07
mei
2019
|
09:39
Europe/Amsterdam

Verkoop en productie Mercedes-Benz EQC van start

De Mercedes-Benz onder de elektrisch aangedreven auto’s is een feit. De nieuwe Mercedes-Benz EQC (stroomverbruik gecombineerd: 20,8-19,7 kWh/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km) [1] loopt van de band in de Mercedes-Benz-fabriek in Bremen en kan per direct worden besteld. De EQC wordt daar uiterst flexibel ingepast in de lopende serieproductie. De Mercedes-Benz-EQ-modellen worden op dezelfde productielijn gebouwd als auto’s met conventionele of hybride-aandrijving. De hoge productiestandaards van Mercedes-Benz garanderen topkwaliteit, onafhankelijk van het type. De EQC 400 4MATIC beschikt als CASE-pionier over een omvangrijke standaarduitrusting en aantrekkelijke diensten. De consumentenadviesprijs inclusief BTW, BPM en kosten rijklaarmaken van de nieuwe Mercedes-Benz EQC, die al in de basisversie over een bijzonder omvangrijke standaarduitrusting beschikt, begint bij € 80.995. Het leasetarief bedraagt € 999 (OSL o.b.v. 60 maanden en 10.00 km per jaar).

“Met de Mercedes-Benz EQC starten we een nieuw mobiliteitstijdperk. Hij maakt deel uit van de groeiende familie van volledig elektrisch aangedreven voertuigen bij Mercedes-Benz en verenigt voor het merk karakteristieke eigenschappen als kwaliteit, veiligheid en comfort. Wij bieden onze klanten progressief design en uniek rijcomfort – met een actieradius die de EQC absoluut geschikt maakt voor de dagelijkse praktijk.”, zegt Britta Seeger, in de raad van bestuur van Daimler AG verantwoordelijk voor de verkoop van Mercedes-Benz Cars.

Met zijn naadloze, strakke design en voor het merk karakteristieke kleuraccenten is de Mercedes-Benz EQC de wegbereider voor een avantgardistische elektro-esthetiek en vertegenwoordigt tegelijk de designtaal van progressieve luxe. Gecombineerd met de omvangrijke diensten en een actieradius van 417 km (WLTP)1 maakt hij elektromobiliteit eenvoudig en geschikt voor de dagelijkse praktijk. De charismatische EQC overtuigt door de som van zijn eigenschappen. Met een overtuigende rijbeleving, een groot akoestisch comfort en een fascinerende rijdynamiek voldoet de EQC aan alle eigenschappen die typisch zijn voor het merk – de Mercedes onder de elektrische auto’s.

Omvangrijke standaarduitrusting met blik in de toekomst

Al in de basisversie biedt de Mercedes-Benz EQC een uiterst omvangrijke standaarduitrusting met onder andere het Keyless-Go comfortpakket, Burmester Soundsysteem, dodehoekassistent, achteruitrijcamera, EASY-PACK achterklep, glazen schuifdak, draadloos laden van smartphone, AIR-BALANCE, ENERGIZING COMFORT, Multibeam LED koplampen en 19 inch lichtmetalen velgen. Bovendien vertegenwoordigt de EQC als voorloper van het merk EQ de vier zuilen van de digitaliseringsstrategie CASE: ‘Connected’, ‘Autonomous’, ‘Shared & Services’ en ‘Electric Drive’. Met een innovatief infotainmentsysteem, de meest actuele rijassistentiesystemen, diensten die veel verder gaan dan het voertuig op zich en een intelligente aandrijvingsstrategie overtuigt de SUV met de combinatie van zijn eigenschappen.

Productie start: EQC optimaal in de lopende serieproductie geïntegreerd

De eerste EQC loopt in de Mercedes-Benz-fabriek in Bremen van de band. Daar wordt hij op dezelfde productielijn gefabriceerd als de C-Klasse Limousine en Estate, de GLC en de GLC Coupé – digitaal, flexibel en duurzaam. Op basis van de vraag vanuit de markt kan de productie van voertuigen met verschillende soorten aandrijving variabel en efficiënt worden aangepast. Zo wordt de capaciteit van de fabriek optimaal benut en worden de hoge productie- en kwaliteitsstandaard van Mercedes-Benz gegarandeerd.

Digitale toepassingen als moderne mobiele apparaten, transportsystemen zonder bestuurder en de papierloze fabriek ondersteunen de medewerkers bij de assemblage. Ook in het tijdperk van de elektromobiliteit zijn de medewerkers bij de productie onvervangbaar. Het gebruik van ‘big data’ en kunstmatige intelligentie helpt bijvoorbeeld bij het anticiperend onderhoud (predictive maintenance). Daarmee werpt het feit dat het merk met de ster al vroegtijdig heeft geïnvesteerd in maximale flexibiliteit en in de high-tech-uitrusting met toekomstgerichte industrie-4.0-oplossingen, zijn vruchten af.

“Flexibiliteit en efficiëntie zijn beslissende pijlers voor de strategie in het globale productienetwerk van Mercedes-Benz Cars. De productie van de EQC is hiervoor het beste bewijs. De medewerkers in Bremen beschikken over jarenlange ervaring in de productie van voertuigen met de meest uiteenlopende soorten aandrijving. Op deze know-how bouwen we ook in het elektrotijdperk. Met de start van de productie van de Mercedes-Benz EQC leggen we vandaag de schakelaar om voor de elektrische mobiliteit van de toekomst”, zei Markus Schäfer, lid van de divisiedirectie Mercedes-Benz Cars en verantwoordelijk voor productie en supply chain.

Een video over de productie van de EQC is te vinden op het Daimler YouTube-kanaal: https://youtu.be/52CiFPBASaM

Uniek: het “dubbele” huwelijk

Het samenvoegen van de carrosserie met het onderstel, de aandrijving en de motor wordt in de automobielbouw aangeduid als huwelijk. Bij de Mercedes-Benz EQC worden hierbij de beide elektrische aandrijflijnen (eATS)in de carrosserie ingebouwd. Een belangrijke innovatie hierbij is het zogeheten accuverbindingsgcentrum. Hier vindt het tweede huwelijk plaats: de EQC’s worden hier aan de hand van de gegevensdrager die op de carrosserie is aangebracht herkend als elektromodellen en voorzien van een accu. De carrosserie wordt via een hangende bevestiging getransporteerd en op een frame gezet, Draagarmen tillen de accu van onderen naar de bodem van het voertuig, Een medewerker houdt het automatische vastschroeven in de gaten.

Globaal productienetwerk en accuproductieverband

Naast de fabriek in Bremen zal nog dit jaar ook de Duits-Chinese productie-joint-venture Beijing Benz Automotive Co. Ltd (BBAC) met de productie van de EQC beginnen voor de lokale markt in China. Net zoals bij de C-Klasse en de GLC fungeert Bremen daarbij als het kenniscentrum voor de productie van de EQC op andere locaties. BBAC maakt deel uit van het globale productienetwerk van Mercedes-Benz Cars. Andere locaties voor toekomstige Mercedes-Benz-EQ-modellen zijn de Mercedes-Benz-fabrieken in Rastatt en Sindelfingen (beide Duitsland), Tuscaloosa (USA) en Hambach (Frankrijk).

De accu’s voor de EQC-productie in Bremen worden bij de volledige Daimler-dochteronderneming Accumotive in Kamenz bij Dresden geproduceerd en gedeeltelijk opgeladen aangeleverd. Deze worden in de buurt van de lopende band gereed gehouden en met transportsystemen zonder bestuurder al naar gelang de behoefte flexibel bij de lopende band aangeleverd. De lokale accuproductie is een belangrijk element bij het elektro-offensief van Mercedes-Benz Cars. Daarmee verkeert het productienetwerk in een sterke positie voor de mobiliteit van de toekomst.

In totaal zal de onderneming meer dan een miljard Euro in de wereldwijde accuproductie met elk twee fabrieken in Kamenz in Sachsen en in Stuttgart-Untertürkheim (beide in Duitsland) en elk een fabriek in Sindelfingen (Duitsland), Peking (China), Tuscaloosa (USA), Jawor (Polen) en Bangkok (Thailand) investeren. Het wereldwijde accuproductieverband van Mercedes-Benz Cars zal in de toekomst bestaan uit negen fabrieken op drie continenten.

Connected: doordacht bedieningsconcept met specifieke kenmerken voor de EQC

Geen enkel ander systeem staat zo nadrukkelijk voor het CASE-gebied ‘Connected’ als het Mercedes-Benz-infotainmentsysteem MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Het is standaard in de EQC en zorgt als deel van het omvangrijke bedienings- en weergaveconcept voor een emotionele verbinding tussen bestuurder, voertuig en passagiers. Dankzij kunstmatige intelligentie is MBUX met een widescreen cockpit bestaande uit twee 10,25 inch-displays en touchscreenbediening op het rechter beeldscherm ook in staat om te leren. Eveneens standaard is het touchpad op de middenconsole. Uniek is de spraakbediening, die zelfs dialecten en specifieke commando’s voor de EQC verstaat.

Een bijzonder highlight is de voor de EQC specifieke doorontwikkeling van MBUX. Exclusief voor modellen van het merk EQ worden speciaal voor de behoeften van de elektromobiliteit ontwikkelde features en services ingezet. De bij de nieuwe EQC standaard remote- en navigatiediensten bundelen functies rondom het elektrische rijden. Ze maken onder andere de voor EQC geoptimaliseerde navigatie met routes gericht op een optimale actieradius inclusief laadstops, individuele laadinstellingen en voorverwarming of –koeling van het voertuig mogelijk. Weergaven die uitsluitend voor de Mercedes-Benz EQC werden gespecificeerd, zoals de vermogensmeter in de rechter buis van het instrumentendisplay, die de toerenteller vervangt, vergroten de positieve ervaring van de gebruiker. Nog een hoogtepunt is de intelligente ondersteuning van de bestuurder met vijf verschillende rijprogramma’s en vijf individueel instelbare recuperatieniveaus, die afhankelijk van de snelheid en de route kunnen worden aangepast.

Autonomous: aantrekkelijke extra opties en pakketten

Verdere stappen in de richting van autonoom rijden (‘Autonomous’) zet Mercedes-Benz met het rijassistentiepakket van de nieuwste generatie. Dit bundelt nog verder verbeterde rijassistentiesystemen en overtuigt met een reeks aan extra maatregelen die het comfort en de veiligheid ten goede komen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de actieve remassistent met speciale functies voor afslaan en kruisingen, de actieve afstandsregeling DISTRONIC of de actieve stuurassistent. Het rijassistentiepakket ontlast de bestuurder en waarschuwt indien nodig op tijd om gevaarlijke situaties te vermijden.

Andere als optie leverbare extra’s als het AMG Line Exterieur verlenen de Mercedes-Benz EQC extra dynamiek. Het brengt onder andere met het Twin Blade-design van de grille het sportieve DNA van AMG in de elektromobiliteit en verbindt een uniek design met unieke technologie. Het optionele AMG Line Interieur verleent de EQC zichtbaar en voelbaar meer sportiviteit. Naast de elektro-esthetiek van het interieur zorgt bijvoorbeeld het aan de onderzijde afgevlakte en op de grippositie geperforeerde multifunctionele sportstuurwiel in Leder Nappa voor meer rijplezier. De sportstoelen met voor AMG specifieke stoelgrafiek zorgen voor goede zijdelingse steun.

Shared & Services: langdurig zorgeloze elektromobiliteit

Steeds belangrijker wordt de S voor ‘Shared & Services’ in de CASE-strategie. Aantrekkelijke servicepakketten rondom de EQC, die zijn gericht op een langdurig zorgeloos gebruik van het voertuig, komen tegemoet aan de wens van klanten naar meer comfort en gemak. Daartoe behoren de servicepakketten ‘Onderhoudsservice’, ‘Haal- en brengservice’, ‘Garantieverlenging’ en het ‘Slijtage onderdelenpakket’ die al bij de aankoop van het voertuig worden aangeboden.[2]

De ‘Onderhoudsservice’ omvat alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden voor een periode van maximaal zes jaar of 160.000 kilometer. Daarbij ligt de nadruk in het bijzonder op de controle van onderdelen die belangrijk zijn voor de veiligheid en van de werking van elektrische componenten. Het gebruik van originele onderdelen en specifiek gereedschap van Mercedes-Benz garandeert een probleemloze en betrouwbare rijbeleving.

In combinatie met de onderhoudsservice maakt de ‘Haal- en brengservice’ het plannen van een verblijf in de werkplaats comfortabeler dan ooit tevoren. Het voertuig wordt voor een periode van zes jaar (of maximaal zes keer) voor onderhoudswerkzaamheden afgehaald en wanneer de klant dat wenst ook weer teruggebracht. Het gebruik van de haal- en brengservice is mogelijk vanuit huis, kantoor of een willekeurige andere locatie binnen een bepaalde straal van een voor de EQC geautoriseerde Mercedes-Benz-werkplaats mogelijk.

Het servicepakket ‘Garantieverlenging’ behoedt de eigenaar van het voertuig ook na afloop van de standaard Mercedes-Benz-garantietermijn voor nieuwe auto’s tot een voertuigleeftijd van maximaal zes jaar voor onverwachte reparatiekosten. De verlenging van de voertuiggarantie is, naast het standaard accucertificaat voor de hoog-voltage accu dat voor een periode van acht jaar of 160.000 km geldt, de optimale aanvulling.[3]

Het ‘Slijtage onderdelenpakket’ voorziet voor een periode van maximaal zes jaar in de vervanging van de belangrijkste slijtagedelen zoals remblokken, remschijven of ruitenwisserbladen.

Alle hierboven genoemde servicepakketten zijn voor een periode van zes jaar verbonden met de auto en worden bij een eventuele verkoop overgedragen aan de volgende eigenaar.

Electric: direct power vanuit stilstand

De EQC is de voorbode van de nieuwe elektro-aandrijvingsgeneratie bij Mercedes-Benz en vertegenwoordigt zo het CASE-veld ‘Electric Drive’. Het totale vermogen van de EQC bedraagt 300 kW (408 pk). Elk een elektromotor aan de voor- en achteras zetten elektrische naar mechanische energie om en bieden een indrukwekkend koppel van 760 Nm. De intelligente bedrijfsstrategie van de aandrijvingscomponenten stelt het vermogen te allen tijde daar ter beschikking waar deze, afhankelijk van de rijsituatie, nodig is, efficiënt en nagenoeg geluidloos. De volledig variabele 4MATIC-vierwielaandrijving verbetert de rijstabiliteit, vooral bij lastige wegcondities. Hij verdeelt de kracht traploos en zorgt voor meer veiligheid, rijplezier en een grotere actieradius.

De lithium-ion-hoog-voltage-accu van de EQC is de centrale energieopslag voor de elektrische aandrijving en overtuigt met een hoge vermogensdichtheid met een bruikbare energiewaarde van 80 kWh (NEDC)[4]. Dat zorgt voor een actieradius van 471 km (NEDC) of 417 km (WLTP)[4] alsmede voor de uitstekende prestaties van de elektrische aandrijving. Het modulaire systeemdesign met twee modules van elk 48 cellen en vier modules van elk 72 cellen maakt een bijzonder compacte constructie mogelijk.

Thuis opladen

In principe kan de EQC thuis aan een stopcontact worden opgeladen. Met een wallbox kan het laden tot drie keer sneller gaan dan via een gewoon stopcontact. Samen met ENGIE biedt Mercedes-Benz in de Benelux een eenvoudige en snelle montage van EVbox-laadpunten voor thuis aan. Dit betreft een intelligent laadstation van de nieuwste generatie (Elvi) met een maximaal vermogen van 22kW.

Ontspannen reizen, opladen en betalen

De EQC is standaard voorzien van omvangrijke digitale diensten die zorgeloos elektrisch rijden en opladen mogelijk maken.

Met de voor de EQC geoptimaliseerde navigatie wordt automatisch een snelle en comfortabele route met weinig oplaadstops en korte oplaadtijden berekend. De planning van de route kan ook buiten de auto via de Mercedes-me-app plaatsvinden. De voorverwarming of –koeling zorgt ervoor dat het interieur van de auto bij vertrek de gewenste temperatuur heeft. Door de integratie van voertuiggegevens als de actuele stand van de accu en informatie over de route, het weer en de beschikbare oplaadpalen wordt de route dynamisch aangepast.

Dankzij de voor de EQC geoptimaliseerde navigatie kunnen Mercedes-Benz-klanten eenvoudig laadstations vinden en krijgen via Mercedes me Charge in verschillende landen eenvoudig toegang tot laadpalen van tal van aanbieders. Mercedes me Charge maakt ook de toegang tot de snellaadstations van het pan-Europese snellaadnet van IONITY mogelijk. De korte oplaadtijden zorgen vooral bij lange afstanden voor een aangename reis via de hoofdverkeersaders in Europa.

Technische gegevens

CO2-emissie

0 g/km

stroomverbruik (NEDC)

20,8 - 19,7 kWh/100 km [4]

Actieradius (NEDC)

Actieradius (WLTP)

471 km [4]

417 km [4]

Laadtijd aan de Wallbox of bij openbaar laadstation (AC-laden)

11 uur[5]

Laadtijd bij snellaadstations (DC-laden)

ca. 40 min.[6]

Aandrijving

2 asynchrone motoren, vierwielaandrijving

Vermogen

300 kW (408 pk)

Max. koppel

760 Nm

Topsnelheid

180 km/h (begrensd)

Acceleratie 0-100 km/h

5,1 s

Accu

lithium-ionen

Energieinhoud accu (NEDC)

80 kWh

Gewicht accu

652 kg

Lengte/breedte (met spiegels)/hoogte

4.761/1.884 (2.096) /1.623 mm

Spoorbreedte (voor/achter)

1.625/1.615 mm

Wielbasis

2.873 mm

Bagageruimte (afhankelijk van uitrusting)

ca. 500 l

Leeggewicht (EG)/toegelaten totaalgewicht/belading (EG)

2.495/2.940/445 kg

Toegelaten trekgewicht bij 12% stijging

1.800 kg

[1] Stroomverbruik en actieradius werden bepaald op basis van meetnorm VO 692/2008/EG. Stroomverbruik en actieradius zijn afhankelijk van de voertuigconfiguratie.

[2] Dit aanbod geldt in Duitsland en de Europese markten en kan in andere landen afwijken.

[3] De exacte voorwaarden van de garantieverlenging zijn specifiek per land bij aankoop van het voertuig opgenomen in de algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden.

[4] Stroomverbruik en actieradius werden bepaald op basis van meetnorm VO 692/2008/EG. Stroomverbruik en actieradius zijn afhankelijk van de voertuigconfiguratie.

[5] De laadtijden zijn gebaseerd op 10-100% volledige lading bij gebruik van een Wallbox of een openbaar laadstation (AC-aansluiting met minstens 7,4 kW, 16A per fase of 32A bij enkelfasige aansluiting)

[6] De laadtijden zijn gebaseerd op 10-80% volledige lading bij gebruik van een DC-snellaadstation met een spanning van 400V, stroom minstens 300A.

Boilerplate

About CASE:

CASE – these letters will shape the future of mobility. They stand for the fields of networking (Connected), autonomous driving (Autonomous), flexible use (Shared & Services) and electric drive systems (Electric). The four CASE fields are an integral part of the corporate strategy of Daimler AG. The aim is to shape intuitive mobility for our customers through intelligent dovetailing of the CASE topics.

Mercedes-Benz Cars already plays a leading role in all four areas today. For example, all activities in the area of connectivity are focused on the digital brand Mercedes me, which gives customers access to an extensive and personalised range of services by app, website or straight from their car.

On the road to autonomous driving, Mercedes-Benz has for years been a key driver of development and has repeatedly set the benchmark. To this end, the Mercedes engineers use what is known as sensor fusion. The data from different sensors, such as cameras, ultrasound and radar, are intelligently combined and analysed. With the smart vision EQ fortwo, the smart brand also demonstrates how driving without a steering wheel could look in the future of car sharing.

The inventor of the automobile already has a leading role in the Sharing & Services sector now: The mobility joint ventures of Daimler AG and BMW Group are used by around 66 million people, and range from free-floating carsharing (SHARE NOW), ride-hailing (FREE NOW), parking services (PARK NOW) and charging (CHARGE NOW) right up to mobility platforms (REACH NOW).

Mercedes-Benz is pursuing a holistic approach to powertrain electrification. Apart from the EQ brand involving a range of vehicles, Mercedes-Benz is also developing a holistic ecosystem, which, alongside the vehicles themselves, also comprises a comprehensive electric mobility offer. This ranges from intelligent services to energy storage, and charging technologies, to sustainable recycling. On the road to emission-free driving, Daimler is systematically pursuing a three-pronged powertrain strategy to be able to realise maximum environmental compatibility across all vehicle classes (incl. commercial vehicles, vans) – with an intelligent mix of state-of-the-art internal combustion engines and partial electrification through 48-volt technology, tailor-made EQ Power plug-in hybrids and electric vehicles with battery or fuel cell powertrains. By focusing on CASE Daimler is preparing for the mobility of the future.

More at: http://www.daimler.com/CASE