22
februari
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

SLC Final Edition: speciaal model van een iconische Roadster

Toen de SLK in 1996 als seriemodel debuteerde, veroorzaakte hij een sensatie en vormde de basis voor een nieuwe generatie Roadsters. Voor het eerst had Mercedes-Benz een Roadster geproduceerd met een vast variodak, waardoor het plezier van open rijden werd gecombineerd met een hoog comfortniveau bij slechte weersomstandigheden – dat was nooit eerder vertoond. En de SLK startte zijn carrière in de introductiekleur yellowstone (geel), een ongebruikelijke lakkleur voor een model van Mercedes-Benz. Als verwijzing hiernaar is de Final Edition van de SLC leverbaar in de exclusieve lakkleur zonnegeel. Met een omvangrijke uitrusting en unieke interieurdetails vormt dit speciale model het hoogtepunt van de huidige modelgeneratie. De Final Edition is in Nederland leverbaar in twee motorvarianten. Hij staat vanaf eind maart 2019 in de showroom en is eind februari te bestellen.

Er is keuze uit twee verschillende uitvoeringen voor SLC 200 (brandstofverbruik gecombineerd: 6,7 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 153 g/km)1. Wie voor de unilakken zwart, obsidiaanzwart of selenietgrijs kiest, krijgt een SLC waarvan de het onderste gedeelte van de AMG-styling-voorbumper is voorzien van sierelementen in zilverchroom. In combinatie met de lakkleuren zonnegeel, poolwit of diamantwit bright zijn deze sierelementen zwart. De portiergrepen, de buitenspiegels en de achterbeugel zijn bij de felle lakkleuren eveneens – als contrast – in hoogglanzend zwart uitgevoerd. Alle modellen beschikken over de exclusieve SLC Final Edition-badge op de voorspatschermen, onder de verchroomde vinnen. Blikvangers zijn de standaard 45,7 cm (18 inch) vijfspaaks lichtmetalen AMG-velgen in hoogglanzend zwart.

Het speciale model is gebaseerd op de AMG Line, die standaard beschikt over een AMG-styling-voor- en achterbumper, een 10 mm verlaagd sportonderstel (af te bestellen) en een groot remsysteem met geperforeerde remschijven en remklauwen met opschrift ‘Mercedes-Benz’.

Tweekleurig nappaleder in zwart/zilver pearl met siernaden in alpacagrijs: deze opvallende kleurencombinatie kenmerkt het interieur en is onder andere te vinden op de standaard sportstoelen, de portierpanelen en het middendeel van de portieren. De veiligheidsgordels in alpacagrijs verwijzen naar de kleur van de siernaden. Lederen inzetstukken in carbonlook in de hoofdsteunen en het bovenste gedeelte van de rugleuningen ronden het interieurdesign van de SLC Final Edition af.

De hoofdsteunen en de keuzehendel van de automatische transmissie zijn bekleed met carbonleder en voorzien van een zilverkleurig opschrift ‘SLC’. De sierdelen in het dashboard en de middenconsole zijn gemaakt van lichtgekleurd aluminium. Het standaard multifunctionele sportstuur combineert carbonleder aan de boven- en onderzijde met glad nappaleder op het greepgedeelte. Sportieve details van het stuurwiel zijn de afgevlakte onderzijde, het driespaaks design en de zilverkleurige stuurschakelpaddles.

Andere standaarduitrustingen van de Final Edition zijn zwarte vloermatten met opgestikt logo, hoofdruimteverwarming AIRSCARF, stoelverwarming voor de bestuurder en passagier alsmede het memorypakket voor de buitenspiegels, stoelen en stuurkolom. Daarnaast omvat het pakket een viervoudig verstelbare lendensteun voor de bestuurder en passagier.

Mercedes-AMG SLC 43 Final Edition

De Final Edition van de AMG SLC 43 (brandstofverbruik gecombineerd:8,1 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 185 g/km)1 benadrukt de dynamische uitstraling van de Performance-Roadster met onder andere de exclusieve lakkleur zonnegeel en talrijke elementen in hoogglanzend zwart, waaronder frontsplitter, vinnen in de luchtinlaten en spatschermen, onderzijde van de centraal geplaatste ster, sierelement in de achterskirt, buitenspiegels en portiergrepen. De sportieve uitstraling van de Roadster wordt onderstreept door de 45,7 cm (18 inch) vijfspaaks lichtmetalen AMG-velgen, matzwart met gele velgrand, met banden 235/40 R18 voor en 255/35 R18 achter.

Tweekleurig leder in zwart/zilver pearl met siernaden en veiligheidsgordels in alpacagrijs alsmede lederen applicaties in carbonlook vormen visuele highlights in het interieur. Het AMG Performance-stuurwiel bekleed met carbonleder aan de boven- en onderzijde alsmede nappaleder op het greepgedeelte is voorzien van een kristalgrijze 12-uur-markering en een extra AMG EDITION-badge. De AMG Final Edition van de SLC 43 is voorzien van tal van comfortfuncties uit de serieproductie, waaronder hoofdruimteverwarming AIRSCARF, stoelverwarming voor de bestuurder en passagier alsmede memorypakket voor de buitenspiegels, stoelen en stuurkolom.

Overzicht van de Final Edition-modellen:

 

SLC 200

Mercedes-AMG SLC 43

Cilinderaantal/-opstelling

4/lijn

6/V

Cilinderinhoud (cm3)

1.991

2.996

Max. vermogen (kW/pk)

135/184

287/390

Max. koppel (Nm)

300

520

Acceleratie 0-100 km/h (sec.)1

7,0 (6,9)

- (4,7)

Topsnelheid (km/h)1

240 (237)

- (250)

Brandstofverbruik gecomb. (l/100 km)2

6,7

8,1

CO2-emissie gecomb. (g/km)2

153

185

1 Tussen haakjes: automatische transmissie.

2 De vermelde cijfers werden gemeten volgens de voorgeschreven meetmethode. Dit zijn de NEDC CO2- cijfers volgens Art. 2 Nr. 1 van de EU-richtlijn 2017/1153. De cijfers voor het brandstofverbruik werden op basis van die cijfers berekend.

Al ruim twintig jaar een succesverhaal: Mercedes-Benz SLK en SLC

Na zijn introductie in 1996 luidde de SLK een nieuw tijdperk in voor Mercedes-Benz; de dakconstructie diende als voorbeeld voor tal van andere open modellen.

In januari 2011 presenteerde Mercedes-Benz de nog altijd actuele derde generatie, die intern R 172 wordt genoemd. Deze modelserie combineert elegante sportiviteit met stijlvol comfort, en een markant sportwagendesign met dagelijks gebruiksgemak. Onder de naam SLC werd de tweezitter in april 2016 technisch en optisch aanzienlijk geoptimaliseerd. De naamswijziging verwees naar de nauwe verwantschap met de C-Klasse, want de Roadster deelt tal van technische componenten met dit model. De SLC heeft een wereldwijde schare fans en sinds 1996 zijn er meer dan 710.000 exemplaren verkocht.

Overzicht van de modelgeschiedenis:

  • 1994: Designstudies in Turijn en Parijs

  • 1996: Wereldpremière van de SLK (R 170) op de Autosalon van Turijn

  • 2000: Omvangrijke facelift voor de SLK

  • 2004: Wereldpremière van de tweede generatie SLK (R 171) op de Autosalon Genève

  • 2008: Facelift voor de tweede generatie SLK

  • 2011: Derde generatie SLK (R 172)

  • 2016: Facelift voor de derde generatie, naamswijziging naar SLC

  • 2019: Start van de Final Edition-modellen van de derde generatie