08
juli
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nog efficiënter, luxueuzer en veiliger: S-Klasse

  • Nieuwe S 350 BlueTEC: 6,8 l diesel/100 km – C-label en Euro 6

  • Geavanceerde nieuwe veiligheidssystemen: Active Blind Spot Assist en Active Lane Keeping Assist

  • Nog meer luxe, high-end Bang & Olufsen soundsystem

Mercedes-Benz S-Klasse gaat nog verder verfijnd het nieuwe modeljaar in. Nieuw in het programma is de S 350 BlueTEC, met een gemiddeld verbruik van slechts 6,8 l/100 km (C-label) de meest efficiënte S-Klasse ooit. Ook op het gebied van veiligheid zet de S-Klasse wederom nieuwe maatstaven. Zo is de 2011-editie van de topklasse limousine leverbaar met Active Blind Spot Assist en Active Lane Keeping Assist.

De nieuwe S 350 BlueTEC met zijn geavanceerde V6 CDI-dieselmotor is een toonbeeld van efficiency. Ten opzichte van zijn voorganger levert hij meer vermogen (190 kW/258 pk in plaats van 173 kW/235 pk) en stijgt het maximale koppel met 15% naar een indrukwekkende 620 Nm. Desondanks bedraagt het gemiddelde verbruik 6,8 l/100 km (-0,8 l/100 km). De CO2-uitstoot daalt van 199 naar 177 g/km en daarmee is de nieuwe S 350 BlueTEC goed voor een groen C-label. Bovendien voldoet de S 350 BlueTEC nu al aan de Euro 6-emissienorm die in 2014 van kracht wordt. Dat komt voornamelijk op het conto van de geavanceerde BlueTEC-techologie waarbij het heldere en onschadelijke additief AdBlue® wordt in de stroom uitlaatgassen wordt geïnjecteerd. Hierdoor komt ammonia vrij. In de speciale SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) zet deze ammonia tot 80% van de stikstofoxiden om in onschadelijke stikstof en water. De S 350 BlueTEC heeft een AdBlue-reservoir met een inhoud van 25,7 liter. Dit reservoir wordt tijdens reguliere servicebeurten (iedere 25.000 km) bijgevuld. De nieuwe S 350 BlueTEC valt ook op door indrukwekkende prestaties. De topsnelheid is afgeregeld op 250 km/h en de spint van 0-100 km/h kan desgewenst in 7,1 seconden worden volbracht.

Veiligheid van topklasse

Net als de vorige week onthulde nieuwe generatie CL-Klasse, is de vernieuwde S-Klasse leverbaar met Active Lane Keeping Assist. Wanneer de auto een wegmarkering overschrijdt, zorgt een elektromotor ter waarschuwing voor een lichte en subtiele trilling in het stuur. Als de markering verder wordt overschreden, volgt een zachte remingreep op de wielen aan de ander kant van de auto. Daardoor keert de auto makkelijker terug naar de eigen rijbaan. Ook Active Blind Spot Assist verhoogt het veiligheidsniveau van de S-Klasse nog verder. Dit systeem waarschuwt voor voertuigen die zich in de dode hoek bevinden. In eerste instantie gebeurt dit door een oplichtend driehoekje in de buitenspiegel. Als de rijbaanwisseling toch doorgaat, volgt een akoestisch signaal. Als de bestuurder ook dit negeert, grijpt Active Blind Spot Assist in met een subtiele maar effectieve remingreep, waarbij de remkracht ongelijk wordt verdeeld. Het resultaat daarvan is een licht slingerende beweging van de auto waardoor de gevolgen van een aanrijding worden beperkt.

Nog meer luxe

In zijn nieuwste uitvoering heeft de S-Klasse toch weer een stap weten te maken als het gaat om luxe en raffinement. Zo zijn er nieuwe, zeer hoogwaardige leersoorten in diverse kleuren beschikbaar. Deze leersoorten worden met de hand verwerkt; de contrasterende stiksels zorgen daarbij voor een extra ‘touch of class.’ Bij bepaalde meeruitvoeringen wordt alacantara gebruikt voor de bekleding van dakhemel en A-, B- en C-stijlen.

De nieuwe S-Klasse is leverbaar met het nieuwe Bang & Olufsen BeoSound AMG sound system. In totaal 15 luidsprekers zorgen in combinatie met een 1.200 Watt-versterker en een digitale soundprocessor voor een onvergelijkbare geluidservaring op elk individuele zitplaats. Er is zelfs keuze uit high-end studiogeluid of surround sound. Dankzij de dynamische geluidscompensatie worden rijgeluiden zo veel mogelijk ‘buitengesloten’.

De levering van de vernieuwde S-Klasse start in september. De nieuwe modellen waaronder de S 350 BlueTEC zijn met onmiddellijke ingang te bestellen bij de Mercedes-Benz dealer. De S-Klasse is leverbaar vanaf € 97.900 als S 350 BlueTEC, waarmee de vanaf-prijs onveranderd is gebleven.