04
september
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

smart scoort het best in Nationale Zuinigheidstest

Met een verbruik van 3,5 liter per 100 kilometer kwam de smart fortwo cabrio 30kW cdi als zuinigste auto uit de bus tijdens de Nationale Zuinigheidstest, een praktijkonderzoek dat werd gehouden onder de lezers van zeven regionale dagbladen van uitgeverij Wegener.

Bij de test, waaraan lezers van onder andere het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en De Gelderlander deelnamen, moesten lezers onder andere het gemiddeld brandstofverbruik van hun huidige auto aangeven. Vervolgens werd in een praktijktest met een geselecteerd aantal deelnemers op een route door de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg het daadwerkelijke brandstofverbruik van de deelnemende auto’s gemeten door specialisten van TNO Automotive. Daarbij behaalde de smart fortwo cabrio 30kW cdi de laagste waarde. Als enige van de 31 verschillende personenauto’s bleef de smart onder een verbruik van vier liter brandstof per 100 km.

Het brandstofverbruik tijdens de gereden route met een lengte van 297,8 kilometer was representatief voor het gebruik in Nederland. De route bestond uit stadsverkeer, B-wegen en snelwegen. De smart scoorde niet alleen het beste qua verbruik met 3,5 liter per 100 kilometer of, omgerekend een afstand van 29 kilometer per verbruikte liter diesel, maar kwam ook met het laagste energieverbruik per kilometer (1,2 MJ/km) uit de bus. Bovendien had de smart fortwo cabrio 30kW cdi de laagste uitstoot van koolstofdioxide (CO2) per gereden kilometer, namelijk 90 g/km.