26
juli
2021
|
17:31
Europe/Amsterdam

Twee podiumplekken in Londen voor Nyck de Vries en het Mercedes-EQ Formula E Team

Samenvatting
  • Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries zetten de snelste tijden neer in hun respectievelijke kwalificatiegroepen en bereikten daarmee de Super Pole-sessie waarin Stoffel zijn vierde pole position in de Formule E behaalde. Nyck kwalificeerde zich als vierde op het grid.
  • Nyck vocht zich tijdens de race omhoog naar P2 en bleef de hele race strijden om de eerste plaats op het podium. Na een veelbewogen race, met twee safety car-periodes, eindigde hij op de tweede plaats en stelde hij zijn tweede podiumplek van het weekend veilig.
  • In een E-Prix boordevol actie leidde Stoffel het veld vanaf pole position, tot ongeveer halverwege toen Oliver Rowland zijn auto raakte waardoor hij op P15 eindigde.
  • Stoffel had al meerdere posities heroverd op het moment dat hij contact maakte met een andere auto. Dit kostte hem nog een paar plaatsen. Aan het einde van de race klasseerde hij zich als vijftiende.
  • Nyck (95 punten) staat na het voorlaatste raceweekend van het seizoen 6 punten hoger dan Robin Frijns (89 punten) en leidt het rijderskampioenschap.
  • Virgin Racing (165 punten) bezet de eerste plaats in het teamkampioenschap, met een voorsprong van 7 punten op de nummer twee: het Mercedes-EQ Formula E Team (158 punten).
  • De seizoensfinale van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap 2020/21 vindt plaats in Berlijn op 14 en 15 augustus.

Het was een spannende middag voor het Mercedes-EQ Formula E Team op de tweede dag in Londen: Nyck de Vries stond dit weekend voor de tweede keer op het podium en Stoffel Vandoorne zakte na een incident terug van P1 naar P15.

Coureur

FP3

Kwalificatie

Super Pole

Race

Klassement

#17

N. de Vries

P4

1:20.346

24 rondes

P6 (Q1: P1)

1:20.511

3 rondes

P4

1:20.353

P2

Grid: P4

FL: 1:22.268

P1

95 punten

#5

S. Vandoorne

P18

1:20.899

21 rondes

P3 (Q2: P1)

1:20.459

3 rondes

P1

1:20.181

P15

Grid: P1

FL: 1:22.475

P13

63 punten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ian James, team principal:

“Deze race was één grote wervelwind. Een wervelwind in termen van actie op de baan, en van de gevoelens die we ervoeren aan het einde. Laten we beginnen met te zeggen dat we vandaag enkele absolute hoogtepunten hebben gezien. We begonnen de dag met het neerzetten van twee geweldige tijden in de kwalificatie, waarin zowel Nyck als Stoffel de Super Pole haalden. Uiteindelijk reed Stoffel de snelste ronde van de Super Pole-sessie, waarmee hij een welverdiende pole position bemachtigde. We begonnen de race voorin het grid met beide auto’s en we wisten dat we vandaag kans maakten op de allerbeste resultaten. We hadden het hele weekend een geweldige auto en beide coureurs hebben alles gegeven – ondersteund door het harde werk van het team achter de schermen.

We zijn in de Formula E natuurlijk gewend aan races vol actie. Maar deze race sloeg alles. Beide coureurs voerden de start zeer goed uit – Stoffel slaagde erin de leiding te behouden en waar nodig het gat dicht te houden – zowel onder normale omstandigheden als tijdens de safety car-periodes. Nyck hield het sterke tempo vast dat hij het hele weekend al liet zien.

Een tweede safety car-periode draaide de zaken volledig om. In een ongebruikelijke situatie nam Di Grassi de leiding door via de pitstraat de baan op te komen, net voor Stoffel. Zodra de safety car binnenkwam, werd Stoffel uit zijn positie gebracht door een te optimistische aanval van Rowland die achter hem reed, waardoor Stoffels auto beschadigd raakte en hij terugviel naar P15 in de race. Een ongelooflijk frustrerend incident, en extreem jammer want Stoffel was dicht bij de overwinning. Gelukkig liet Nyck zich door deze waanzinnige situatie niet afleiden, met als resultaat een welverdiende P2.

We hebben gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn we blij met een pole position vandaag en weer een podiumplek dit weekend. Aan de andere kant is er het 'wat had kunnen zijn'-gevoel. In ieder geval hebben we weer een stap gezet in het kampioenschap, wat een mooie verdienste is. Het belangrijkste is dat we het tempo blijven aanhouden dat we dit weekend hebben laten zien. Het was een fantastische teamprestatie.”

Nyck de Vries:

“Dit is mijn tweede podiumplek van het weekend, maar uiteindelijk ben ik wel een beetje teleurgesteld dat ik vandaag tweede ben geworden. Maar ik leef vooral mee met mijn teamgenoot Stoffel, die naar mijn mening de overwinning verdiende maar werd uitgeschakeld door Oliver Rowland. Toch kun je in dergelijke gevallen niets doen. Al met al hadden we wat pech met de safety car, omdat we net toen deze op de baan kwam de Attack Mode hadden geactiveerd. Dat maakte me kwetsbaar na de herstart en toen lag Lucas di Grassi ineens voorop, vechtend om de leiding. Dit verbaasde me echt, want hij had daar niet mogen zijn. Uiteindelijk waren Alex Lynn en Mahindra Racing de terechte winnaars. Ik heb alles gegeven, maar helaas was het onmogelijk om naast hem te komen en een nieuwe aanval uit te voeren."

Stoffel Vandoorne:

“Natuurlijk ben ik enorm teleurgesteld. Het was een zware middag voor me vandaag. Ik startte vanaf pole position, leidde de race lange tijd en had alles onder controle. Nu geen punten hebben, is voor mij buitengewoon frustrerend. Ik heb met Oliver gesproken en hij heeft de volledige verantwoordelijkheid voor het incident op zich genomen. Het positieve aan vandaag is echter dat mijn auto fantastisch was. Ik had de race onder controle en was in staat om een ​​voorsprong te nemen wanneer dat nodig was om de Attack Mode te activeren. Om dan zoveel punten te verliezen en ook nog een potentiële overwinning te missen, doet gewoon echt veel pijn. Deze punten zijn enorm belangrijk in dit kampioenschap, vooral in een seizoen dat al zo spannend is."