01
maart
2019
|
17:00
Europe/Amsterdam

#rooflove – in stijl uit je dak gaan met de smart forease+

Het is meer dan een dak, het is #rooflove. Het is meer dan een leuke extra, het is vorm en functie. De smart forease+, die tijdens de Autosalon van Genève 2019 (7-17 maart) wordt gepresenteerd, oogt net zo minimalistisch en dynamisch als zijn voorganger – en hij maakt het rijden onder alle weersomstandigheden in stedelijke gebieden nóg leuker.

De smart forease+ is meer dan een showcar, hij belichaamt waar het merk smart voor staat: individueel, dynamisch, duurzaam. De even ongecompliceerde als consequente oplossingen voor stedelijke mobiliteit deelt de smart forease+ met zijn compromisloos open en tot de kern gereduceerde voorganger smart forease, die zijn werelddebuut beleefde tijdens de Autosalon van Parijs in 2018.

De smart forease+ ontwikkelt dit minimalistische idee met nog meer vorm en functie op logische wijze door. Zijn platte, ver naar achter doorlopende stoffen dak maakt van de showcar een kosmopoliet met klassieke Speedster-kenmerken. Het dak is strakgespannen en strekt zich uit over de beide kenmerkende koepels op de achterzijde. Dit is wat de designers verstaan onder #rooflove: een compleet nieuwe look.

Liefde voor detail laat ook de bijzondere constructie van het dak zien: een lichte en tegelijkertijd stevige kunststof schaal, bespannen met stof, verenigt veel voordelen. Het dak is licht, maar maakt de auto ook het hele jaar door bruikbaar en het is uiterst robuust. Het dak is afneembaar en kan met zogenaamde cut-outs, die met hun opschrift ‘+ push’ op subtiele wijze naar de typeaanduiding verwijzen.

“De smart forease+ toont met zijn stijlvolle, doordachte concept de ware geest van het merk: eigenzinnig, compact en duurzaam. De showcar is dan ook een indrukwekkend statement voor cool en stads, kenmerkend voor smart”, aldus Katrin Adt, hoofd van smart.

“De smart forease+ projecteert zijn technische en creatieve intelligentie in één duidelijke emotie: #rooflove”, legt Gorden Wagener, Chief Design Officer van Daimler AG uit. “Met zijn onconventionele concept, zelfbewustzijn en dynamiek is de smart forease+ de ultieme stadsauto."

Het ontbreken van zijruiten en de open achterkant in combinatie met de kortere voorruit zorgen voor een pure rijervaring.

Eigenzinnig, dynamisch, compact: het ontwerpidioom van de smart forease+

De designers hebben de sterke emotie van de showcar en het speciale rijgevoel benadrukt met de vele extra functies. Zelfs bij stilstand toont de showcar zijn behendigheid met de lange ‘ducktail’ (het spoilerelement dat doet denken aan de staart van een eend), de expressieve schouderlijn en de lage greenhouse. De zonneklep boven de korte voorruit zorgt er bovendien voor dat de flanken lager lijken te liggen. Dit kenmerkt niet alleen het design, het vormt ook een eerbetoon aan eerdere showcars zoals de smart forstars (2012) en de smart fourjoy (2013).

Ook bevinden de koplampen zich, in tegenstelling tot bij de eerdergenoemde inspiratiebronnen, niet meer achter glas. De koplampen van de smart forease+ beschikken over drie actieve led-lichtelementen die het model een opvallende lichtsignatuur bezorgen. Het multidimensionale ontwerp van het koplamppaneel benadrukt de sculpturale impact van de lampen.

Een andere optische en technische highlight van de showcar zijn de achterlichten. In de van het seriemodel bekende ruitvormige basisgeometrie vermenigvuldigen meerdere led-lichtelementen de contouren. Onder de hoogwaardige glasafdekking creëert dit een bijzondere dieptewerking. Het heeft het effect van een lichtbeeld dat voortdurend in beweging is, afhankelijk van het perspectief en de positie van de kijker.

Ondertussen maken de velgen van de smart forease+ een bijzonder brede indruk. Door de aerodynamisch vormgegeven velgen wordt de smart als het ware op de weg ‘gezogen’. De duidelijke ‘elektrische’ look van de velgen verwijst naar de elektrische toekomst van het merk.

Zelfbewust, duurzaam, volwassen: de toekomst van smart

Het design van de smart forease+ is minder speels maar meer minimalistisch en duidelijk. De technische look van de carrosserie in matte kleur ‘soft coal’ – ter benadrukking van de duidelijke oppervlakken – en het contrasterende dak in de kleur ‘rough amber’, wordt in het interieur voortgezet. Minder kleur, maar evengoed een kleurrijk karakter, dat is het totaalconcept van de smart forease+. Een voorbeeld van zo'n accent is het dashboard dat is bekleed met nappaleder in de kleur ‘rough amber’. De randen van de luidsprekers tussen de voorstoelen in dezelfde kleur en verlichte gordelsloten zorgen voor nog meer contrasten en visuele statements.

De selectie van de overige interieurmaterialen zorgt voor een bijzonder geraffineerde look bij de showcar. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van zwart nappaleder, microvezel en een hoogwaardige stof voor het zitgedeelte. Het stuurwiel, de dorpels en de bovenkant van de portieren zijn bekleed met antracietkleurig microvezel, de portieren met hoogwaardig nappaleder.

De hoogglanzend zwarte accenten van de portiergrepen en het infotainmentdisplay zijn andere kenmerken. Als „connected car“ integreert ook de smart forease+ de smart „ready to“-services en hij biedt zijn passagiers te allen tijde een direct overzicht van de digitale apps.

De smart forease+ is gebaseerd op het seriemodel smart EQ fortwo cabrio. Tegen 2020 zullen de modellen van het merk smart alleen nog maar elektrisch worden aangedreven. Dit betekent dat smart het eerste automerk ter wereld zal zijn dat volledig zal overstappen van verbrandingsmotoren naar elektromotoren. smart zal zijn aanbod van verbrandingsmotoren geleidelijk aan verminderen en volledig overschakelen naar de lokaal emissievrije, accu-elektrische aandrijvingen van de smart fortwo, smart fortwo cabrio en smart forfour. De smart forease+ onderstreept deze stap en laat zien dat de toekomst van smart allesbehalve saai is. Sinds 1 januari 2019 is smart in Nederland al een 100% elektrisch automerk.