28
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Qualcomm en Mercedes-AMG Petronas Motorsport testen 802.11ad multi-gigabit-wifi voor datacommunicatie bij racewagens

Qualcomm Incorporated (NASDAQ: QCOM) heeft bekendgemaakt dat dochteronderneming Qualcomm Technologies, Inc. en Mercedes-AMG Petronas Motorsport praktijktests zullen uitvoeren om de draadloze hogesnelheidsdownload van gegevens uit de autosensoren via 802-11ad-wifi-technologie in de 60 GHz-band te testen De eerste tests werden in het seizoen 2016 tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten gehouden. Qualcomm Technologies en Mercedes-AMG Petronas Motorsport zetten de ontwikkeling van deze technologie voort. Hiervoor zijn vervolgtests tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in juli gepland. Bij deze praktijktests maken de race-ingenieurs gebruik van zowel 5 GHz 802.11ac- als multi-gigabit 802.11ad-wifi-technologieën. De laatstgenoemde technologie functioneert in de 60 GHz millimetergolfband (mmWave). Het doel is om de gegevens vanuit de racewagens direct in of op weg naar de pits te verzamelen. De overdracht tussen de beide 802.11-modi vindt automatisch plaats, omdat de regels voor het dataverkeer een constante doorgifte voorschrijven.

Met behulp van de tests moet worden vastgesteld hoe snel en efficiënt gegevens vanuit de auto overgedragen kunnen worden. Tegelijkertijd moeten de tests helpen om de prestaties van de auto onder extreme raceomstandigheden in te schatten. Dat moet leiden tot snellere beoordelingen en daardoor minder tijd die in de pitstraat behoeft te worden doorgebracht. Qualcomm Technologies maakt gebruik van de autosport als proeftuin om verdere tests voor het ontwikkelen van technologieën en toepassingen uit te proberen, die mogelijk kunnen worden gebruikt voor veiliger auto’s in het verkeer en een draadloze garage.

“De samenwerking met Qualcomm Technologies was tot nu toe al de moeite waard bij het ontwikkelen van technologieën die helpen om de performance van het team op het circuit te verbeteren en die uiteindelijk zelfs een grote invloed op het dagelijks leven van mensen kunnen hebben”, aldus Toto Wolff. “Na een succesvolle praktijktest vorig jaar in Austin is het ons doel, de 802.11ad-wifi-technologie vanaf de training op vrijdag bij de Grand Prix van de Verenigde Staten 2017 in de auto te hebben. Qualcomm Technologies heeft een leidende rol op het gebied van voertuigconnectiviteit en ontwikkelt de draadloze technologieën in onze pitbox verder. Tegelijkertijd zorgt de onderneming ervoor dat de vooruitgang in de automobielindustrie sneller gaat.”

“De vooruitgang op het gebied van innovatie in de automobielindustrie is vandaag de dag onovertroffen, zowel op het circuit als in het wegverkeer. Daarbij worden er steeds hogere eisen gesteld aan de connectiviteit”, aldus Derek Aberle, President van Qualcomm Incorporated. “Qualcomm Technologies heeft de weg gebaand voor een sterk 802.11ad-ecosysteem en geholpen om samen met toonaangevende industriële ondernemingen smartphones, access-points, notebooks en adapters met 802.11ad-chips in te voeren. 802.11ad-multi-gigabit-wifi-technologieën zijn ook geschikt voor de groeiende vraag naar bandbreedte voor zware toepassingen thuis, op kantoor en in de auto. We kijken ernaar uit, de tests met het Mercedes-AMG Petronas Motorsport-team voort te zetten, omdat ze ons helpen kennis op te doen over hoe we de voordelen van 802.11ad sneller voor deze dagelijkse toepassingen kunnen gebruiken en de 5G-connectiviteit verder kunnen ontwikkelen.”

De invoering van de 802.11ad-wifi-technologie voor de overdracht van gegevens uit sensoren in de auto is gebaseerd op het concept van de download van telemetriedata uit de auto via wifi in het 5GHz-spectrum. Beide ondernemingen kondigden dit concept vorig jaar aan. Toen werden gegevens van de banden draadloos via infraroodcamera’s doorgegeven. Het systeem bevat een Qualcomm® SnapdragonTM 820-processor met maximaal 128 GB Universal Flash Storage. Daarmee worden de telemetriegegevens verzameld, terwijl de auto op het circuit rijdt. Een Qualcomm® QCA9500-chip wordt gebruikt om 802.11ad-wifi te ondersteunen. Door de verhoogde doorgifte van de 60 GHz-verbinding ontvangen de race-ingenieurs een telemetrie die meer data omvat. Daardoor kan het team kritische beslissingen nemen op basis van gefundeerde informatie. In het komende seizoen worden er dankzij een verandering van het reglement aanzienlijk bredere banden gebruikt, met een andere performancekarakteristiek. Des te belangrijker zijn daarom de grotere hoeveelheden gegevens over de banden.

Tijdens de test bij de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2016 werden mobiele testplatforms (MTP) van Qualcomm®, een door Qualcomm Technologies ontwikkeld referentie-ontwerp, gebruikt. Deze deden dienst als unit in de auto en als draadloos 802.11ad-access-point. Bij de tests in de pits werden downloadsnelheden van meer dan 2 Gbps bereikt. De verbindingen waren krachtig en stabiel en de race-ingenieurs konden hun werkzaamheden aan de auto’s normaal uitvoeren. Het gebruik van extra downloadcapaciteit biedt nog meer mogelijkheden om grotere hoeveelheden gegevens van de sensoren te verzamelen. Daarmee kan Mercedes-AMG Petronas Motorsport de performance van de auto tijdens de vrije trainingen nog beter inschatten en optimaliseren. Dankzij de snellere gegevensoverdracht via 802.11ad-wifi kunnen de coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas meer tijd op het circuit doorbrengen, daarbij de performance finetunen en zo tijd in de pits besparen.

Naast de meerjarige samenwerking met Mercedes-AMG Petronas Motorsport geniet Qualcomm Technologies allang een sterke reputatie als betrouwbare adviseur en leverancier van techniek voor de automobielindustrie. Alle grote automerken wereldwijd maken momenteel gebruik van producten uit het brede aanbod van automotive toepassingen van Qualcomm Technologies. Daartoe behoren de Snapdragon-autoprocessoren en -modems. Qualcomm Technologies heeft op het gebied van telematica, infotainment en connectiviteit meer dan 150 autodesignprijzen gewonnen. Bovendien hebben autofabrikanten over de hele wereld bij hun next-generationtoepassingen voor infotainment gekozen voor Snapdragon-processoren.

Naar verwachting zal de 802.11ad-wifi-technologie een steeds grotere rol bij infotainmenttoepassingen in auto’s uit de serieproductie gaan spelen. Daarbij profiteert de technologie van de ultrahoge snelheden die meerdere infotainmentgebruikskanalen ondersteunen. Daartoe behoren simultane 4K-videostreams op meerdere apparaten en screen-mirroring zonder onderbreking tussen smartphones en in de auto ingebouwde displays.

Over Qualcomm Incorporated

De technologieën van Qualcomm vormden de stuwende kracht achter de smartphonerevolutie en verbinden miljarden mensen met elkaar. Qualcomm behoorde tot de pioniers op het gebied van 3G en 4G en wijst nu de weg naar 5G en een nieuw tijdperk van intelligent verbonden apparaten. De producten zorgen voor een revolutie in onder meer de automobielindustrie, de computerbranche en de gezondheidszorg. Ze maken het mogelijk om miljoenen apparaten met elkaar te verbinden op een wijze die tot dusver niet voor mogelijk werd gehouden. Tot Qualcomm Incorporated behoren de licentie-onderneming QTL en het overgrote deel van de patenten. Qualcomm Technologies, Inc. is een dochteronderneming van Qualcomm Incorporated. De onderneming voert samen met de dochterbedrijven nagenoeg alle taken van Qualcomm op het gebied van engineering, onderzoek en ontwikkeling en vrijwel alle taken op het gebied van producten en diensten uit. Daartoe behoren ook de halfgeleiders van QCT. Nadere informatie is te vinden op de website van Qualcomm alsmede op het blog, op Twitter en op Facebook.