16
september
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Verduurzaming wagenpark zet door: Mercedes-Benz Econic op biogas voor Reinigingsbedrijf Midden Nederland.

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) te Soest heeft in Zeist het eerste biogasvoertuig in gebruik genomen. Onder aanwezigheid van de wethouders van de drie gemeenten waarin RMN actief is, werd de nieuwe Mercedes-Benz Econic 2628 NGT feestelijk onthaald. Deze Econic met de zuinige en schone aardgasmotor is voorzien van een Haller zijladeropbouw.

Maandag 13 september jl. werd een nieuwe Econic 2628 NGT met Haller zijlader aan het wagenpark van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) toegevoegd. In het bijzijn van de wethouders van Zeist, Soest en Nieuwegein en Mercedes-Benz bedrijfswagendealer SternTrucks Utrecht vond de officiële ingebruikname van het voor RMN allereerste biogasvoertuig plaats. Rijden op aard- en biogas draagt bij aan het terugdringen van brandstofkosten en de uitstoot van schadelijke emissies. De motor wordt gekenmerkt door een extreem lage partikel uitstoot en een CO2-emissie waarmee de Mercedes-Benz truck ruim voldoet aan de zeer zware emissienorm EEV (Enhanced Environnementally Vehicle). Ook het geluidsniveau ligt fors lager dan bij de ingekapselde dieselvariant waardoor het voertuig ideaal is voor gebruik in de binnensteden. De Econic NGT is uitgerust met composiet gasflessen waarin het CNG (Compressed Natural Gas) veilig en efficiënt wordt opgeslagen. Bovendien maakt RMN direct gebruik van de mogelijkheid om deze nieuwe Mercedes-Benz op biogas te laten rijden. Het getankte gas wordt door de leverancier Orange Gas volledig gewonnen uit gassen die vrijkomen bij de vergisting van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) dat door RMN apart wordt ingezameld. Hierdoor ontstaat er een nagenoeg CO2-neutrale situatie.

Duurzaam en ergonomisch wagenpark

Met de aanschaf van de nieuwe Mercedes-Benz truck komt het aantal Econics in het wagenpark van RMN op negen. Nummer tien staat al in bestelling en wordt op dit moment van de opbouw voorzien. De acht overige Econic trucks hebben een conventionele ingekapselde dieselmotor. Naast de milieuaspecten speelt ook de ergonomie een belangrijke rol bij de aanschaf van de Mercedes-Benz Econic. Deze truck is uiterst geschikt om te worden opgebouwd als zijlader die bediend kan worden door een alleen rijdende chauffeur. Dankzij de lage instap, de breed opengaande vouwdeur, de vlakke cabinevloer en het verlaagd chassis is de Econic voor de bestuurder een zeer comfortabele en ergonomische werkplek. Ook de standaard automatische versnellingsbak draagt bij aan het gemak in dit start-stop verkeer. Dankzij de hoge voorruit heeft de chauffeur een perfect overzicht. In combinatie met de camera’s en monitoren in de Econic levert dit een forse bijdrage aan de veiligheid.

Uitstekende relatie

Alle negen Mercedes-Benz Econics werden aangeschaft bij SternTrucks in Utrecht en ook de tiende staat bij deze dealer in bestelling. Met de bedrijfswagendealer onderhoudt RMN al meer dan tien jaar een uitstekende en constructieve relatie. De bedrijfswagens van RMN worden in een eigen werkplaats periodiek onderhouden. SternTrucks levert wel de nodige ondersteuning zoals het opleiden van het werkplaatspersoneel en het leveren van originele onderdelen.

Reinigingsbedrijf Midden Nederland

Reinigingsbedrijf Midden Nederland, kortweg RMN, is in 2000 gemeenschappelijk opgericht door de gemeenten Zeist en Soest. Sinds 2008 is ook de gemeente Nieuwegein toegetreden tot RMN. Deze drie gemeenten zijn eigenaar van het reinigingsbedrijf en zijn vertegenwoordigd in het dagelijks en algemeen bestuur. RMN verzorgt de afvalinzameling voor deze gemeenten en wordt door de gemeenten Soest en Zeist ook ingezet voor andere reinigingstaken. Het bedrijf hecht bij de uitvoering van haar taken veel waarde aan duurzaamheid. Een van de doelstellingen is haar dienstverlening op een milieuvriendelijke en efficiënte wijze uit te voeren. De aanschaf van dit nieuwe voertuig sluit daar naadloos op aan.