10
juni
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

smart fortwo electric drive bij de dealers

  • Krachtige elektromotor in combinatie met innovatieve lithium-ion batterij: zeer geschikt voor gebruik in de stad

  • Actieradius van 135 km; ‘volle tank’ voor nog geen € 4,00

  • smart dealers beschikken over eigen demonstratieauto

  • Unieke gelegenheid om kennis te maken met e-mobiliteit

De smart fortwo ed (electric drive) beschikt over een compacte elektromotor en een innovatieve lithium-ion batterij, die via het normale stroomnet is te laden. Bij een (ongesubsidieerde) elektriciteitsprijs van € 0,22 kost een ‘volle tank’ nog geen € 4,00. Met volledig geladen batterij is de smart fortwo ed goed voor een actieradius van 135 km.

In navolging van het grote aantal testritten tijdens Urban Stage (AutoRAI 2011) hebben de smart dealers in Nederland besloten, een smart electric drive in hun demoprogramma op te nemen. “Vanaf vandaag is het dus mogelijk om bij de meeste smart dealers kennis te maken met de emissievrije en sensationeel rijdende smart electric drive. Een unieke mogelijkheid voor een breed publiek om kennis te maken met elektrisch rijden”, zegt Martin Hegeman, divisiedirecteur Mercedes-Benz Cars en smart van Mercedes-Benz Nederland.

Met de beschikbaarheid van de smart fortwo ed komt emissievrije mobiliteit voor de stedelijke omgeving onder handbereik. De 30 kW (41 pk) sterke elektromotor met een (continu) koppel van maar liefst 120 Nm zorgt voor pittige prestaties. De in stadsverkeer zeer relevante sprint van 0-60 km/h bijvoorbeeld duurt slechts 6,5 seconden. In verband met de ‘stadsfunctie’ van de fortwo ed is de topsnelheid begrensd op 100 km/h.

€ 4,- ‘brandstofkosten’ voor 135 km

De elektromotor van de fortwo ed betrekt elektriciteit van een innovatieve lithium-ion batterij. Deze batterij heeft een capaciteit van 16,5 kWh. Opladen kan eenvoudig via het normale stroomnetwerk (thuis, op kantoor etc.). Bij een reguliere elektriciteitsprijs van € 0,22/kWh kost het volledig laden van de lithium-ion batterij nog geen € 4,-. Met een volledig geladen batterij is de smart fortwo goed voor een actieradius van circa 135 km. Dat betekent dat hij in stadsverkeer zo’n vijf uur onafgebroken kan rijden voordat laden weer nodig is. Een speciale batterij-indicator op het dashboard geeft de laadstatus weer tijdens het oplaadproces. Dankzij het intelligente batterijmanagementsysteem wordt de belasting van de batterij automatisch aan de (rij)omstandigheden aangepast. Een typisch smart-detail: tijdens het opladen van de batterij kan de airconditioning functioneren. Daarmee biedt de smart fortwo als eerste auto ter wereld de mogelijkheid van ‘standkoeling’.