28
januari
2021
|
15:41
Europe/Amsterdam

Over the air: updates worden upgrades bij Mercedes-Benz

Mercedes-Benz breidt de mogelijkheid verder uit om programma's en systemen in de auto via OTA (over-the-air) te updaten. Wat begon met de modellen van Mercedes-Benz in de VS in 2013, is tegenwoordig de standaard voor het MBUX-infotainmentsysteem. Inmiddels zijn er zo'n twaalf miljoen over-the-air updates uitgevoerd. MBUX-gebruikers over de hele wereld kunnen de Mercedes me Store bezoeken om extra services te boeken en nieuwe functies toe te voegen. Na over-the-air updates biedt de auto volledig nieuwe functies: updates worden upgrades.

Het bijwerken van kaarten die in het navigatiesysteem van de auto zijn opgeslagen, begon in 2016 met de E-Klasse. Waar voorheen een datamedium zoals een dvd of een werkplaatsbezoek nodig was, vinden updates nu automatisch om de drie maanden over-the-air plaats, ervan uitgaande dat de klant deze service heeft geactiveerd via Mercedes me.

"Over-the-air updates zijn niet nieuw voor ons. Dankzij onze jarenlange ervaring en vele succesvolle OTA-campagnes door de jaren heen, hebben onze klanten altijd de nieuwste software in de auto. Met 'over the air' bieden we niet alleen software-updates voor reeds verkochte auto’s, maar kunnen we ook achteraf compleet nieuwe functies aanbieden. OTA stelt de auto in staat om naarmate de tijd verstrijkt de klant steeds effectiever te ondersteunen", zegt Georges Massing, Head of Digital Vehicle & Mobility bij Mercedes-Benz AG.

Hoe werkt over-the-air concreet? Zodra er een nieuwe update van Mercedes-Benz beschikbaar is, verschijnt er een melding op het centrale display. Het downloaden en installeren van de update wordt vervolgens op de achtergrond uitgevoerd. Belangrijke om te weten: de gebruiker dient expliciet akkoord te gaan met de activering van de software. Op deze manier is de software van de auto altijd up-to-date. Voor het verzenden van de gegevens vertrouwt Mercedes-Benz op mobiele radiotechnologie en de in de auto ingebouwde communicatiemodule - dit is de veiligste manier.

Een andere mogelijkheid die het systeem biedt om de gebruikerservaring doorlopend te verbeteren, is het boeken van nieuwe services of kopen van nieuwe features via de Mercedes me Store: smartphone-integratie zoals CarPlay of Android Auto, In-Car Office of DAB+ digitale radio zijn daar beschikbaar. Diensten waarvan het abonnement is verlopen, kunnen snel en eenvoudig online worden verlengd via de Mercedes me Store.

Voor sommige functies en services is echter niet eens een update in de auto nodig. De reden hiervoor is dat MBUX een hybride systeem is dat zowel gebruikmaakt van gegevens en software die in de auto zijn opgeslagen als van informatie die uit de cloud afkomstig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spraakassistent "Hey Mercedes". Het systeem leert voortdurend nieuwe woorden en zinnen door uitwisseling met de cloud. Vragen als "Waar is de dichtstbijzijnde pizzeria?" of "Hoe deed het nationale voetbalteam het vandaag?" worden beantwoord op basis van de meest recente informatie in de cloud.

Bovendien wordt continu de meest actuele verkeers- en weersinformatie naar de auto gestuurd, inclusief relevante gegevens zoals de sneeuwhoogte in skigebieden.

Momenteel ontvangen eigenaren van een A-Klasse die sinds 2018 MBUX gebruiken de aanvullende streamingdiensten TIDAL en Amazon Music, evenals toegang tot de Mercedes me Store in MBUX. MBUX is in specifieke talen ook overgeschakeld naar een meer vertrouwde en minder informele manier van communiceren. Op deze manier worden updates upgrades.

Afhankelijk van de leeftijd van de auto zijn er voor oudere modellen verschillende functies te downloaden die inmiddels in de meest recente modellen worden toegepast. Als voorbeeld wordt de A-Klasse genomen (de data zullen afwijken voor andere modellen met MBUX):

 

Geproduceerd van … tot …

MBUX functies

… 03/2018 tot 10/2018

… 10/2018 tot 06/2019

… 06/2019 tot 06/2020

… 06/2020 tot 12/2020

Online muziek: TIDAL

x

af fabriek

aanwezig

af fabriek

aanwezig

af fabriek

aanwezig

Mercedes me Store

x

x

af fabriek

aanwezig

af fabriek

aanwezig

De informele spraakassistent (geselecteerde landen)

x

x

x

af fabriek

aanwezig

Online muziek: Amazon Music

x

x

x

x

x= OTA update mogelijk

De volgende stap in de updatestrategie van Mercedes-Benz maakt het merk met de nieuwe S-Klasse. Dankzij de elektronische architectuur kunnen meer dan 50 regeleenheden in de auto en het volledige MBUX-systeem, inclusief het centrale display, over-the-air worden bijgewerkt zonder een bezoek aan de werkplaats.