27
september
2018
|
16:05
Europe/Amsterdam

Dieter Zetsche volgt Manfred Bischoff op in raad van commissarissen – Ola Källenius per 2019 voorzitter raad van bestuur bij Daimler AG

Daimler bepaalt koers voor de toekomst

De reguliere zittingstermijn van Dr. Manfred Bischoff, voorzitter van de raad van commissarissen, verstrijkt na afloop van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2021. Met het oog op alle toekomstige uitdagingen en de transformatie van de auto-industrie is de raad van commissarissen in een vroeg stadium op zoek gegaan naar een geschikte opvolger. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zal de raad van commissarissen van Daimler AG Dieter Zetsche presenteren als nieuw lid. Wanneer Manfred Bischoff tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2021 aftreedt, zal hij de aandeelhouders aanbevelen om Dieter Zetsche te verkiezen als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen.

Met inachtneming van een twee jaar durende cooling-off periode treedt Dieter Zetsche na afloop van de aandeelhoudersvergadering van 2019 af als voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en als hoofd van Mercedes-Benz Cars. Op woensdag 26 september 2018 is tijdens de vergadering van de raad van bestuur besloten om Ola Källenius aan te stellen als nieuwe voorzitter en als hoofd van Mercedes-Benz Cars.

“Als lid en voorzitter van de raad van bestuur heeft Dieter Zetsche een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van Daimler AG en het concern voorbereid op de toekomst. Zijn expertise en ervaring zijn buitengewoon waardevol voor ons bedrijf. Dieter Zetsche is uitermate bekwaam om ook de raad van commissarissen met zorg en succes te gaan leiden. Als voorzitter van de raad van bestuur heeft hij Daimler AG ook onder moeilijke omstandigheden op het juiste spoor weten te houden en inspireerde hij vele werknemers om hun ambities waar te maken. Met de voorgenomen aanstelling van Dieter Zetsche als voorzitter van de raad van commissarissen zijn we ervan overtuigd dat Daimler AG verzekerd is van een succesvolle toekomst. Bovendien benoemen we met Ola Källenius een erkende, internationaal ervaren en succesvolle bestuurder als voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars. Tegelijkertijd vertrouwen we op de bewezen dubbele verantwoordelijkheid van de voorzitter van de raad van bestuur als hoofd van de grootste afdeling van het concern, Mercedes-Benz Cars,” aldus Manfred Bischoff, voorzitter van de raad van commissarissen van Daimler AG.

Michael Brecht, vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Daimler AG en voorzitter van de ondernemingsraad van Daimler AG: “Met de aankondigingen en aanbevelingen van vandaag heeft de raad van commissarissen een krachtig en juist besluit genomen. Enerzijds zorgt de verjonging van de raad van bestuur van Daimler AG voor een nieuwe impuls. Anderzijds wordt de succesvolle en vertrouwelijke samenwerking met Dieter Zetsche - dankzij zijn aanstelling in de raad van commissarissen - voortgezet. Daar zullen we de transformatie van Daimler AG naar een mobiliteits-onderneming blijven aanmoedigen en daarmee de succesvolle koers, die de Daimler Group is ingeslagen, blijven volgen.”

In reactie op de nominatie van Ola Källenius door de raad van commissarissen meldde Dieter Zetsche het volgende: “Met zijn rol op verschillende posities binnen Daimler heeft Ola Källenius niet alleen mijn respect verdiend, maar wordt hij ook door collega’s op uiteenlopende afdelingen gewaardeerd. Tegelijkertijd brengt hij een waardevol internationaal perspectief mee. Dat de raad van commissarissen dit vooruitziende besluit heeft genomen, juich ik dan ook ten zeerste toe.”

Meer informatie is beschikbaar in een blog van Dieter Zetsche: https://blog.daimler.com/en/2018/09/26/dieter-zetsche-ceo-ola-kaellenius-mercedes-benz/

De raad van commissarissen heeft besloten Markus Schäfer aan te stellen als opvolger van Ola Källenius, als verantwoordelijke voor Group Research en Mercedes-Benz Cars Development binnen de raad van bestuur van Daimler AG. Markus Schäfer kan vanuit tal van technische managementposities binnen Mercedes-Benz Cars bogen op uitstekende kwaliteiten op het gebied van leiderschap en strategisch inzicht. In januari 2014 werd hij door het management van Mercedes-Benz Cars aangesteld en is sindsdien verantwoordelijk geweest voor Productie en Supply Chain. Zijn contract is in 2017 verlengd tot februari 2022.

Ola Källenius is in januari 2015 benoemd door de raad van bestuur van Daimler AG en is sinds januari 2017 lid van de raad van bestuur voor Group Management en Mercedes-Benz Cars Development. In februari 2017 werd zijn contract door de raad van commissarissen verlengd tot eind december 2022.

Dieter Zetsche is sinds december 1998 lid van de raad van bestuur en werd in januari 2006 benoemd tot voorzitter, destijds nog onder DaimlerChrysler AG. Sinds 2005 is Zetsche hoofd van Mercedes-Benz Cars. In 2016 heeft de raad van commissarissen zijn contract met drie jaar verlengd, tot eind december 2019.

Manfred Bischoff is sinds 2006 lid van de raad van commissarissen en sinds 2007 voorzitter. In 2016 werd Bischoff herkozen door de raad van commissarissen. Tot het einde van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2021 blijft hij voorzitter van de raad van commissarissen.

Curriculum vitae zijn te vinden op https://www.daimler.com/company/corporate-governance/

Als gevolg van deze benoemingen door de raad van commissarissen en de aankondigingen van de raad van bestuur van Daimler AG hebben bij Mercedes-Benz Cars de volgende verschuivingen plaatsgevonden: Jörg Burzer, hoofd Quality Management bij Mercedes Cars volgt Markus Schäfer op. Wilko Stark, hoofd van Daimler Strategy & MBC Product Strategy en Planning & CASE, wordt met ingang van 1 oktober 2018 hoofd Mercedes-Benz Cars Procurement en Supplier Quality. Vanaf 1 oktober 2018 wordt de CASE/EVA-organisatie gemanaged als onderdeel van het Mercedes-Benz Cars afdelingsbestuur. Sajjad Khad, hoofd Digital Vehicle & Mobility, wordt in zijn huidige functie verantwoordelijk voor het management.

Door de groei van Mercedes-AMG GmbH zal CEO Tobias Moers vanaf 1 oktober 2018 direct rapporteren aan het hoofd van Mercedes-Benz Cars.