14
maart
2005
|
01:00
Europe/Amsterdam

Spraakmakende designstudies: smart forfour cool & cosy en hot & tropic

Twee opmerkelijke designstudies op basis van de smart forfour trokken de aandacht tijdens de Autosalon van Genève. De smart forfour cool & cosy en hot & tropic werden door de smart-designafdeling ontwikkeld om een nieuwe visie te geven op het gebruik van materialen en kleuren in auto’s. Glas en lak van buiten, kunststof in allerlei soorten grijs… dat is het normale beeld van een auto. smart bewijst met de forfour cool & cosy en hot & tropic dat het ook anders kan. Het is niet de bedoeling om de beide studiemodellen in productie te nemen, al is het natuurlijk heel goed mogelijk dat bepaalde ideeën uit deze concepten op korte of lange termijn in de serieproductie gaan worden toegepast.

Kenmerkend voor smart is het carrosserieconcept met twee materialen. Enerzijds de metalen tridion veiligheidskooi, die als een stabiel raamwerk om de hele auto heen loopt. Anderzijds de bodypanels voor alle andere oppervlakken van de smart. De toepassing van deze bodypanels maakt het mogelijk, de smart een andere kleur te geven, zonder deze te hoeven spuiten. Het verwisselen van de panels is genoeg. Maar het concept van smart biedt nog meer mogelijkheden. Het basisidee was om kunststoffen te laten zijn wat ze zijn, in plaats van ze als staal te spuiten. Zo behouden de kunststoffen hun basisstructuur - doorzichtig of lichtdoorlatend - en worden onder de motorkap de motor, de koeler en allerlei leidingen zichtbaar. Onder de spatborden zijn de wielen en de ophangingen te zien.

Ook het inwendige van de portieren wordt zichtbaar: de structuur, de verstevi-gingsbalken voor extra bescherming, de motor en het mechaniek van de elektrisch bedienbare ramen. Het doorzichtige dashboard biedt een blik op de opgevouwen airbag voor de passagier voorin, in het doorzichtige stuurwiel is de kern van mag-nesium te zien. Ook de schakelaars voor de richtingaanwijzer en de ruitenwissers laten zien wat normaal achter hen verborgen blijft. De gedempte verlichting biedt in het donker een fascinerend schouwspel.

Onder het motto ‘mobile living’ zijn de beide concepten op een bijzondere wijze aangekleed, waardoor het thuisgevoel op de snelweg wordt voortgezet. De forfour hot & tropic heeft het karakter van een zwoele zomerse avond. Aan de buitenkant hebben de lichtdoorlatende delen een frisgroene zweem, binnenin vallen de lichte kleuren van beige tot bruin op. De bekleding van de vloer met bamboe en de strips van donker hardhout geven een extra exotisch tintje. De stoelen zijn bekleed met licht leder en textiel voor de rugleuningen. De talrijke accenten van aluminium doen verfrissend aan.

De forfour cool & cosy heeft juist een winters karakter met zijn ijsblauwe licht-doorlatende bodypanels aan de buitenkant en de warme bruine kleuren van binnen. Als een knappend haardvuur, dat na een dag in de koude buitenlucht alleen al door de aanblik de indruk van warmte geeft.

De materialen die tegenwoordig voor auto’s worden toegepast, bieden de mogelijk-heden voor unieke ideeën. Tot dusver heeft niemand het gewaagd verder in deze richting te denken. Misschien is juist daarvoor wel een jong en onconventioneel merk als smart nodig…