01
december
2017
|
14:10
Europe/Amsterdam

Politie bekrachtigt overeenkomst met Mercedes-Benz voor nieuwe basis-politievoertuigen en surveillancehondenvoertuigen

Directeur Politiedienstencentrum Gerrit den Uyl tekende op donderdag 30 november op de NIDV-beurs in Ahoy Rotterdam de overeenkomsten met Mercedes-Benz voor de levering van de nieuwe basis-politievoertuigen en surveillancehondenvoertuigen. Met de levering van 1.250 B-Klasses en 475 Vito’s aan de politie in de komende vier jaar is er sprake van een absolute doorbraak van Mercedes-Benz bij de Nederlandse hulpdienstensector: politie, brandweer en ambulance.

Na een lang en zorgvuldig aanbestedingstraject zijn in de laatste fase de prototypes van de politievoertuigen – ook wel ‘proof of concept’ genoemd – getest en goedgekeurd. “De Mercedes-Benz voertuigen kwamen glansrijk door de laatste test”, vertelt Pim Miltenburg, voorzitter van de stuurgroep Aanbesteding Politievoertuigen. “De handtekeningen werden gezet onder de contracten voor deze grote order. Vanaf nu worden de komende vier jaar de politievoertuigen van de noodhulp en de hondenbrigade vervangen.”

Eberhard Kern, CEO van Mercedes-Benz Nederland: “Wij zijn zeer trots op deze samenwerking. Fantastisch dat Mercedes-Benz met de ondersteuning in de mobiliteit van de politie bijdraagt aan de veiligheid in Nederland.”

Meer dan 1.725 Mercedes-Benz politievoertuigen

Na de transparante aanbestedingsprocedure en de uitvoerige testfase is de keuze gevallen op de inzet van de B 220 d (1.250 stuks) en de Vito 116 CDI Tourer (400 stuks) voor surveillancediensten en de Vito 116 CDI Gesloten bestelwagen (75 stuks) voor de surveillancehondenvoertuigen.

De voertuigen worden in een periode van vier jaar geleverd en aansluitend kan er sprake zijn van verlengingsopties naar zeven jaar met de aanschaf van additioneel 1.050 B-Klasses en 330 Vito’s.

Jorus Vos, Managing Director Vans bij Mercedes-Benz Nederland, voegt toe: “Met een groot Mercedes-Benz aandeel in de ambulancediensten, het recent gestarte project van de ME-Flex Sprinters voor de politie en de vorig jaar toegekende opdracht voor de levering van 400 bestelwagens (Citan, Vito, Sprinter) aan de brandweer betekent de levering van tenminste 1.725 voertuigen aan de politie een absolute doorbraak van Mercedes-Benz in de hulpdienstensector.”

Testfase

Tijdens het aanbestedingsproces met gebruikersgroepen en professionals zijn er belangrijke criteria zoals kwaliteit, aanschafprijs, servicenetwerk en met name rijeigenschappen getoetst. Thema’s zoals de servicebereidheid en de professionaliteit van de Mercedes-Benz dealers, die in nauwe samenwerking met verschillende werkplaatsen van de politie voor het onderhoud en de reparatie van de voertuigen verantwoordelijk worden, zijn uitvoerig onderzocht.

Met name in de laatste fase werden de ergonomische aspecten en de rij-eigenschappen van de in te zetten auto’s door politiefunctionarissen en professionals uit heel Nederland getest. De zeer positieve utikomst van de testen heeft de keuze voor de B-Klasse en de Vito bevestigd.

In de uitvoering zijn ook een aantal gespecialiseerde leveranciers betrokken voor de in- en opbouw van het interieur en de apparatuur. Voor de B-Klasse geldt dat dit ondernemingen zijn waar Mercedes-Benz Nederland al jarenlang succesvol mee samenwerkt: Abiom Fleet Systems, VDL Bus Venlo en L&S Specials. Terberg Leasing zal in samenwerking met Veth Automotive, Terberg Specials, Carrosserie Akkermans en Abiom Fleet Systems de levering van een groot deel van de Vito’s voor zijn rekening nemen.