23
oktober
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

smart fortwo Poolauto van het jaar 2007

De nieuwe smart fortwo is een echte winnaar. Het dit jaar geïntroduceerde model het goed in zowel de particuliere als de zakelijke markt en overtuigt door uitermate gunstige verbruiks- en uitstootcijfers. Ook werd de slimme compacte auto onlangs gekozen tot Poolauto van het jaar 2007. De prijs werd uitgereikt tijdens het recent gehouden seminar “Weg met de kilometervergoeding?”, georganiseerd door VCC Rijnmond in samenwerking met Mobility Mix.

De kandidaten voor de titel Poolauto van het jaar 2007 werden beoordeeld aan de hand van objectieve criteria, opgesteld met medewerking van de ANWB. Deze criteria waren actieve en passieve veiligheid, verbruik en uitstoot, laadvermogen per zitplaats en parkeermogelijkheden. Daarnaast speelden de drie subjectieve criteria imago, comfort en ‘funfactor’ een rol. De uitkomst van de verkiezing was een gewogen gemiddelde, bestaande uit het oordeel van een vakjury, een berijdersgroep en het publiek. De vakjury werd gevormd door Hester van den Beukel (Albert Heijn), André de Bruine (Eon Benelux), Jan Eppink (Rijkswaterstaat), Ewald Tijhaar (Yacht), Arjan Kors (vakblad ‘Zakenauto’) en Henk-Jan Flierman (LeasePlan Nederland).

Dankzij zijn doordachte ontwerp scoorde de smart goed op de functionele criteria, terwijl ook de veiligheid goed werd beoordeeld. Ook op het gebied van verbruik en uitstoot kwam de smart fortwo goed uit de bus. Niet voor niets is er bij de ontwikkeling van de smart fortwo volop aandacht besteed aan het terugdringen van uitstoot en brandstofverbruik. Met CO2-uitstootcijfers van 103 tot 124 g/km voor de benzineuitvoeringen en slechts 88 g/km voor de dieselversies is de smart fortwo de minst milieubelastende auto van Nederland. Bovendien wordt elke smart fortwo nu geleverd met een CO2-vignet van de Climate Neutral Group. Hiermee wordt de CO2-uitstoot in het jaar van aanschaf gecompenseerd door investeringen in duurzame projecten, waarbij smart de kosten voor zijn rekening neemt.

Met de smart fortwo micro hybrid drive (mhd), die vanaf eind oktober in ons land leverbaar wordt, gaat smart zelfs nog een stap verder. Bij deze variant wordt de motor automatisch uitgeschakeld wanneer er wordt geremd en de snelheid van de auto onder de 8 km/u komt. Wanneer het rempedaal wordt losgelaten, wordt de motor automatisch weer ingeschakeld. Zo wordt onnodig lopen van de motor bij stilstand voorkomen, met een merkbaar effect op verbruiks- en uitstootcijfers: in vergelijking met de normale benzineuitvoering verbruikt de smart fortwo mhd volgens NEDC-norm 0,4 liter per 100 km minder, terwijl de CO2-uitstoot afneemt van 112 g/km tot rond de 103 g/km. Niet voor niets is de smart fortwo dan ook voorzien van een zogeheten ‘A-label’, de gunstigste kwalificatie op het gebied van uitstoot en verbruik. Deze gunstige eigenschappen komen ook bij het gebruik van de smart fortwo als poolauto natuurlijk uitstekend tot hun recht!