12
februari
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Testmarathon geslaagd: Mercedes-Benz GLA-Klasse klaar voor de (productie)start

Na een indrukwekkende testmarathon is de conclusie helder: de stoere GLA-Klasse is klaar voor serieproductie. Hij presteerde overtuigend onder de meest uiteenlopende omstandigheden: van verzengende hitte tot barre kou en van zwaar terrein tot en met racecircuit. De ontwikkelingsperiode werd afgesloten met de ‘track and field endurancetest’ waarbij 24 GLA-modellen nog eens 1,8 miljoen loodzware kilometers aflegden.

In de aanloop naar serieproductie en met het Mercedes-Benz motto ‘Das Beste oder nichts’ scherp in het vizier is ook de GLA-Klasse tot op het bot getest. Een bijzonder onderdeel van het testprogramma is de ‘track and field endurance test’ waarbij een auto in totaal 80.000 kilometer aflegt. De basis is de ‘standaard’ langeduurtest, maar dan aangevuld met ingrediënten als offroad-ritten, een sprintprogramma op de Nürburgring (Nordschleife) en een intensief Alpen-programma. Ook stads-, buitenweg- en snelwegritten zijn inbegrepen en dat geldt evenens voor trips met verschillende beladingsgewichten. De ‘track and field-test’ bootst in slechts 9 maanden een compleet autoleven na en is de afsluiting van het testprogramma van Mercedes-Benz. Hij wordt uitgevoerd na het doorlopen van het reguliere ontwikkelingsprogramma en is vooral bedoeld om de betrouwbaarheid en de duurzaamheid van een nieuw model te bevestigen.

Zwaar: Nürburgring, Alpen, tankbanen

Op de legendarische Nürburgring geldt dat een sprint van één kilometer gelijk staat aan 20 ‘normale’ kilometers voor een auto. Elke test-GLA heeft hier 240 rondjes op hoge snelheid afgelegd, in totaal 6.000 loodzware kilometers – het equivalent van ruim 100.000 normale kilometers. Ook de ‘Alpentest’ is buitengewoon zwaar. Hierbij bedwongen de GLA’s 9 passen en 450 bochten over een afstand van 154 kilometer (hoogteverschil 4.300 m). En dat in totaal 20 keer. De Alpentest was vooral bedoeld om het onderstel en natuurlijk de 4MATIC vierwielaandrijving tot het uiterste te beproeven. Ook testen op tankbanen speelden daarbij een belangrijke rol. Als een Mercedes-Benz een ‘G’ in de typeaanduiding heeft, staat dat voor perfecte offroad-eigenschappen. Daarom moesten ook de GLA-modellen zich over een afstand van ruim 1.000 km bewijzen op tankbanen waar normaal gesproken alleen 62-tons rupsvoertuigen met 1.103 kW/1.500 pk (kunnen) komen.

Complete demontage achteraf

Maar liefst 24 GLA-modellen legden de track and field-testen af. Daarbij werden in totaal 1,8 miljoen kilometers op de klok gezet. Na afloop werden alle auto’s volledig gedemonteerd. Alle individuele componenten werden stuk voor stuk nauwkeurig geëvalueerd. Op basis hiervan konden indien gewenst nog maatregelen ter verdere verbetering genomen worden.

Solide basis

De 24 GLA-prototypes scoorden perfect tijdens de langeduurtesten, ook onder zeer zware omstandigheden. Het koetswerk van de GLA bewees zich als uitermate stijf – de ideale basis voor een stabiel weggedrag, optimale veiligheid én topscores voor NVH-comfort (noise, vibration, harshness). Het koetswerk van de GLA weegt 400,3 kg – bijna driekwart ervan is uitgevoerd in hoogwaardige staalsoorten (high strength, ultra high strength). De gebieden rond de ramen zijn evenals de nieuwe ‘C-ringstructuur’ achterin gemaakt van staal dat bij hoge temperaturen is verwerkt. Dit zorgt voor de grootst mogelijke sterkte die met staal is te realiseren. De stevigheid wordt perfect geïllustreerd door de GLA 45 AMG. Ondanks het hoge vermogen van 265 kW/360 pk en koppel (450 Nm) heeft dit model geen extra koetswerkverstevigingen nodig.

Betrouwbaar: 4MATIC en 7G-DCT

De GLA is de eerste compacte SUV van Mercedes-Benz met het 4MATIC-systeem dat specifiek voor de compacte lijn van het merk is ontworpen. Uniek is de volledig variabele aandrijfkrachtverdeling. Zowel op verharde wegen als buiten de de gebaande paden werkt 4MATIC perfect samen met de 7G-DCT-transmissie met dubbele koppeling – ook dit werd tijdens de testen telkens weer bevestigd. De verschillende (offroad) modi van 4MATIC worden tijdens het rijden zichtbaar gemaakt op het CENTRAL MEDIA DISPLAY. In de offroad-modus worden de volgende zaken gewijzigd: de schakelmomenten, de respons op het gaspedaal en de afstemming van diverse assistentiesystemen. Het resultaat: nog betere terreineigenschappen. Het offroad-comfortonderstel waarbij het koetswerk vóór met 30 en achter met 22 mm wordt verhoogd, zorgt voor nog eens extra terreinvaardigheid. DSR (Downhill Speed Regulation) komt van pas bij het afdalen van steile hellingen.

Testonderdelen samengevat

Naast de track and field test van 80.000 kilometer zijn met de GLA ook reguliere langeduurtesten over een afstand van 150.000 km uitgevoerd.

Dit zijn belangrijke bestanddelen van het testprogramma:

  • World endurance test: 50.000 km onder extreme klimatologische omstandigheden wereldwijd

  • Trailer endurance test: 25.000 km met speciaal beladen aanhangers

  • Rough road endurance test: 2.000 km over zeer slecht wegdek

  • Corrosie duurtest: 12 weken testen in klimaat- en corrosie-kamers én op bestaande routes

  • Functietests: ultieme check van alle systemen op specifieke routes

  • Hockenheim duurtest: 6.000 km op racesnelheid op het GP-circuit van Hockenheim

  • Duurtests met volledige belading: 30.000 of 50.000 km op circuits als Nardo (Zuid-Italië) of het Mercedes-Benz testcircuit in Papenburg (Noord-Duitsland)