07
november
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

‘Uitvinder-Oscar’ voor Mercedes-Benz

Het Amerikaanse vakblad R&D Magazine heeft NANOSLIDE®, de cilinderbeschermlaag die de wrijving in verbrandingsmotoren vermindert, uitgeroepen tot één van de 100 belangrijkste hightechproducten die in het afgelopen jaar op de markt zijn gebracht. De “Oscars of Invention” voor 2014 worden op 7 november in Las Vegas uitgereikt aan Mercedes-Benz en Gebr. Heller Maschinenfabrik GmbH.

De prestigieuze prijs geldt als één van de belangrijkste onderscheidingen voor deze technologie die ook heeft bijgedragen tot het behalen van de eerste constructeurstitel van Mercedes-Benz in de Formule 1. Na de elfde dubbele overwinning van dit seizoen bij de Amerikaanse Grand Prix in Austin, Texas is het team ook verzekerd van de coureurstitel. Ook de V6-turbomotor van de kampioensauto, de Mercedes-Benz PU 106A Hybrid, profiteert van de voordelen NANOSLIDE®.

NANOSLIDE® is een innovatief proces om het brandstofverbruik en dus ook de CO2-uitstoot te veminderen. De binnenste oppervlakken van de cilinderwand in het aluminium motorblok worden voorzien van een extreem dunne en wrijvingsarme beschermlaag. Daardoor kan het brandstofverbruik met meerdere procenten worden verlaagd. Omdat met name in deellast tot maximaal 25% van de energie uit de brandstof voor overwinning van de wrijving wordt benut zijn hierdoor besparingen in de orde van grootte van  meerdere procenten realiseerbaar.

Mercedes-Benz introduceerde de gepatenteerde technologie in 2013 op grote schaal op de Amerikaanse markt in de V6-turbo benzinemotoren. In datzelfde jaar nam Gebr. Heller Maschinenfabrik GmbH de doorontwikkelde productie-installaties in gebruik. De NANOSLIDE®-technologie wordt inmiddels ook  toegepast in de 4- en 8-cilindermotoren van de nieuwste generatie van Mercedes-AMG. Ook de V6-turbomotor van de huidige Formule 1-auto profiteert van de voordelen NANOSLIDE® en heeft daarmee vóór het einde van het Formule1-seizoen 2014 bijgedragen aan het behalen van de constructeurstitel. Na de dubbele overwinning in het Texaanse Austin is het team ook verzekerd van de coureurstitel. Er zullen nog meer motoren met NANOSLIDE® volgen.

NANOSLIDE®-procedé

De wanden van de cilinders worden door middel van twin-wire arc spraying (TWAS) in het aluminium motorblok voorzien van een extreem dunne beschermlaag op basis van een legering van ijzer en koolstof. Er ontstaat een nano- tot ultrafijne, wrijvingsbestendige materiaalsamenstelling met microporeusheid. Hierdoor wordt de smering gewaarborgd en kunnen de zware grijs gietijzeren cilinderbussen van meerdere millimeters dik worden vervangen door een aluminium cilinderblok. Het resultaat is een spiegelglad oppervlak met tot 50 procent minder wrijving tussen zuigers, zuigveren en cilinderloopvlak en een gewichtsbesparing van meerdere kilo's.

'R&D 100 Award'

 De 'R&D 100 Award' staat bekend als de 'Oscar voor uitvindingen' en onderscheidt jaarlijks de 100 belangrijkste technologische producten die in het voorafgaande jaar op de markt zijn gebracht. De prijs werd in 1963 voor het eerst uitgereikt en is bedoeld voor producten die gemaakt zijn door de industrie, universiteiten en projecten die door de overheid worden gestimuleerd. De R&D 100 Award beoordeelt bijvoorbeeld sinds meer dan 50 jaar ontwikkelingen en onderzoeksresultaten op het gebied van nieuwe materialen en fabricagetechnologieën, chemie, biochemie en high-energy fysica alsmede innovatieve consumentenproducten.

Tot de innovaties die sinds 1963 zijn bekroond behoren innovaties als het flitsblokje (1965), de bankautomaat (1975), de halogeenlamp (1974), het faxapparaat (1975), het LCD-scherm (1980), de Kodak foto-CD (1991), de tegen kanker ingezette stof Paclitaxel (1993), het chiplaboratorium (1996) en de HDTV (1998). Meer actuele prijsdragers zijn de MRT-scan, laser-based metal shaping en belangrijke stappen bij kernfusie-experimenten in de VS.

Onder de winnaars van dit jaar bevinden zich het high-performance silicon-based plug-in hybrid EV oplaadapparaat (energie), de RF-DPF dieselpartikelsensor (milieutechnologieën), het HP Apollo platform voor high performance accounting (IT), en de the APAR - radar voor voertuigveiligheid alsmede de 100-graden-voetgangerdetectorboog (car communication).