15
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

’s Werelds krachtigste powerboat met elektro-aandrijving – powered by Mercedes-AMG

Mercedes-AMG en Cigarette Racing presenteren het nieuwste resultaat van hun samenwerking op de Miami International Boat Show (14-18 februari 2013). Tal van componenten uit de SLS AMG Coupé Electric Drive zijn overgenomen in het ontwerp van de ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’ engineeringstudie. De high-performance aandrijflijn uit de elektrische supersportwagen verandert de off-shore powerboat in ’s werelds krachtigste en snelste elektrisch aangedreven motorboot. De ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’ heeft een indrukwekkend vermogen van 1.656 kW en een maximumkoppel van 3.000 Nm.

De inspiratie voor de aandrijflijn werd door de Amerikaanse onderneming dichtbij huis in Amerika opgedaan. Naast ‘s werelds krachtigste elektrische auto is de SLS AMG Coupé Electric Drive namelijk ook de snelste elektrisch aangedreven productieauto in de VS. De technologie, prestaties en het design van de Cigarette powerboat zijn grotendeels gebaseerd op de elektrische supersportwagen uit het Duitse Affalterbach.

De 11,6 meter lange ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’ is afgewerkt in ‘AMG Electricbeam Magno’, de matchrome lak die exclusief is voorbehouden aan de SLS AMG Coupé Electric Drive. De flanken van de powerboat zijn voorzien van de markante AMG-logo’s en ook op andere vlakken geeft hij duidelijk blijk van de verwantschap tussen de bootfabrikant uit Miami en Mercedes-AMG GmbH.

Mercedes-AMG maakt gebruik van twee aandrijfunits, met elk zes onafhankelijke elektromotoren. Aan de achterkant van de boot hebben beide krachtbronnen hun eigen transmissie. Een blik op de motorgegevens wijst uit dat de boot is uitgerust met de twaalf compacte, watergekoelde permanent-magnetische synchrone elektromotoren die het hart vormen van de SLS AMG Coupé Electric Drive. Elke elektromotor levert 138 kW en 250 Nm. Het maximumvermogen van 1.656 kW en het maximumkoppel van 3.000 Nm zorgen gezamenlijk voor een indrukwekkende topsnelheid van ruim 160 km/u en dat maakt deze lokaal emissievrije ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’ tot ’s werelds snelste elektrisch aangedreven powerboat. Net als bij de SLS AMG Coupé Electric Drive zijn de motoren en batterij in de ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’ zo ideaal mogelijk geplaatst. Het lage zwaartepunt en de optimale gewichtsverdeling staan garant voor uitstekende handlingeigenschappen tijdens dynamische koerswijzigingen.

Belangrijke feiten & cijfers:

 

SLS AMG Coupé Electric Drive

Cigarette AMG Electric Drive Concept **

Maximumvermogen

552 kW

1.656 kW

Koppel

1.000 Nm

3.000 Nm

Topsnelheid

250 km/u*

ruim 160 km/u

Batterijvermogen

60 kWh

240 kWh

Batterijvoltage

400 V

400 V

CO2-emissies

0 g/km

0 g/km

*elektronisch gelimiteerd; **voorlopige gegevens

 
Lithium-ion batterij

Batterijefficiency, prestaties en gewicht: drie gebieden waarop Mercedes-AMG nieuwe maatstaven zet. De batterij in de SLS AMG Coupé Electric Drive heeft een vermogen van 60 kWh, een elektrisch laadpotentieel van 600 kW en een gewicht van 548 kg – in alle gevallen absolute topwaarden binnen de auto-industrie. De vloeistofgekoelde lithium-ion batterij heeft een modulair ontwerp met een maximale spanning van 400 V. Hij is opgebouwd uit twaalf modules met elk 72 lithium-ion cellen. De Cigarette beschikt over vier hightech batterijen met in totaal 48 modules en 3.456 cellen, die gezamenlijk 240 kWh genereren en goed zijn voor een belastingsgraad van 2.400 kW – toonaangevende waarden die zelfs in de bootindustrie respect oogsten.

De batterij is het resultaat van de samenwerking tussen Mercedes-AMG GmbH in Affalterbach en Mercedes AMG High Performance Powertrains Ltd. De in Brixworth (Engeland) gevestigde onderneming heeft gedurende een aantal jaren nauw met Mercedes-AMG samengewerkt.

De ‘ Cigarette AMG Electric Drive Concept’ is standaard uitgerust met twee 22 kW laders uit de SLS AMG Coupé Electric Drive. De infrastructuurnormen van veel Amerikaanse havens in ogenschouw nemend heeft de boot een laadcapaciteit van 44 kW. De batterij wordt in ongeveer zeven uur volledig opgeladen. Om die laadtijd tot minder dan drie uur te beperken, kan de powerboat optioneel worden geleverd met vier on-board laders.

Design, uitrusting en cockpit met kenmerkende AMG-elementen

Het design en de uitrusting verraden de dynamische inborst van de ‘Cigarette AMG Electric Drive Concept’. De speciale Cigarette Racing sportstoelen passen perfect bij de diverse koolstofvezelelementen in de cockpit. Het ontwerp van het instrumentarium uit de SLS AMG Coupé Electric Drive is ook achter het stuurwiel van de powerboat terug te vinden. Het instrumentarium is voorzien van klokken in de exclusieve ‘AMG Electricbeam Magno’ afwerking compleet met AMG-emblemen en verschaft informatie over het actuele motorvermogen, de snelheid, het batterijvoltage en vanzelfsprekend de laadstatus van de batterij.

Samenwerking Mercedes-AMG en Cigarette Racing sinds 2007

Mercedes-AMG en Cigarette Racing werken al sinds 2007 met elkaar samen, hoofdzakelijk voor het organiseren van gezamenlijke klantenevenementen en het ontplooien van marketingactiviteiten. Tastbare resultaten van dit partnerschap waren de introducties van een exclusieve powerboat in 2010 en 2012. De ‘46’ Rider Inspired by AMG’ beet het spits af. De technologie, het ontwerp en de uitrusting waren destijds grotendeels gebaseerd op de SLS AMG gullwing die in 2009 werd gelanceerd. De ‘Inspired by AMG Black Series 50’ Marauder’ volgde in 2012 – een powerboat die voor een belangrijk deel geïnspireerd was op de C 63 AMG Coupé Black Series.