04
juli
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Op één volle tank van Afrika naar Engeland

Een Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID heeft de 1968 kilometer lange rit van het Noord-Afrikaanse Tanger naar het Britse Goodwood afgelegd zonder onderweg ook maar één enkele keer bij te tanken.

"Is het mogelijk om op één volle tank met een Mercedes-Benz E-Klasse van Noord-Afrika naar Engeland te rijden?" Voor het antwoord op deze vraag nam de Britse journalist Andrew Frankel de proef op de som. Samen met zijn bijrijder ging hij in het Marokkaanse Tanger in een standaard E 300 BlueTEC HYBRID van start om vervolgens via Spanje en Frankrijk in 27 uur naar het Engelse Goodwood te rijden.

Bij aankomst stond de teller op 1968 kilometer en gaf de benzinemeter aan dat er nog voldoende brandstof over was voor een afstand van 160 kilometer. De totale actieradius van het met 80-liter-tank uitgeruste hybridevoertuig bedroeg dus uiteindelijk zelfs 2129 kilometer.

Tijdens zijn reis via twee continenten, vier landen en door drie tijdzones probeerden de avontuurlijke journalist en zijn bijrijder weliswaar zo zuinig mogelijk te rijden, maar onderweg werd dit streven bemoeilijkt door heftige regenval, hoge temperaturen, grote hoogteverschillen en druk verkeer tijdens de spitsuren. Niettemin werd aan het einde van de rit een gemiddeld verbruik van 3,1 liter diesel per 100 kilometer gerealiseerd en dat is duidelijk minder dan de fabrieksopgave van 3,8 tot 4,1 liter bij gecombineerd gebruik (overeenkomend met 99 tot 109 gram CO2 per kilometer).

De Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID staat garant voor veel rijplezier en is ondanks zijn spaarzame brandstofverbruik bijzonder temperamentvol. Zijn viercilinder dieselmotor (150 kW/204 pk), die wordt gecombineerd met een elektromotor (20 kW/27 pk), zorgt ervoor dat de comfortabele limousine in 7,1 seconden van stilstand naar 100 km/h accelereert en is goed voor een topsnelheid van 242 km/h. Hierdoor neemt de E 300 BlueTEC HYBRID onder de zuinigste modellen in zijn segment in elk opzicht de toppositie in.