26
juli
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

Uitvoeringen Mercedes-Benz Citan Gesloten Bestelwagen bekend

Op 1 september gaat Mercedes-Benz Nederland officieel van start met de verkoop van de Citan als Gesloten Bestelwagen, maar de uitvoeringsmogelijkheden zijn nu al bekend. Het compacte model is de lang verwachte aanvulling op het Mercedes-Benz bestelwagenprogramma. De wereldpremiere vindt eind september plaats tijdens de IAA in Hannover.

Compacte klasse

De Citan is de perfecte aanvulling op het brede Mercedes-Benz leveringsprogramma voor bestelwagens. Uitstekende rijeigenschappen en compacte buitenafmetingen maken dit model bijzonder geschikt voor het werken in de stad. Het comfort, de kwaliteit, veiligheid en zuinigheid zijn ook in de Citan van een premium niveau.. De Nederlandse topdesigner Bertrand Janssen is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Citan. Op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) voor bedrijfswagens in Hannover vindt in september de wereldpremière plaats. De verkoop van de Citan als Gesloten Bestelwagen gaat officieel per 1 september van start. Het model staat eind oktober bij de Mercedes-Benz dealer.

Rijke standaarduitrusting

De Nederlandse uitvoering van de Mercedes-Benz Citan kent als Gesloten Bestelwagen een rijke standaarduitrusting. Hiertoe behoort onder meer centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, warmtewerend glas, automatische dagrijverlichting, elektrisch bedienbare ramen en een zeer compleet veiligheidspakket met o.a. ADAPTIVE ESP, ABS, VDC, TCS en ASR. Mercedes-Benz heeft daarnaast veel aandacht besteed aan het interieur. Het overzichtelijke dashboard, de ergonomische stoelen en de hoogwaardige, ventilerende stoffen bekleding dragen bij aan het onmiskenbare Mercedes-Benz gevoel. Dat gevoel wordt extra benadrukt door de drie Euro 5-dieselmotoren die optioneel met BlueEFFICIENCY leverbaar zijn. De 84 kW (114 pk) Euro 5-benzinemotor wordt standaard voorzien van BlueEFFICIENCY met motor-start-top-functie. Mercedes-Benz heeft bij de ontwikkeling van de Citan ruim aandacht gehad voor een dynamische afstelling van de vering die bijdraagt aan een goede wegligging en maximaal comfort.

Drie lengtes voor Gesloten Bestelwagen

Met zijn veelzijdigheid en flexibiliteit voldoet de Mercedes-Benz Citan aan de verschillende eisen die aan een stadsdistributie-auto worden gesteld. De basis is een Gesloten Bestelwagen in drie lengtes: 3,94 (kort), 4,32 (lang) en 4,71 (extra lang) meter. Met een GVW van 1950 kg (voetnoot maken, dit GVW is standaard op de lange variant) heeft de Citan een nuttig laadvermogen van 635 kg. Het standaard leveringsprogramma wordt tevens aangevuld met een aantrekkelijk geprijsde Citan Economy, die gebasserd is op de lange variant.

Uitgebreide veiligheidsuitrusting

Zoals iedere Mercedes-Benz beschikt ook de nieuwe Citan over een omvangrijk pakket aan actieve veiligheidssystemen. Centraal staat het standaard geleverde elektronische stabiliteitsprogramma ADAPTIVE ESP®, dat rekening houdt met de beladingstoestand van het voertuig. Dit innovatieve rijdynamieksysteem verbindt in de nieuwe Citan de functies van het anti-blokkeersysteem ABS® , het over- en onderstuurcontrolesysteem VDC® (Vehicle Dynamic Control) alsmede het tractiesysteem TCS® (Traction Control System). Het omvat bovendien de antislipregeling ASR® en aandrijflijn- en remmomentregeling. Standaard wordt de Citan geleverd met enkele passieve veiligheidssystemen als een gordelspannersysteem, bestuurdersairbag, dagrijverlichting en een indicator voor de remslijtage. Daarnaast zijn optioneel een bijrijdersairbag en thoraxbags voor de bestuurders- en de bijrijderszijde leverbaar. 

Sportief design met prominente grille

De karakteristieke uitstraling van de nieuwe Mercedes-Benz Citan is onmiskenbaar. De basis daarvoor vormt de verchroomde ster in de prominente en robuuste grille met de drie geperforeerde lamellen, waardoor de Citan een sportieve look krijgt. Niet minder opvallend zijn de markante koplampen en de vormgeving van de motorkap met de duidelijke strakke lijnen.

De trapezevormige luchtinlaat in de bumper benadrukt de breedte en het krachtige design van de Citan.

Interieur ergonomisch, comfortabel en met eersteklas materialen uitgerust

Het interieur van de nieuwe Mercedes-Benz Citan is fraai uitgevoerd en comfortabel en royaal uitgerust. De bestuurder en bijrijder beschikken over ergonomisch vormgegeven stoelen met rugleuningen die optimale ondersteuning bieden en zo bijdragen aan een comfortabele en veilige zitpositie. De hoogwaardige stoffen bekleding voelt aangenaam aan en is ventilerend, gemakkelijk te reinigen en duurzaam. Het dashboard is naar de bestuurder gericht, uitermate functioneel en afgewerkt met eersteklas materialen die zorgen voor een comfortabel gevoel in het interieur. De bestuurder voelt zich onmiddellijk thuis in de Citan: de plaatsing, vormgeving en functies van de bedieningsknoppen komen overeen met die van de Vito, Viano en de Sprinter. Praktische details als de 3-standen interieurverlichting, aflegvlakken met 12V aansluiting, radiovoorbereiding en sjorogen en MDF panelen in de laadruimte zullen het dagelijkse werk alleen maar verder veraangenamen.

Motorenprogramma met BlueEFFICIENCY: laag brandstofverbruik

Breed is ook de keuze van de motorisering. Leverbaar zijn drie krachtige turbodieselmotoren met directe inspuiting van 55 kW (75 pk), 66 kW (90 pk) en 81 kW (110 pk) en een pittige benzinemotor met 84 kW (114 pk). De Citan Gesloten Bestelwagen is uitgerust met een 60 liter brandstoftank.

Alle dieselmotoren beschikken standaard over een roetfilter. Vijf- en zesversnellingsbakken zorgen voor de krachtoverbrenging op de voorwielen. Het BlueEFFICIENCY-pakket is voor de Citan met benzinemotor standaard en voor de dieseluitvoeringen als optie leverbaar. Het omvat onder andere het ECO start-stop-functie, accu- en generatormanagement en, afhankelijk van het model, banden met een verbeterde rolweerstand, die het brandstofverbruik nog verder reduceren. De combinatie van zuinige motoren en BlueEFFICIENCY-maatregelen maakt de Citan tot benchmark qua brandstofverbruik.