarts met conventionele verbrandingsmotor leverbaar zijn.

Nieuw is het optioneel leverbare electric drive designpakket in fris groen, waarmee electrisch rijden helemaal zichtbaar wordt. Tot het speciale electric drive designpakket behoren kristalwitte body panels en witte aluminium velgen, een in electric green gelakte tridion veiligheidskooi en spiegelbehuizingen en talrijke groene accenten in het interieur die een opvallend contrast vormen met de zwarte stoelen.

Voor wie het nog exclusiever wil, is er smart BRABUS tailor made met een nog grotere keuze aan kleur- en materiaalcombinaties.

Aantrekkelijke overstap naar elektromobiliteit

Een nieuw verkoopconcept maakt het bijzonder interessant om de overstap naar elektrische mobiliteit te maken. Met het sale&care model hebben de klanten de mogelijkheid om de auto tegen een attractieve prijs te kopen, leasen of financieren en de accu te huren. De huurkosten omvatten regelmatig onderhoud en – zo nodig – vervanging van de accu. De prijs voor de auto binnen het sale&care model bedraagt inclusief BTW € 19.228 voor de coupé en € 22.369 voor de cabrio. Dit is exclusief accuhuur. Deze kost € 65 per maand inclusief BTW. Hierdoor wordt puur elektrisch rijden een zeer aantrekkelijke manier van individuele mobiliteit. Daarnaast bieden nationale stimuleringsprogramma's en diverse lokale mobiliteitsvoordelen, zoals het toekennen van subsidies, extra voordelen.

Met sale&care en de technologische vooruitgang bij de smart fortwo electric drive biedt smart zijn klanten betaalbaar en tegelijkertijd milieubewust rijplezier in het dagelijks gebruik. Ook voor klanten die hun voertuig compleet met accu willen kopen, financieren of leasen is er een attractief aanbod: de nieuwe smart fortwo electric drive kost als coupé € 24.078 en als cabrio € 27.219 incl. BTW.

smart fortwo electric drive en car2go

In het afgelopen jaar is de productie gestart en liepen al meer dan 1.000 stuks van de lokaal emissievrije smart fortwo electric drive van de band. De productie wordt in 2013 verder opgevoerd om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag. In Nederland is de smart fortwo electric drive al enige tijd ingezet voor car2go, het autodeelsysteem in Amsterdam met een volledig elektrische vloot. Dankzij de ultra-moderne technologie kunnen de smart auto's spontaan worden gehuurd en na de rit op een willekeurige plaats binnen het car2go-gebied worden geparkeerd. Sinds eind 2011 zette car2go in Amsterdam 300 volledig emissievrije smarts fortwo electric drive in voor autodeelgebruik.

Verdere bijdrage aan verlaging CO2-uitstoot

Met de marktintroductie van de nieuwe smart fortwo electric drive draagt smart met zijn vloot van nieuw verkochte auto’s nog meer bij aan een verdere verlaging van de gemiddelde CO2-uitstoot in Nederland. Het gemiddelde van de in 2012 nieuw geregistreerde smart voertuigen in Nederland bedroeg 86 gram CO2 per kilometer. Deze CO2-waarden bereikte smart mede dankzij de variant met elektrische aandrijving. Indien er rekening gehouden zou worden met de credits die verdiend kunnen worden in de Europese regelgeving, dan valt de gemiddelde CO2-uitstoot van smart in Nederland zelfs nog lager uit.

Technische gegevens van de smart fortwo electric drive

E-motor (type)

Permanente magneet-synchroonmotor van EM-motive

Continu vermogen (kW)

35

Maximaal vermogen (kW)

55

Max. koppel E-motor (Nm)

130

Accu

Lithium-ion accu van Deutsche ACCUmotive

Capaciteit accu (kWh)

17,6

Topsnelheid (km/u)

125

Acceleratie 0-60 km/u (sec.)

4,8

Acceleratie 0-100 km/u (sec.)

11,5

Actieradius (km) (NEFZ)

145

Oplaadtijd 0-100% (uur)

7 (zonder wallbox), 1-6 (met wallbox)*

*Afhankelijk van netwerk en uitvoering auto