10
december
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

smart hits the USA: officiële introductie wordt met spanning afgewacht

De meest compacte auto maakt zijn opwachting op de grootste personenautomarkt ter wereld: in januari start de verkoop van de smart fortwo in de Verenigde Staten. Amerikanen zien reikhalzend uit naar de komst van de smart, niet in de laatste plaats vanwege stijgende brandstofprijzen, sterk groeiend stadsverkeer en een toenemend besef van het belang van milieuzorg. De eerste reacties naar aanleiding van de persintroductie waren al bijzonder positief en er zijn in de VS al zo’n 30.000 bestellingen geplaatst voor een nieuwe smart!

 De smart fortwo staat in de VS, lang voordat de eerste auto’s in de showrooms komen, volop in de belangstelling. Zo is de ‘street smart’ roadshow al sinds mei onderweg langs Amerikaanse steden, waar circa 65.000 mensen de show bezochten. Sommigen wachtten urenlang om een proefrit te kunnen maken en de reacties waren bijzonder enthousiast. Al meer dan 30.000 Amerikanen deden een aanbetaling voor een smart fortwo. Ruim 1.400 bedrijven meldden zich aan om smart dealer te worden. Na een zorgvuldig selectieproces zullen er in 2008 zo’n 70 smart centers in de VS zijn.

Tijdens een lunch, georganiseerd door de U.S. Chamber of Commerce in Washington, stelde Daimler-topman Dr. Dieter Zetsche eerder deze week de smart fortwo voor aan hooggeplaatste vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven als een innovatief en milieuvriendelijk vervoermiddel voor de toekomst. Daarbij verklaarde Zetsche dat hij ervan overtuigd is dat de smart fortwo ook in de VS een succes zal worden. “Europeanen zijn enthousiast over de smart en we zien nu meer en meer dat ook Amerikanen dit enthousiasme delen”, aldus Zetsche. Hij sprak verder over de mogelijkheden van een grootschalige praktijktest in de VS met de smart fortwo met elektromotor, vergelijkbaar met een project dat momenteel in Londen loopt. Als hiervoor in de VS een partnerstad zou worden gevonden, kan een dergelijke proef ook daar worden gerealiseerd. Aansluitend aan Zetsches presentatie in Washington maakten vele aanwezigen kennis met de smart fortwo.