16
januari
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Vodafone McLaren Mercedes MP4-24 officieel onthuld

In het McLaren Technology Centre in het Britse Woking vond vandaag de presentatie plaats van de Vodafone McLaren MP4-24, de auto waarmee regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn teamgenoot Heikki Kovalainen komend seizoen deelnemen aan het Wereldkampioenschap Formule 1. De beide coureurs verrichtten zelf de onthulling van de nieuwe wedstrijdauto.

Uiterlijk verschilt de nieuwe Vodafone McLaren Mercedes MP4-24 enorm van zijn voorganger, de MP4-23, waarmee Lewis Hamilton vorig jaar vijf races won en Heikki Kovalainen eenmaal zegevierde. Die uiterlijke verschillen zijn het gevolg van het nieuwe technische reglement in de Formule 1, dat vanaf het komende seizoen van kracht is. De achtervleugel is een stuk kleiner geworden, terwijl de voorvleugel juist flink groter werd. Bovendien zijn allerlei aërodynamische hulpmiddelen niet langer toegestaan.

Na een aantal jaren wordt in 2009 in de Formule 1 voor het eerst ook weer op profielloze racebanden, zogeheten slicks, gereden. Een andere noviteit is de toepassing van KERS, het Kinetic Energy Recovery System, een systeem dat zorgt voor het terugwinnen van energie. Vanwege al deze ingrijpende wijzigingen startte de ontwikkeling van de nieuwe auto al in het najaar van 2007.

Inmiddels zijn er al twee exemplaren van de nieuwe wedstrijdauto gebouwd, waarmee de beide coureurs en testrijder Pedro de la Rosa vanaf aanstaande maandag zullen testen op het nieuwe “Autodromo do Algarve” in Portugal ter voorbereiding op de start van het wedstrijdseizoen op 29 maart in Australië.

Titelverdediger Lewis Hamilton is blij met zijn nieuwe auto: “De komst van een nieuwe auto is voor iedere coureur een bijzonder moment. De onthulling van de MP4-24 is voor mij extra speciaal. Niet alleen omdat de auto er fantastisch uitziet, maar ook omdat hij het startnummer 1 draagt, dat is bestemd voor de wereldkampioen. Ik verwacht dat de strijd dit jaar vanwege de wijzigingen in de reglementen volledig open is. Voor mezelf hoop ik op weer een succesvol seizoen, waarin ik hopelijk opnieuw kan meestrijden om de titel.”

Bij de presentatie glansde de nieuwe Formule 1-bolide in het stralende zilver, dat sinds 2006 de kenmerkende kleur is van het Vodafone McLaren Mercedes-team. Bij de gelegenheid werd bekendgemaakt dat het Nederlandse bedrijf Sikkens, onderdeel van AkzoNobel, een speciale lak voor de MP4-24 heeft ontwikkeld. Er werd gebruik gemaakt van een nieuw proces, waardoor de raceauto’s in de helft van de tot nu toe benodigde tijd kunnen worden gespoten.

Tenslotte kondigde de Brit Ron Dennis aan, dat hij per 1 maart aanstaande zijn succesvolle loopbaan als hoogste baas van het Vodafone McLaren Mercedes-team beëindigt. Met ingang van genoemde datum wordt zijn functie overgenomen door Martin Whitmarsh, COO van de McLaren Group.