23
september
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Sprinter 516 NGT Chassiscabine voor duurzame mobiliteit: Mercedes-Benz Sprinter op aardgas voor ProBiblio

Recent heeft ProBiblio uit Hoofddorp een Sprinter NGT in gebruik genomen. Deze stichting levert een breed pakket aan diensten en producten aan alle openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Het 100% Mercedes-Benz wagenpark werd voor het eerst uitgebreid met een op aardgas aangedreven Sprinter. Hiermee toont de organisatie haar maatschappelijke betrokkenheid en wordt voorkomen dat men in de toekomst niet meer tot milieuzones wordt toegelaten. 

Stichting ProBiblio

In opdracht van en in samenwerking met openbare bibliotheken en provinciebesturen van Noord- en Zuid-Holland levert de stichting ProBiblio een bijdrage aan professioneel bibliotheekwerk. Inmiddels verzorgt ProBiblio ondersteunende diensten aan een derde van de Nederlandse bibliotheken. Een belangrijke taak is het transport van onder meer nieuwe boeken, cd’s, dvd’s, diverse promotiematerialen en aanvraagboeken. In de praktijk worden veel boeken onderling tussen bibliotheken uitgeleend. Hiervoor maakt men gebruik van een wagenpark dat compleet uit Mercedes-Benz voertuigen bestaat.

Sprinter 516 NGT

Naast een Mercedes-Benz Atego en acht Sprinter bestelwagens, heeft ProBiblio nu de beschikking over een nieuwe Sprinter 516 NGT. Deze Sprinter Chassiscabine, is voorzien van een 156 pk viercilindermotor met een bivalente aandrijving (benzine en aardgas). Omdat de Sprinter naast de netjes weggewerkte aardgastanks ook voorzien is van een 75 liter benzinetank, behoudt de bestelwagen zijn actieradius van 1.200 kilometer. Op aardgas heeft het voertuig een actieradius van 450 kilometer. De af fabriek aardgasaandrijving van de Sprinter NGT is het resultaat van jarenlange ontwikkeling van Mercedes-Benz op het gebied van alternatieve aandrijfconcepten. In tegenstelling tot vele oplossingen voor inbouw achteraf zijn bij de Sprinter NGT alle systeemcomponenten compleet in het voertuig geïntegreerd. De bivalente viercilinder lijnmotor levert bij beide brandstoffen een koppel van 240 Nm en voldoet aan de strengste EEV emissievoorschriften. De aardgas aangedreven Sprinter is bovendien uitgebreid getest op het gebied van veiligheid. De aardgastanks hebben elk een eigen veiligheidsventiel en zijn bij een ongeval bestand tegen extreem grote krachten.

Schoon imago

Omdat ProBiblio wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid, wil het een voortrekkersrol vertolken op het gebied van milieuvriendelijke oplossingen. Bovendien kan men er met de Sprinter NGT van verzekerd zijn dat men ook in de toekomst toegang heeft tot de milieuzones van een groeiend aantal binnensteden. De nieuwe aanwinst wordt dan ook vooral ingezet in de regio Amsterdam. Naast het voordeel van een schoon imago, is ook het gunstige brandstofverbruik een argument om voor de aardgasoplossing van Mercedes-Benz te kiezen.

Van alle gemakken voorzien

ProBiblio ziet het voertuig als de dagelijkse werkplek van de chauffeur en daarom dient het ergonomisch en comfortabel te zijn. De Sprinter NGT is uitgerust met onder andere een automatische versnellingsbak, een geavanceerd navigatiesysteem en airconditioning. De bak op het chassis is geplaatst door de firma Karhof. Zij hebben in de laadbak een stelling met kratten ingebouwd en een roldeur aan de zijkant geplaatst. Deze bijzondere op aardgas aangedreven Sprinter is bovendien het eerste voertuig dat in de nieuwe huisstijl van ProBiblio is uitgevoerd.

Prima samenspel

ProBiblio is bijzonder tevreden over de totstandkoming van het voertuig. De voornaamste reden voor het rijden van Mercedes-Benz voertuigen is de betrouwbaarheid en de rijke standaarduitrusting. Maar ook dankzij de jarenlange samenwerking met vaste mobiliteitspartner Biemond & van Wijk wil ProBiblio niet anders meer. De vestiging in Schiphol van de Mercedes-Benz bedrijfswagendealer zal, net als bij alle andere voertuigen, ook het periodieke onderhoud van de Sprinter NGT voor zijn rekening nemen. Naar verwachting zal deze jaarlijks ca. 30.000 kilometer afleggen. De aanschaf werd bovendien mede mogelijk gemaakt dankzij de toegevoegde waarde van Mercedes-Benz CharterWay waarmee ProBiblio ook goede ervaringen heeft.