07
augustus
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Unieke 540 K Streamliner in de spotlights op Pebble Beach Concours d'Elégance

Mercedes-Benz presenteert dit jaar op het Pebble Beach Concours d’Elégance de 540 K Streamliner. Na een omvangrijke restauratie en reconstructie beleeft dit buitengewone exemplaar uit 1938 zijn internationale publieksdebuut aan de westkust van Amerika. De 540 K Streamliner neemt op donderdag 14 augustus ook deel aan de Tour d’Elégance en wordt op zondag 17 augustus tentoongesteld tijdens het Concours d’Elégance.

Deze uitzonderlijke auto werd ontworpen rondom een krachtige motor met supercharger voor het afleggen van lange afstanden bij hoge snelheden. Dankzij het lichtgewicht aluminium koetswerk dat in de windtunnel zijn kenmerkende vorm kreeg, is de 540 K Streamliner voor een auto van dit formaat toonaangevend op het gebied van efficiency. Naast de lichtgewicht constructie en de geavanceerde aerodynamica zijn met name het prachtige exterieur- en interieurdesign, de elegante afwerkingsdetails en de ruimtelijkheid die de 540 K Streamliner tot een meer dan speciaal model maken.

Als onderdeel van een complex en tijdrovend project heeft Mercedes-Benz Classic de auto gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke hoedanigheid teruggebracht door enkel gebruik te maken van de technische vaardigheden, methoden en materialen uit de periode waarin de auto gebouwd is. Het resultaat is een spectaculaire, unieke auto in de staat waarin hij in 1938 het levenslicht zag: een toonbeeld voor de toekomst, dat innovatieve designelementen uit de jaren ’30 combineerde met een uitzonderlijke efficiency en een verfijnde esthetische uitstraling.

Technische gegevens Mercedes-Benz 540 K Streamliner

Productiejaar: 1938
Cilinders: 8/in lijn
Cilinderinhoud: 5.401cc 
Vermogen: 85 kW (115 pk), 132 kW (180 pk) met supercharger
Topsnelheid: 185 km/u

Herenigd: de Mercedes Grand Prix raceauto uit 1914

Een ander thema tijdens de 2014-editie van het Concours d’Elégance is de Franse Grand Prix van 1914. Op 4 juli 1914 vierde Mercedes nabij Lyon een historische een-twee overwinning – de eerste in de geschiedenis van het Grand Prix racen. De drie nog bestaande exemplaren van deze fantastische raceauto worden op Pebble Beach tentoongesteld in een speciaal gecreëerde categorie, inclusief de winnende auto uit 1914. De Grand Prix auto’s, die alle nog in racestaat verkeren, komen uit de collecties van George Wingard, de Collier Collection en de Mercedes-Benz Classic-collectie.

De vertegenwoordiging van Mercedes-Benz op het Pebble Beach Concours d’Elégance staat geheel in het teken van uitzonderlijke auto’s. Het Concours d’Elégance, dat wordt gehouden op de 18e green van de ‘Pebble Beach Golf Link’, behoort tot de belangrijkste klassiekerevenementen ter wereld. Mercedes-Benz kent een lange traditie van toponderscheidingen tijdens het Pebble Beach Concours d’Elégance. Tot de uitgebreide reeks ‘Best of Show’ onderscheidingen die het merk sinds 1950 onder de Californische zon te beurt vielen, behoren diverse klinkende overwinningen en meer dan 120 klasse-overwinningen en speciale prijzen.

Technische gegevens Mercedes Grand Prix raceauto, 1914
Periode: 1914-1924
Cilinders: 4/in lijn
Cilinderinhoud: 4.483cc

Vermogen: 78 kW (106 pk)
Topsnelheid: 180 km/u