08
juli
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Verfijning op alle fronten - C-Klasse modeljaar 2010

  • Nieuwe C 250 CGI BlueEFFICIENCY met direct ingespoten 1,8-liter turbo-motor, automatische versnellingsbak en toch een C-label: de kracht én de zuinigheid van rightsizing

  • Engine of the Year voor de C 220 CDI: 4,8 l/100 km, B-label

  • C 250 CDI nu ook met automatische transmissie

  • Nieuwe typeaanduidingen: C 300 en C 350 CDI

  • C-Klasse Special Edition: extra luxe tegen een zakelijk verantwoorde meerprijs

  • C 180 KOMPRESSOR Limousine en Estate Business Edition

De Mercedes-Benz C-Klasse start het modeljaar 2010 met verfijningen op het gebied van techniek en uitrusting. Technisch gesproken gaat het dan over de komst van nieuwe, zuinige motoren en de bijbehorende groene labels. Daarbij maakt de C-Klasse Special Edition zijn opwachting. Dit model biedt veel extra luxe tegen een scherp tarief.

Op technisch vlak staat 2010 voor de C-Klasse in het teken van de komst van nieuwe motoren en nieuwe motor-transmissie-combinaties. Nieuw in het gamma is de C 250 CGI BlueEFFICIENCY. Deze versie komt in de plaats van de C 230 met zescilinder benzinemotor. De direct ingespoten 1,8-liter viercilinder turbomotor van C 250 CGI BlueEFFICIENCY wordt standaard geleverd in combinatie met automatische versnellingsbak. De krachtbron valt niet alleen op door zijn hoge vermogen en koppel (150 kW/204 pk, 310 Nm) en prestatiepotentieel (0-100 km/h in 7,4 seconden, topsnelheid 240 km/h), maar vooral door zijn gunstige brandstofverbruik van gemiddeld 7,2 l/100 km. Dit betekent een indrukwekkende verlaging ten opzichte van de C 230, die gemiddeld 9,1 l/100 km voor zich liet noteren. Het gemiddelde brandstofverbruik van de C 250 CGI BlueEFFICIENCY komt overeen met een CO2-uitstoot van 168 g/km. Daarmee is hij goed voor een groen C-label (C 230: CO2-uitstoot 216 g/km, E-label).

Engine of the Year 2009

De Mercedes-Benz C 220 CDI BlueEFFICIENCY krijgt vanaf modeljaar 2010 de beschikking over de nieuwe OM651-dieselmotor met een inhoud van 2,1-liter. Deze commonrail turbodieselmotor met een vermogen van 125 kW/170 pk en een koppel van 400 Nm is onlangs uitgeroepen tot Engine of the Year in de categorie dieselmotoren met een inhoud van 2,0 - 2,5-liter. De C 220 CDI is met deze motor goed voor een topsnelheid van 232 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 8,4 seconden. Desondanks blijft het gemiddelde vebruik steken bij 4,8 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 127 g/km en daarmee is de C 220 CDI evenals de nog krachtigere C 250 CDI (150 kW/204 pk) goed voor een B-label. De C 250 CDI BlueEFFICIENCY is met ingang van modeljaar 2010 overigens ook leverbaar met automatische transmissie. De C 250 CDI BlueEFFICIENCY en de C 220 CDI BlueEFFICIENCY hebben standaard een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Twee typeaanduidingen worden gewijzigd. Zo komt de aanduiding C 300 in plaats van C 280 en C 350 CDI in plaats van C 320 CDI. De technische specificaties blijven ongewijzigd.

Verfijning tot in detail

De Mercedes-Benz C-Klasse profiteert voor het nieuwe modeljaar ook van diverse kleine verfijningen. Zo wordt hij leverbaar met een achteruitrijcamera. Via een display wordt daarbij het gebied achter de auto weergegeven. Dit vergemakkelijkt achteruit inparkeren en vermindert de kans op schade - obstakels worden beter zichtbaar gemaakt.

En dan zijn er ook nog twee nieuwe exterieurkleuren beschikbaar: Indigolietblauw metallic en Perlbeige. Deze laatste tint vervangt Cubanietbeige.

Special Edition

De Mercedes-Benz C-Klasse Special Edition is nieuw in het programma. Dit model heeft de sportief getinte AVANTGARDE-uitvoering als basis. De sportieve uitstraling wordt daarbij versterkt door de donkere koplampunits, nieuw ontworpen 17-inch lichtmetalen velgen in vijfspaaks design en keuze uit vier metallic kleuren of Calcietwit. Ook het interieur van de C-Klasse Special Edition is extra luxueus. Standaard zijn een neerklapbare achterbank voor de Limousine (standaard op de Estate), zwarte hemelbekleding, velours matten en keus uit Artico- of volledig lederen bekleding. Voor alle extra’s die een C-Klasse tot Special Edition maken, factureert de Mercedes-Benz-dealer voor de Limousine-uitvoering slechts € 1.352 (Artico bekleding) of € 3.943 (volledig lederen bekleding). Bij de Estate-uitvoeringen valt de meerprijs nog gunstiger uit. Bij keuze voor Artico-bekleding bedraagt hij € 1.097 (€ 3.698 bij lederen bekleding). Deze scherpe tarieven hebben ook een gunstig effect op de bijtelling en vertegenwoordigen op die manier ook een zakelijk (verantwoord) argument op zich. Dat effect is verder te versterken doordat de C-Klasse Special Edition ook leverbaar is in combinatie met de voor de zakelijke markt ontwikkelde Business Class-uitvoering. De Mercedes-Benz C-Klasse Special Edition is te bestellen met alle voor de C-Klasse beschikbare benzine- en dieselmotoren (uitgezonderd C 63 AMG).

Zaken zijn zaken: C-Klasse Business Edition

Zowel de Limousine- als de Estate-uitvoering van de Mercedes-Benz C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY is leverbaar als Business Edition. Deze modellen beschikken standaard over de nieuwe 1,6-liter BlueEFFICIENCY-motor met een vermogen van 118 kW/156 pk. Daarmee gaan hoge prestaties hand in hand met een groen energielabel (B voor de uitvoeringen met handgeschakelde zesversnellingsbak, C voor de uitvoeringen met automatische transmissie). Het zakelijke karakter van de C-Klasse Business Edition komt ook tot uiting in een pakket zakelijk verantwoorde én comfortabele extra’s zoals metallic lak, Park Tronic system vóór en achter, regensensor, DVD-navigatie, Bluetooth-telefoonfunctie, diefstal-/inbraakalarm, velours matten en telefoonvoorbereiding. Deze extra’s vertegenwoordigen een waarde van ruim € 6.000, maar ze worden zonder meerprijs aangeboden. Daardoor is de C-Klasse C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY Business Edition in Limousine-uitvoering al leverbaar vanaf € 35.950 en de Estate-uitvoering vanaf € 37.950. Dit is tevens de gunstige fiscale waarde die de basis vormt voor de berekening van de bijtelling. Mercedes-Benz Financial Services hanteert voor zowel de Limousine- als de Estate-uitvoeringen een leaseprijs vanaf € 739 per maand (op basis van 48 maanden en 20.000 km/jaar). De Business Edition-modellen van de C-Klasse zijn ook leverbaar in combinatie met de AVANTGARDE- of ELEGANCE-line. Speciaal voor deze modellen bedraagt de meerprijs voor de lines slechts € 990 (normaal € 2.671). Ook deze scherpe meerprijs vertaalt zich in een aantrekkelijke leaseprijs en een gusntige fiscale bijtelling.

De levering van de 2010-modellen van de Mercedes-Benz C-Klasse start per direct.