17
juni
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

smart fortwo electric drive: het emissievrije alternatief voor in de stad

Hij heeft alles wat een smart tot een smart maakt, hij heeft alleen geen verbrandingsmotor. De smart fortwo electric drive zal worden aangedreven door een innovatieve lithium-ion-accu. Deze accu is ondergebracht in de bodemplaat, zodat er geen ruimteverlies in het interieur ontstaat. De smart fortwo electric drive is met zijn verbruik van slechts 12 kWh per 100 kilometer en nul gram CO2-uitstoot het zuinigste en schoonste alternatief in het stadverkeer.

Als de compacte coupé volledig is opgeladen bedraagt de actieradius met de innovatieve lithium-ion-technologie ruim 200 kilometer. Is de accu leeg, dan volstaat een stopcontact van 220 Volt om hem eenvoudig weer met energie te voeden – en dat minimaal 1.000 keer. De acceleratie van 0 tot 60 kilometer per uur ligt op het niveau van de benzinevariant en de topsnelheid van 112 km/u is ruim voldoende voor de buitenweg.

Bovendien zal de smart fortwo electric drive als ‘zero emission car’ in veel landen in aanmerking komen voor belastingvoordelen. Zo is de ‘Congestion Charge’ in London niet op de elektrische smart van toepassing. In Groot-Brittannië worden in het kader van een proefproject sinds 2007 100 smarts fortwo electric drive ingezet.

Daimler is de eerste autofabrikant ter wereld die erin is geslaagd om de lithium-ion-technologie, voornamelijk toegepast in consumentenelektronica, aan te passen aan de hoge eisen die in de auto-industrie gelden. De nieuwe accu zal vanaf eind 2008 voor het eerst worden toegepast in een serieproductiemodel, de Mercedes-Benz S 400 BlueHYBRID. De belangrijkste voordelen van de lithium-ion-accu zijn de compacte afmetingen en de betere prestaties ten opzichte van conventionele nikkel-metaalhydride-accu’s. Bovendien onderscheidt de accu

zich door zijn hoge efficiency, lange levensduur en grote betrouwbaarheid, zelfs bij zeer lage temperaturen. Het hoge veiligheidsniveau is gelijk aan dat van hedendaagse autoaccu’s.


Technische gegevens smart fortwo electric drive


Vermogen:                          30 kW/41 pk
0-60 km/u:                           5,7 seconden
Topsnelheid:                       circa 112 km/u
Verbruik:                               12 kWh/100 km (NEFZ-norm)
CO2-uitstoot:                       0 g/km