14
september
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

smart forstars viert wereldpremière in Parijs

  • Elektrisch aangedreven, tweezits Sports Utility Coupé met futuristisch design

  • Beamer in motorkap maakt films kijken mogelijk

  • Krachtige elektromotor: pittige prestaties, lokaal emissievrij

smart introduceert op de autotentoonstelling van Parijs de elektrisch aangedreven concept car forstars. Deze Sports Utility Coupé biedt plaats voor twee personen en volop bagageruimte. De grote glaskoepel zorgt ervoor dat de inzittenden een onbelemmerd zicht op de sterrenhemel hebben. En dankzij de in de motorkap geïntegreerde beamer zijn films op elke gewenste plek af te spelen. 

De smart forstars is 3,55 meter lang, 1,71 m breed en 1,51 m hoog. De wielbasis bedraagt maar liefst 2,47 m (een plus van 60,3 cm vergeleken met een smart fortwo). De spoorbreedte bedraagt zowel vóór als achter 1,475 m. Het robuuste uiterlijk wordt gecombineerd met een riant interieur- en bagageruimte.  

Een fris, vriendelijk gezicht 

De forstars is direct herkenbaar als lid van de smart-familie. Tegelijkertijd laten zijn silhouet en vriendelijke gezicht zien hoe het smart-design de komende jaren zou kunnen evalueren. De markante lichtunits vóór zijn uitgevoerd met ‘ringen’ met een groot aantal LED’s voor de dagrijverlichting. De achterste lichtunits zijn zelfs te openen. Achter de rechter unit verbergt zich de laadaansluiting en links is ruimte voor een blikje frisdrank. De forstars is uitgevoerd met een groot glazen coupédak. Dit sluit naadloos aan op de elektrische bedienbare achterklep die eveneens van glas is. Andere opvallende kenmerken zijn de extravagante kleur Alubeam rouge, die fraai contrasteert met de in mat-titanium uitgevoerde veiligheidscel en de grote (21 inch) lichtmetalen velgen. 

Veelzijdig en individueel 

Het interieur van de smart forstars is ruim en veelzijdig. De twee inzittenden beschikken over met zachte stof beklede kuipstoelen die voor een comfortabel ‘hangmatgevoel’ zorgen. De bekleding is eenvoudig te verwijderen. Zo is aan de passagierszijde bijvoorbeeld extra laadlengte te creëren. Voor de afwerking zijn materialen van hoge kwaliteit gebruikt zoals leder en aluminium. Het instrumentenpaneel is compact en overzichtelijk. Het open stuur en de kleur Alubeam rouge zorgen voor spannende accenten. Een binnenspiegel ontbreekt. In plaats daarvan beschikt het studiemodel over een smartphone. Deze maakt via een camera de ruimte achter de auto zichtbaar. Met de smartphone is ook de in de motorkap geïntegreerde beamer te bedienen. Met die beamer zijn films te vertonen op (bijvoorbeeld) de wand van een huis. De geluidsbeleving is van bioscoopkwaliteit door het hoogwaardige sound system. De bagageruimte met vlakke laadvloer is ruim en afgewerkt met aluminium rails. Aan weerszijden bevinden zich extra opbergvakken. 

Krachtig en lokaal emissievrij 

De smart forstars beschikt over de innovatieve elektrische aandrijflijn van de fortwo BRABUS electric drive. De krachtbron daarvan is een (60 kW/82 pk en 135 Nm) elektromotor. Deze zorgt voor flitsende acceleraties en een topsnelheid van meer dan 130 km/h. Een lithium-ion batterij met een capaciteit van 17,6 kWh dient als voeding.