19
september
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Turbulent weekeinde voor Mercedes-Benz coureur Christiaan Frankenhout in Assen

  • Zware crash in vrije training verhindert goede voorbereiding

  • Twee fraaie inhaalraces resulteren in zesde en vierde plaats

  • Frankenhout optimistisch voor seizoensfinale Hockenheim

Na een zware crash in de vrije training op vrijdag, toen hij moest uitwijken voor een andere deelnemer die direct voor hem onverwacht in de remmen ging, leek Mercedes-Benz-coureur Christiaan Frankenhout tijdens het ADAC GT Masters-evenement op het TT-Circuit in Assen wederom een lastig weekeinde tegemoet te gaan. Ondanks de verre van optimale voorbereiding was Frankenhout echter bijzonder tevreden. Samen met zijn Duitse teamgenoot Andreas Wirth eindigde hij met de HTP-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Duitse Heico-team in de eerste race als zesde en in de tweede race als vierde. “Dat was het maximaal haalbare en beslist meer dan waarop we na de problemen op vrijdag hadden gerekend”, aldus Frankenhout.

De crash in de vrije training op vrijdag was flink zwaar. “Ik raakte met 150 km/u de vangrails”, vertelde Frankenhout. “Bij het uitkomen van de Ramshoek, een heel snel gedeelte van het circuit, ging een rijder voor me plotseling in de remmen. Ik kon twee dingen doen: of tegen hem aanrijden, of proberen uit te wijken, wat bij zo’n snelheid ook een flink risico betekende. Ik koos voor het laatste, maar raakte in de slip en kon de botsing in de vangrail niet meer vermijden. Het was een flinke klap, maar gelukkig bleef de schade relatief beperkt.” De reparatie zorgde er echter wel voor dat Frankenhout en zijn teamgenoot in de tweede vrije training niet van start konden gaan en vrijwel zonder voorbereiding direct aan de kwalificatie moesten beginnen. In de eerste kwalificatie reed Andreas Wirth de negende tijd, maar de Duitser klaagde al over veel overstuur. Dat werd tijdens de tweede kwalificatie, waarin Christiaan Frankenhout reed, alleen maar erger, waardoor hij slechts de 23e tijd reed.

Voorafgaand aan de eerste race werd de afstelling van de auto veranderd, maar de problemen konden niet volledig worden verholpen. “We profiteerden ook een beetje van fouten van anderen en we hadden een snelle pitstop, waardoor we uiteindelijk zesde werden”, aldus Frankenhout. In de tweede race werden hij en Wirth geholpen door de omstandigheden. “We wisten dat regen eigenlijk onze beste kans was om naar voren te rijden en dat lukte. In de eerste ronde was ik al 15e en na de safety-car-fase kon ik verder naar voren rijden. Het was een redelijke chaos in de pits, toen iedereen binnenkwam voor bandenwissels nadat het begon te regenen. Bij ons ging het gelukkig heel snel, waardoor we als zevende weer de pits uitkwamen. Daarna kon ik nog opklimmen naar de derde plaats. Helaas verloren we na de rijderswissel nog een plek, maar dit resultaat was zeker meer dan waarop we na alle narigheid van vrijdag hadden gehoopt.”

Over twee weken vindt het laatste seizoensweekeinde van de ADAC GT Masters plaats op het circuit van Hockenheim. “Daar willen we het seizoen afsluiten met een goed resultaat, want het is nog steeds ons doel om het beste Mercedes-Benz team in de eindstand te worden”, aldus Frankenhout. “In de races van dit weekeinde hebben we gezien dat we snel genoeg zijn, waardoor ik optimistisch ben voor Hockenheim.”