09
januari
2020
|
06:48
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz en Geely Holding gaan over tot formele oprichting van hun wereldwijde joint venture ‘smart Automobile Co., Ltd.’ voor het merk smart

Mercedes-Benz AG (Mercedes-Benz) en Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) hebben op 8 januari 2020 bekendgemaakt dat ze, na ontvangst van de wettelijke goedkeuringen, formeel de wereldwijd opererende joint venture ‘smart Automobile Co., Ltd.’ voor het merk smart hebben opgericht.

Het totale geregistreerde kapitaal van de joint venture zal 5,4 miljard RMB (Chinese renminbi) bedragen om smart om te vormen tot een toonaangevende aanbieder van intelligente premium elektroauto’s. Beide partijen zullen elk 2,7 miljard RMB inbrengen, waarbij het aandeel van Mercedes-Benz AG hoofdzakelijk uit de inbreng van het merk smart bestaat. Het wereldwijde hoofdkantoor van de nieuwe joint venture is gevestigd in Hangzhou Bay, Ningbo, met operationele verkoopfuncties in China en Duitsland.

De nieuwe generatie smart modellen wordt ontworpen door het wereldwijde Mercedes-Benz Design-netwerk en ontwikkeld door het wereldwijde engineering-netwerk van Geely. De toekomstige productie zal plaatsvinden in China. Het productportfolio zal worden uitgebreid naar het snelgroeiende B-segment, in lijn met de merkpositionering van smart met focus op elektrische en connected premiumauto’s.

De raad van bestuur van de nieuwe smart joint venture bestaat uit zes leidinggevenden met gelijke vertegenwoordiging van beide partijen. Daimler AG wordt in de raad van bestuur vertegenwoordigd door Hubertus Troska, bestuurslid van Daimler AG verantwoordelijk voor de Chinese activiteiten, Britta Seeger, bestuurslid van Daimler AG en Mercedes-Benz AG verantwoordelijk voor Marketing & Sales, en Markus Schäfer, bestuurslid van Daimler AG en Mercedes-Benz AG verantwoordelijk voor Group Research en Mercedes-Benz Cars Development. Geely wordt in de raad van bestuur vertegenwoordigd door Li Shufu, voorzitter van Geely Holding, An Conghui, president van Geely Holding en president en CEO van Geely Auto Group, en Daniel Donghui Li, Executive Vice President en CFO van Geely Holding.

Tong Xiangbei is benoemd tot de nieuwe wereldwijde CEO van de smart joint venture en zal toezicht houden op alle activiteiten met betrekking tot het merk, inclusief Sales, Marketing, R&D, Production en After Sales. Tong heeft meer dan twee decennia ervaring in de auto-industrie. Voordat hij toetrad tot de smart joint venture, werkte hij voor wereldwijde autofabrikanten in de VS en China.

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “Na alle benodigde wettelijke goedkeuringen zijn we klaar om de joint venture met onze partner Geely te starten. De joint venture zal de volgende generatie emissievrije smart elektroauto’s naar de Chinese en wereldwijde markten brengen. We kijken ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten, om onze klanten over de hele wereld begerenswaardige producten en services te bieden.

Li Shufu, voorzitter van Geely Holding: “Het merk smart heeft een unieke waarde en is over de hele wereld bekend; het is uitgegroeid tot een van de toonaangevende automerken in stedelijke mobiliteit. Geely Holding zal smart volledig ondersteunen op het gebied van R&D, productie en supply chain en daarnaast de ontwikkeling in China en de rest van de wereld versterken. We zullen samenwerken met Mercedes-Benz om smart te transformeren tot een toonaangevende en wereldwijd opererende aanbieder van stedelijke en connected premium elektroauto’s om het potentieel van het merk succesvol verder uit te bouwen.