14
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

smart fabriek Hambach: eerste serieproductie van een elektro-auto in Europa

  • Modellen met elektrische aandrijving en verbrandingsmotor worden voor het eerst op één productielijn in serie gefabriceerd

  • Investeringen van meer dan € 400 miljoen in de toekomst van de fabriek 

smart presenteert met de productie van de smart electric drive in het Franse Hambach de eerste serieproductie van een elektro-auto in Europa. Dr. Annette Winkler: "Onze fabriek 'smartville' loopt al sinds de oprichting voorop als het gaat om innovatieve, milieuvriendelijke productietechnologie. Met het oog op de verdere productieverhoging van de nieuwe smart fortwo electric drive zei mevrouw Winkler: "Met de elektrische smart uit Hambach bieden wij betaalbare elektrische mobiliteit voor iedereen. Tot nu toe zijn er al meer dan 1.000 emissievrije smarts van de band gerold. De productie wordt nu voortdurend verhoogd om overal ter wereld te kunnen voldoen aan de vraag van onze klanten." 

"De condities voor een constante productie van modellen met elektrische aandrijving en verbrandingsmotor zijn optimaal in de smart fabriek in Hambach", aldus fabrieksdirecteur Dr. Joachim Bekter. "Het smart-concept was van begin af aan bedoeld voor diverse aandrijflijnvormen. Daarvoor werd de locatie zodanig ingericht dat ook configuraties zoals een elektro-aandrijving relatief eenvoudig toegevoegd konden worden." 

Over de nieuwe smart fortwo electric drive

De smart fortwo electric drive is beschikbaar als coupé en cabrio met een uitgebreide standaarduitvoering op basis van de modellijn passion en biedt de klanten van smart in de toekomst nog meer rijplezier. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de conventioneel aangedreven modellen: hij rijdt volledig emissievrij. 

De smart fortwo electric drive accelereert met zijn 55 kW sterke elektromotor in 4,8 seconden van 0 naar 60 km/u en zorgt met een topsnelheid van 125 km/u ook op de stedelijke autobaan voor veel rijplezier. De 17,6 kWh sterke lithium-ion batterij voert de tweezits stadsauto tot 145 kilometer lokaal emissievrij door het stadsverkeer. Omdat deze componenten allemaal tot stand zijn gekomen door joint-ventures met de Duitse ondernemingen Bosch (EM-motive) en Evonik (Deutsche ACCUmotive) is de nieuwe smart fortwo electric drive de eerste échte Europese elektro-auto. 

Investeringen waarborgen de toekomst van de fabriek in Hambach

Door meer dan € 200 miljoen te investeren in het vergroten en verbouwen en in de voorbereidingen voor de opvolger van de huidige smart wordt de toekomst van de fabriek in Hambach gewaarborgd. Zo is er alleen al in de nieuwe milieuvriendelijke lakstraat € 50 miljoen geïnvesteerd. Met deze installatie kan het aantal lakkleuren aanzienlijk worden uitgebreid en kan de klant in de toekomst ook voor de tridion-veiligheidscel van zijn of haar smart uit alle beschikbare lakken kiezen. 

Duurzame productie in de smart fabriek in Hambach

De smart fabriek in Hambach werd in 1997 ingewijd. Sinds 1998 wordt er de smart fortwo geproduceerd en sinds 2005 de huidige tweede generatie. In 2011 zijn meer dan 103.000 auto's van de band gerold. Er werken op de locatie 1.475 mensen waarvan ongeveer 750 in de fabriek zelf en nog eens 725 in de zeven systeempartners die op het fabrieksterrein zijn gevestigd. De miljoenste smart fortwo werd in september 2008 ter gelegenheid van de tiende verjaardag van smart gebouwd en tot op heden hebben meer dan 1,4 miljoen auto's de fabriek verlaten. 

De fabriek in Lotharingen staat van begin af aan voor een innovatief productieconcept: door de montagelijn in de vorm van een plusteken voldoet het optimaal aan de eisen van montage en logistiek en zorgt het voor een uiterst efficiënt productieproces. Door dit principe kunnen systeempartners en leveranciers de modules rechtstreeks bij de montageband afleveren, wat niet alleen het transport en de logistiek vereenvoudigt maar ook ecologische voordelen biedt. 

Ook de bouwwijze van de auto's en een ultramodern energieconcept voldoen aan de ecologische eisen die smart aan zijn producten stelt: smartville beschikt bijvoorbeeld over een eigen warmtekrachtcentrale die op gas werkt. Deze voorziet de hele locatie van warmte en dekt ongeveer 25 procent van de stroombehoefte. In een eigen waterzuiveringsinstallatie met membraanfiltersysteem wordt het afvalwater ter plaatse behandeld. De kwaliteit van het gezuiverde water is beter dan die van natuurlijke afvalwaterkanalen waarin het wordt afgevoerd.