14
januari
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Veel nieuws Mercedes-Benz op Autosalon Brussel

Met een keur aan noviteiten maakt Mercedes-Benz zijn opwachting op de 86th European Motor Show Brussels (17 t/m 27 januari), ook wel bekend als hét Auto- en Motorsalon. In de Heizelpaleizen, het tentoonstellingscomplex in de Belgische hoofdstad, staan niet alleen de interessante studiemodellen F 700 en F 600 volop in de belangstelling, maar ook nieuwe uitvoeringen als de E 300 BLUETEC, die vanaf heden leverbaar is, de C 200 CDI FE, die komend voorjaar zijn opwachting maakt, en natuurlijk de nieuwe generatie van de Mercedes-Benz SLK-Klasse, die in april op de markt komt. Ook de liefhebbers van sportieve modellen komen ruimschoots aan hun trekken met de nieuwe C 63 AMG Estate en de CL 65 AMG Anniversary ’40 Years AMG’, een wel heel exclusieve uitvoering ter gelegenheid van het jubileum van deze volle Mercedes-Benz dochter. Ook van het smart-front is er interessant nieuws te melden in de vorm van de smart fortwo micro hybrid drive en de smart BRABUS, die beide vanaf nu leverbaar zijn.

Met het studiemodel F 700 biedt Mercedes-Benz een vooruitblik op hoe een luxe reislimousine er in de toekomst uit zou kunnen zien. Tevens bewijst dit model dat rijcomfort en prima prestaties uitstekend samen kunnen gaan met zorg voor het milieu en een laag brandstofverbruik. Bovendien bevat de F 700 tal van innovatieve technologieën, zoals bijvoorbeeld het actieve PRE-SCAN-chassis, waarmee oneffenheden van tevoren worden herkend en kunnen worden genivelleerd dankzij de elektro-hydraulisch gestuurde actieve wielophanging.

Aangedreven wordt de F 700 door de innovatieve DIESOTTO-motor, een krachtbron met een cilinderinhoud van slechts 1,8 liter, die de voordelen van een diesel- en een benzinemotor combineert en daardoor niet alleen volop trekkracht biedt, maar ook een laag brandstofverbruik (5,3 liter per 100 km) en een geringe CO2-uitstoot (127 gram per km) kent.

Door de toepassing van twee grote glazen elementen in het dak doet het interieur aangenaam licht en ruim aan. Natuurlijke materialen als leer en kurk en harmonische bruin- en beigetinten dragen bij aan de plezierige ambiance. Opmerkelijk: het rechter achterportier scharniert naar achteren, waardoor de instap in de REVERSE-stoel rechts achterin een stuk gemakkelijker wordt. Dankzij deze stoel zijn de inzittenden bovendien niet meer gebonden aan de klassieke opstelling binnenin een auto. De stoel kan worden gedraaid, waardoor de passagier ook tegen de rijrichting in kan zitten of zich vis-à-vis met degene naast hem of haar kan onderhouden.

Het tweede model dat in Brussel op de stand van Mercedes-Benz te zien is, is de F 600 HYGENIUS. Hierbij gaat het om een model dat toont hoe een waterstofaangedreven auto er over een paar jaar uit kan zien: géén emissies, krachtig, ruim én aantrekkelijk vormgegeven. De brandstofceltechnologie is goed voor een vermogen van 85 kW/115 pk. De auto geeft geen schadelijke uitstoot, verbruikt 2,9 liter brandstof per 100 km en heeft een actieradius van 400 km. Bovendien heeft de F 600 HYGENIUS ruimte voor vijf personen én hun bagage. Het studiemodel is een belangrijke stap op weg naar het productierijp maken van de brandstofceltechnologie. Het doel van Daimler is dit tussen 2012 en 2015 te bereiken.

E 300 BLUETEC vanaf heden leverbaar

De E 300 BLUETEC is een belangrijk model voor Mercedes-Benz in het kader van het programma “Road to the Future”, waarbij de zorg voor het milieu centraal staat. Eerder al werd de E-Klasse als eerste personenauto met BLUETEC-technologie in de Verenigde Staten geïntroduceerd, nu komt deze uitvoering ook naar Europa. Dankzij de effectieve BLUETEC-technologie, waarbij schadelijke uitstoot door toevoeging van een oplossing op waterbasis wordt omgezet in niet-schadelijke stoffen, blijft de uitstoot van NOx zelfs nog een flink stuk onder de grenzen van de EU5-norm en kan zelfs de toekomstige EU6-norm worden gehaald.

Tot de verdere maatregelen die zijn gericht op een lager verbruik en minder uitstoot behoren de toepassing van speciale piëzo-elektrische injectoren, een lagere compressieverhouding en een iets gewijzigde afstelling van de turbocompressor en de terugvoering van de uitlaatgassen. Het koppel van 540 Nm, beschikbaar tussen de 1600 en 2400 omw/min, blijft ongewijzigd en zorgt voor prima prestaties. De E 300 BLUETEC is vanaf heden leverbaar, de verkoopprijs bedraagt € 68.064 inclusief BTW en BPM.

C 200 CDI FE: nog zuiniger, nog schoner

De nieuwe Mercedes-Benz C 200 CDI FE (Fuel Efficient) is eveneens een model dat deel uitmaakt van het “Road to the Future”-programma voor Mercedes-Benz-personenauto’s die zuiniger en schoner zijn. En zuinig is de C 200 CDI FE, dankzij een aantal doordachte aanpassingen. Tot deze aanpassingen behoren het verlagen van de carrosserie met 15 mm, aerodynamische verfijningen, banden met een verlaagde rolweerstand en een geoptimaliseerde motor. Hiermee verbruikt deze uitvoering slechts 5,1 liter per 100 km. Ook de CO2-uitstoot van 135 gram per kilometer is zeer laag in dit marktsegment. De motor in de nieuwe C 200 CDI levert een vermogen van 100 kW/136 pk en heeft een koppel van 270 Nm. De levering van deze auto start deze zomer.

smart fortwo micro hybrid drive al vanaf € 11.200

Interessant nieuws van het smart-front: de smart fortwo micro hybrid drive is al leverbaar vanaf € 11.200. Dit model bewijst dat met doordachte technische concepten het rijden leuker, comfortabeler en milieuvriendelijker kan worden. Wanneer de bestuurder remt en de snelheid van het voertuig onder de 8 km/u komt, dan schakelt de motor zichzelf automatisch uit. In combinatie met de iets veranderde overbrengingsverhoudingen van de automatische transmissie zorgt dit voor acht procent minder brandstofverbruik volgens de New European Driving Cycle (NEDC). Het verbruik werd met 0,4 liter per 100 km teruggebracht van 4,7 tot 4,3 liter. Ook de uitstoot van CO2 daalde, en wel van 112 gram per kilometer tot rond de 103 gram per kilometer.

Om dit te bereiken wordt de motor van de smart fortwo micro hybrid drive automatisch uitgeschakeld wanneer deze normaal gesproken stationair zou lopen en zo nog onnodig brandstof zou verbranden. Wanneer de bestuurder het rempedaal loslaat wordt de motor vanzelf opnieuw gestart en kan de rit zonder merkbare vertraging worden voortgezet. De bestuurder hoeft niets anders te doen dan normaal. In combinatie met de handbediende automatische transmissie die tot de standaarduitrusting behoort, garandeert de nieuwe start-/stoptechnologie een comfortabel rijgedrag en minder verbruik.

C 63 AMG Estate: veelzijdig en sportief

De Estate-uitvoering van de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse is bijzonder enthousiast onthaald. Geen wonder, want velen beschouwen hem als de mooiste estate in zijn marktsegment. Nu wordt het leveringsprogramma van deze even fraaie als veelzijdige uitvoering afgerond met een absoluut topmodel, de C 63 AMG Estate. Die verenigt de prachtige vormgeving en de vele gebruiksmogelijkheden van de C-Klasse Estate met de sportieve topprestaties die van een product uit het huis Mercedes-AMG mogen worden verwacht.

Hart van de nieuwe auto is de door AMG ontwikkelde V8-motor, die met zijn cilinderinhoud van 6.208 cm3 goed is voor een vermogen van maar liefst 336 kW/457 pk bij een toerental van 6.800 omw./min. Daarmee zit de C 63 AMG ook als Estate al heel dichtbij de naar schatting 470 pk van de AMG Mercedes-Benz C-Klasse raceauto die in de DTM wordt ingezet. De pk-/gewichtsverhouding is al even gunstig met slechts 3,6 kg per pk (sedan). Ook het koppel van de V8-motor kan nagenoeg iedere vergelijking aan. Het maximum koppel van 600 Nm bij 5.000 omw./min. is de topwaarde in het segment en de koppelkromme is mooi vlak: van 2.000 tot 6.250 omw./min. is er altijd meer dan 500 Nm beschikbaar. Dat zorgt voor een krachtige acceleratie in ieder toerenbereik. De auto kan vanaf heden worden besteld en staat in de prijslijst vanaf € 104.756 inclusief BTW en BPM. De levering start in het voorjaar.

Nieuwe generatie SLK-Klasse: een goed concept nog beter

De nu al legendarische SLK-Klasse is voor 2008 op zoveel punten verbeterd, dat met recht van een nieuwe generatie mag worden gesproken. De meest opvallende wijzigingen zijn de vernieuwde vormgeving van de voor- en achterkant en het interieur met een nieuw instrumentenpaneel en een driespaaks stuurwiel. In de SLK 350 zorgen een nieuwe V6-motor met een vermogen van 224 kW/305 pk en de als optie leverbare Dynamic Steering ervoor dat de auto zijn dynamische karakter optimaal tot uiting kan brengen. Bovendien zijn alle motoren in de reeks zuiniger geworden en stoten ze minder CO2 uit, ondanks dat het vermogen in een aantal gevallen toenam. De nieuwe generatie van de SLK-Klasse komt eind januari op de markt.

smart fortwo BRABUS: compact en sportief

Al meer dan vijf jaar bestaat er een nauwe samenwerking tussen smart en tuner BRABUS, met de exclusieve smart fortwo BRABUS als spraakmakend resultaat. Ook de actuele uitvoering van de smart fortwo coupé en cabrio zijn er nu in BRABUS-uitvoering. Beide modellen blinken uit door hun sportieve karakter en prestaties die de verwachtingen waarmaken die het sportieve uiterlijk wekt. De prijzen van de smart fortwo BRABUS beginnen bij € 21.230 inclusief BTW en BPM.

CL 65 AMG Anniversary ’40 Years AMG’

Een bijzonder indrukwekkend model dat in Brussel getoond wordt, is de Mercedes-Benz CL 65 AMG Anniversary ’40 Years AMG’. De snelste uitvoering van de fraaie CL-Klasse is op zichzelf al bijzonder, maar de jubileumuitvoering, die werd ontwikkeld ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Mercedes-AMG, is nog exclusiever. Vaak zal hij niet worden gezien, want passend bij het jubileum werden er slechts 40 exemplaren van deze uitvoering gebouwd. Tot de speciale kenmerken behoort de Alubeam-carrosseriekleur, een accessoire dat tot nu toe alleen op enkele studiemodellen te zien was. Met deze kleur glanst de lak als vloeibaar metaal. Ook in het interieur blijft het jubileumkarakter van deze uitvoering niet onopgemerkt, onder andere door een speciale plaquette met het opschrift “One out of 40”.