05
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Puur rijplezier voor in de stad – binnenkort ook voor 4 inzittenden

Ook méér dan twee stoelen staan borg voor een maximale smart merkbeleving; de smart fourjoy onderschrijft dat feit. Het studiemodel heeft alle bekende smart-kenmerken en staat voor puur en zorgeloos rijplezier in de stad. De compacte vierpersoonsauto is de voorloper van een nieuwe smart-generatie en krijgt zijn wereldprimeur op de IAA in Frankfurt.

Geen portieren, geen achterruit en een open dak – de smart fourjoy maakt korte metten met overbodige ballast. Tegelijkertijd biedt deze constructie nieuwsgierigen een niets verhullende blik op het futuristische interieur met zijn opvallende achterbank in de stijl van een loungebank. Daarmee biedt de auto ruimschoots plaats aan vier inzittenden. 

Dankzij compacte afmetingen (lengte/breedte/hoogte: 3.494/1.978/1.494mm) en een draaicirkel van 9,1 meter legt de smart fourjoy een wendbaarheid aan de dag die typerend is voor het merk en waarmee hij zijn sterke eigenschappen benadrukt, vooral in de stad. En dankzij de geavanceerde elektrische aandrijving via een 55 kW sterke magneetelektromotor biedt de lokaal emissievrije smart fourjoy pittige rijprestaties zonder schakelvertragingen. 

De vierzitter heeft veel genen van de oorspronkelijke smart geërfd. “De smart fourjoy is het perfecte rolmodel van onze designfilosofie voor smart, waarmee het merk aan de vooravond van een nieuw tijdperk staat. Voor het eerst introduceren we hiermee het toekomstige, sportieve vierpersoons karakter van de nieuwe smart-familie,” vertelt Gorden Wagener, hoofd design bij Daimler AG. “Het kenmerkende silhouet, de duidelijke lijnen en styling en de verdere doorontwikkeling van het gezicht van smart maken dit studiemodel tot een modern designicoon.” 

Tal van designelementen refereren aan de eerste generatie smart-modellen. Daartoe behoren onder andere de extreem korte overhangen, de wielen die op de uiterste hoeken zijn geposteerd, de in de robuuste tridioncel geïntegreerde achterlichten en de ronde vormen van het instrumentarium. “De smart fourjoy is een conceptauto die op succesvolle wijze het unieke design en het urban rijplezier van de smart fortwo doorvertaalt naar een extreem compacte vierpersoonsauto. Het design van de fourjoy bevat vele elementen van showauto’s uit het recente verleden die op positieve feedback konden rekenen. De uiterlijke proporties geven al veel details prijs van onze vierpersoons productieversie die eind 2014 wordt geïntroduceerd. Dit model zal ook gezinnen de mogelijkheid bieden om samen het smart-rijden te ervaren,” aldus Dr Annette Winkler, hoofd van smart.

Exterieur: gepolijst aluminium contra wit parelmoer

Het studiemodel laat zien dat smart volwassener wordt. De driedimensionale styling van het prominente front maakt de auto tot een zeer expressieve verschijning die passanten trakteert op een verfrissende glimlach die zowel vriendelijk als assertief overkomt. Op de voorgrille prijkt trots het grote merkembleem. De honingraatstructuur van de luchtinlaten aan de voorkant en de bolle, sensuele lijnen van het koetswerk benadrukken de familieband met de studiemodellen smart for-us (Detroit 2012) en smart forstars (Parijs 2012). 

De nadrukkelijk aanwezige tridioncel is een nieuwe feature. In het studiemodel is hij vervaardigd uit gepolijst aluminium en zijn sprankelende, lichte lak benadrukt het premiumkarakter van het merk. De uit aluminium gefreesde smart-logo’s op de zijskirts vormen nog zo’n statement van de topkwaliteit. Het parelmoerwit van de bumpers, de motorkap en achterklep zorgen voor een mooi contrast met het aluminium van de tridioncel. De op de portieren bevestigde buitenspiegels lijken boven hun aluminium voet te zweven. 

Een terugblik op de toekomst: net als bij de eerste generatie smart fortwo zijn de achterlichten van de fourjoy geïntegreerd in de tridioncel. De koplampen hebben geen glazen cover, wat de driedimensionale impressie van de U-vormige dagrijverlichting versterkt. De koplamp- en achterlichtunits herbergen enkel LEDs. 

Doorzichtige petrolkleurige elementen komen terug in de windgeleider bovenaan de voorruit, aan de zijkanten van de A-stijlen en op de dakspoiler aan de achterzijde. De functie en kleur doen denken aan de bekende tenniscaps uit de jaren ’90. 

Interieur: futuristisch loungen voor vier inzittenden

Zonder portieren, een achterruit en een dakpaneel trekt de smart fourjoy de stad echt naar binnen. Elementen die het exterieur met het interieur verbinden zijn de handgrepen voor de bestuurder en voorpassagier op de dorpels en in de openingen in de dakstructuur. 

De meest opvallende interieurdetails zijn de twee futuristisch ogende voorstoelen en de achterbank met een vergelijkbaar design. Met hun organische, gekunstelde vorm doen ze denken aan moderne loungemeubels. 

De zittingen hebben een harmonieus ontwerp gekregen. De achterkant van de stoelen is vervaardigd uit donker chroom. Een biesachtige lijn loopt rondom de zijkant van de stoelen in dezelfde petrolkleur als de plexiglas accenten in het exterieur. Geperforeerde en soepele elementen overheersen in de bodem van de auto. Omdat de vloer donker van kleur is, lijkt het alsof de stoelen erboven zweven. 

De stoelen en het instrumentarium worden ondersteund door een doorlopende centrale structuur, met een rond oppervlak met aanraakgevoelige bedieningselementen. Het instrumentenpaneel wekt de indruk van diepte en is voorzien van een uit transparant, verlicht plexiglas vervaardigde steun waarin ronde openingen zijn gefreesd. De opvallende, multidimensionale honingraatstructuur werd gecreëerd op basis van een witte kunststofbasis met parelmoereffecten. Het ontwerp van het bolvormige instrumentencluster en het enkelspaaks stuurwiel zijn verwijzingen naar de oorspronkelijke smart. Twee smartphones op het dashboard en de tunnelconsole achterin zorgen voor maximale connectiviteit en tailormade entertainment voor alle vier inzittenden. 

Aandrijving: lokaal emissievrij rijplezier

De achterin gemonteerde elektrische aandrijfunit is gebaseerd op die in de huidige smart fortwo electric drive. De 55 kW sterke magneetelektromotor maakt de smart fourjoy tot een wendbare en pittige auto. De lithium-ion accu heeft een capaciteit van 17,6 kWh. Bij een volledig lege accu vergt bedraagt de oplaadtijd van de accu via een normaal stopcontact maximaal zeven uur. De laadtijd via een wallbox of een openbare laadpaal kan worden verkort tot minder dan een uur met de 22 kW on-board lader en een snellaadkabel. 

Voor het laatste stukje: elektrische skateboards en helmen

Op het dak van de smart fourjoy zijn twee ‘longboards’ bevestigd. Met deze elektrisch aangedreven skateboards is het mogelijk om korte afstanden in de stad te overbruggen zonder lokale emissies. Helmen voor dit doel zijn onder de achterstoelen bevestigd. Een eenvoudig los te koppelen high-definition camera is daar eveneens bevestigd en maakt het mogelijk om het longboarden te filmen en de beelden via sociale netwerken met vrienden te delen.