10
mei
2021
|
11:11
Europe/Amsterdam

Première Concept EQT – preview van nieuwe MPV voor gezinnen en mensen met een actieve levensstijl

download
Concept_EQT_Footage

Mercedes-Benz breidt productportfolio uit voor gezinnen en fans van sport- en outdooractiviteiten

Met de Concept EQT, een elektrische variant van de nieuwe T-Klasse, geeft Mercedes-Benz Vans een concrete indruk van een compacte MPV voor gezinnen en mensen met een actieve levensstijl. Het concept, dat al veel weg heeft van het productiemodel, combineert een ruim en veelzijdig interieur voor maximaal zeven inzittenden met een royale bagageruimte. Het design is typisch Mercedes-Benz en de MPV biedt het nieuwste op het gebied van comfort, functionaliteit, connectiviteit en veiligheid. Mercedes-Benz Vans brengt hiermee de succesformule van de V-Klasse/EQV naar een compacter segment. De Concept EQT biedt een unieke combinatie van premium comfort, compromisloze functionaliteit en elektrisch rijplezier en is voorzien van een elektrisch longboard dat geheel is geïntegreerd in de bagageruimte.

"De nieuwe T-Klasse is ontwikkeld voor gezinnen en mensen die, ongeacht hun leeftijd, genieten van outdooractiviteiten en daarbij veel ruimte en maximale variabiliteit nodig hebben zonder in te boeten aan comfort en stijl. En zoals de Concept EQT laat zien: ook in dit segment komen we met een volledig elektrisch model”, zegt Marcus Breitschwerdt, hoofd van Mercedes-Benz Vans.

Kenmerkend design met een hoge aantrekkingskracht

De Concept EQT is onmiddellijk herkenbaar als lid van de Mercedes-EQ-familie. Het ontwerp onderscheidt zich door uitgebalanceerde verhoudingen en een sensueel oppervlakontwerp. Gespierde schouders en opvallende wielkasten onderstrepen de aantrekkingskracht van de auto. Het karakteristieke zwarte frontpaneel met LED-koplampen loopt naadloos over in de motorkap en heeft een opvallend sterpatroon. De sterren van verschillende grootte en 3D-effect zijn overal in het design terug te vinden, ook op de 21-inch lichtmetalen velgen, het panoramadak en het elektrische longboard achterin. Er is ook een lichtstrip die de LED-koplampen verbindt met de LED-achterlichten. Dit zorgt in combinatie met de hoogglans carrosserielak voor een fascinerend contrast.

"De Concept EQT is een nieuwe MPV met het design-DNA van ‘Sensual Purity’”, zegt Gorden Wagener, Chief Design Officer Daimler Group. "De sensuele vormen, de elegante afwerking en duurzame materialen laten zien dat deze MPV duidelijk behoort tot onze Mercedes-EQ familie."

Het interieur van de Concept EQT, gekenmerkt door een elegant contrast van zwarte en witte materialen, is net zo emotioneel en stijlvol als het exterieur. De stoelen zijn bekleed met wit nappaleder; de gevlochten lederen applicaties op het middenpaneel van de stoelen zijn gemaakt van gerecycled leer. Bijzonder opvallend is het instrumentenpaneel. Het bovenste gedeelte heeft de vorm van een vleugelprofiel met de looks van een kiezelsteen en versmelt dynamisch met het instrumentenpaneel. Boven het instrumentarium bevindt zich een praktisch opbergvak voor het gemakkelijk opbergen van spullen. De ronde luchtroosters in hoogglans zwart, de gegalvaniseerde sierelementen en het multifunctionele stuurwiel met Touch Control-knoppen leggen nadruk op de hoogwaardige, moderne uitstraling. De sfeerverlichting op de middenconsole, deuren en in de voetenruimte zorgt voor een stijlvolle sfeer.

Intuïtief en zelflerend MBUX-infotainmentsysteem

Mercedes-Benz brengt het innovatieve MBUX-infotainmentsysteem (Mercedes-Benz User Experience) naar het segment van de compacte MPV’s. Het systeem is eenvoudig te bedienen via het vrijstaande centrale touch screen, de touch control buttons op het stuurwiel en optioneel via de spraakassistent 'Hey Mercedes'. Het vermogen om te leren dankzij kunstmatige intelligentie is uniek. MBUX kan bijvoorbeeld anticiperen op wat de bestuurder zou willen doen met behulp van voorspellende functies. Als iemand bijvoorbeeld regelmatig op vrijdag een bepaalde persoon belt op weg naar huis, zal het systeem op deze dag van de week zijn of haar telefoonnummer op het display voorstellen. Andere kernpunten van MBUX in combinatie met Mercedes me connect zijn onder meer de live verkeersinformatie en draadloze updates.

In het mediadisplay van het infotainmentsysteem dient de EQ-tegel in het hoofdmenu als centraal toegangspunt tot de specifieke menu’s en instellingen. Deze omvatten de laadstroom, vertrektijd, energiestroom en een verbruikshistogram. Het mediadisplay kan ook worden gebruikt om de navigatie en de rijmodi te bedienen. In combinatie met Mercedes me connect worden ook EV-specifieke navigatiediensten en -functies aangeboden, zoals de weergave van laadstations, de elektrische actieradius en een geoptimaliseerde routeplanning die rekening houdt met het laadniveau, het weer of de verkeerssituatie.

Maximale variabiliteit en functionaliteit

De Concept EQT (lengte/breedte/hoogte: 4.945/1.863/1.826 millimeter) is aan beide zijden voorzien van schuifdeuren met een bijzonder grote opening, zodat de full-size stoelen op de derde rij zonder problemen kunnen worden bereikt. Op de tweede zitrij kunnen drie kinderzitjes naast elkaar worden gemonteerd. Een panoramadak met erin een gelaserd sterrenlandschap zorgt voor veel licht. Het elegante flesontwerp van de auto, dat van voren naar achteren smaller wordt, doet de auto langer lijken. De steil aflopende achterkant met verticale achterklep zorgt voor een bijzonder ruime laadruimte. Als er meer bagageruimte nodig is, kunnen de stoelen op de derde rij volledig worden neergeklapt of verwijderd.

De Concept EQT benadrukt zijn ruimtelijkheid en grote variabiliteit met een verrassing: een elektrisch longboard geïntegreerd in de bagageruimte. Het kan worden opgeborgen in een compartiment met dubbele bodem onder een deksel van plexiglas in een aluminium frame, gelijk met de laadvloer. Ook het longboard is gemaakt van aluminium en heeft een sterpatroon voor stijlvolle uitstraling.

"De Concept EQT laat zien hoe ruimte en maximale variabiliteit kunnen worden gecombineerd met stijl en comfort in het segment van de compacte MPV’s. Onze toekomstige T-Klasse is een echt multitalent waarmee we nieuwe klantgroepen kunnen aantrekken en duurzaam doorgroeien”, zegt Marcus Breitschwerdt.

Marktintroductie in 2022

De nieuwe T-Klasse, die in 2022 op de markt komt, richt zich op de compacte personenwagenmarkt. Dit jaar beleven de nieuwe Citan en Citan Tourer hun première. Zij zijn gericht op de compacte bestelwagenmarkt en worden ook verkrijgbaar in een elektrische variant.